CCR: pragul la referendum rămâne, încă un an, la 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Zegrean, preşedintele CCR Foto: Adevarul
Augustin Zegrean, preşedintele CCR Foto: Adevarul

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis ieri, cu majoritate de voturi, că micşorarea pragului de participare la referendum la 30% este constituţională, cu condiţia să se aplice abia la un an după intrarea în vigoare a legii referendumului operate de USL.

În aceste condiţii, Puterea are de ales între a-şi promova proiectul de revizuire a Legii fundamentale în condiţiile în care trebuie să îi convingă pe 50% plus unu din români să se prezinte la urne sau a aştepta, cel mai probabil, până în toamna anului viitor, când se va aplica pragul de 30%.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, (PSD), a admis că decizia CCR pune în încurcătură planurile USL. „Dacă se amână un an, înseamnă că demersul constituţional în acest moment are o problemă, pentru că 50% din lista electorală permanentă este greu să motivezi vara, chiar şi toamna“, a declarat Zgonea.

El nu a putut să spună dacă referendumul pentru Constituţie va fi amânat, precizând că este o decizie care se va lua în cadrul USL, după ce va fi analizată cea mai bună strategie şi după ce va fi măsurat „angajamentul“ cetăţenilor pentru modificarea Legii fundamentale. El a adăugat că, „dacă e decizie politică, armata politică a PSD va  merge pe această variantă a mobilizării cetăţenilor la vot“.

CINE CÂŞTIGĂ ŞI CINE PIERDE
Miza reducerii pragului de prezenţă este „eliminarea“ din sfera deciziilor a celor care nu participă la vot. Modificarea vine în contextul în care USL a pregătit o nouă formă a Constituţiei care ar trebui să treacă în toamnă testul votului popular. Decizia CCR arată însă că judecătorii au considerat că parlamentarii intenţionează să schimbe regulile în timpul jocului.

Ei au dat astfel dreptate parlamentarilor din Opoziţie, care au reclamat faptul că prin reglementarea unui cvorum minim de participare la referendum de 30% în acelaşi an în care se intenţionează revizuirea Constituţiei, legiuitorul urmăreşte în mod explicit obţinerea unui anumit efect juridic al referendumului, adică a acelei forme revizuite a legii fundamentale pe care o doreşte.

DIN 2014, PRAG DE 30%
Decizia CCR arată că judecătorii nu au considerat întemeiat celălalt argument al  Opoziţiei, potrivit căruia 30% din români nu pot decide în numele tuturor celor cu drept de vot. „Dacă te uiţi la efectul imediat, este o decizie bună, pentru că poate amâna cu un an dezbaterile pentru revizuirea Constituţiei. Însă este foarte periculos să avem un cvorum de 30%, pentru că vom avea o puzderie de referendumuri, care, conform legii, au caracter obligatoriu“, consideră expertul în drept Laura Ştefan.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a anunţat, la rândul său, intenţia de a convoca un nou referendum pe tema Parlamentului unicameral şi a reducerii numărului de parlamentari la 300, având în vedere refuzul aleşilor de a pune în pratică rezultatele referendumului din 2009. „Referendumul va fi declanşat după ce se întâmplă două lucruri: adoptarea noii legi a referendumului şi adoptarea de Parlament a Constituţiei revizuite. După ce aceste evenimente se petrec, voi lua decizia referitoare la dată. Voi declanşa referendumul în ambele condiţii, 30% sau 50% cvorum“, a declarat şeful statului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite