CCR decide sâmbătă soarta noului Guvern. Zegrean: Belgia nu a avut Guvern un an şi jumătate şi se pare că a dus-o mai bine în perioada aia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat miercuri că au mai fost ţări care au rămas fără Executiv, cum este Belgia, care un an şi jumătate nu a avut Executiv, "şi se pare că a dus-o mai bine în perioada aia".

Curtea Constituţională va judeca sâmbătă, de la ora 10.00, sesizarea PDL şi PMP privind hotărârea Parlamentului de învestire a Guvernului Ponta 3.

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, a fost întrebat, la intrarea în sediul CCR, dacă este posibil să cadă Guvernul în urma analizării sesizării referitoare la Hotărârea Parlamentului privind noua componenţă a Guvernului. "Să dăm noi joi Guvernul? Nu, nu facem noi asta. Numai Parlamentul poate să dea jos Guvernul"“, a răspuns Zegrean, care a amintit  că au fost şi alte ţări care au rămas fără Guvern pentru o perioadă.

"Vedeţi că au fost ţări care... De exemplu, Belgia, un an jumătate nu a avut Guvern şi se pare că a dus-o mai bine în perioada aia", a adăugat preşedintele Curţii Constituţionale.

Întrebat dacă, în cazul în care efectele hotărârii privind noua componenţă a Guvernului sunt suspendate, Guvernul Ponta II rămâne în vigoare, Zegrean a răspuns: "Da, pentru că nu a fost demis acest guvern . (...) El funcţionează, ţara este pe mâini bune, nu? Este guvernată. Este în regulă".

Preşedintele Curţii Constituţionale a mai spus că nu a văzut sesizarea PDL, care a fost trimisă marţi, prin fax, un termen de soluţionare a acesteia urmând să fie stabilit.

"Este o situaţie absolut nouă, astfel de situaţii nu am mai avut. Sigur, am să vă spun imediat ce stabilim un termen. Săptămâna aceasta, zilele sunt toate pline. Astăzi avem şedinţă de la 10.00, mâine avem şedinţă toată ziua. Vineri, în general, nu se ţin şedinţe. Or, nu putem până vineri. Nu ştiu cum am putea vineri să stabilim. Ar trebui să şi citim dosarul", a precizat Augustin Zegrean. 

De altfel, şi judecătorul constituţional Petre Lăzăroiu a spus că CCR nu s-a mai confruntat cu o situaţie de genul celei apărute în prezent în cazul validării noului Guvern, aceasta fiind o problemă delicată, dar care trebuie rezolvată rapid.

Marţi, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat că parlamentarii PDL şi cei ai PMP au atacat la Curtea Constituţională Hotărârea Parlamentului privind noua componenţă a Guvernului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seara, că "cea mai rapidă soluţie", pe care i-a şi propus-o premierului Victor Ponta, este aceea a adoptării, miercuri, în Guvern, a noului program de guvernare, asupra căruia să fie asumată apoi răspunderea în Parlament.

Preşedintele a precizat că a discutat marţi cu premierul Victor Ponta. "Sper ca în perioada următoare să dea o soluţie, soluţia constituţională, a asumării răspunderii actualului guvern, repet, a actualului guvern, pe un nou program de guvernare, care să reflecte noile alianţe politice din Parlament", a continuat Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite