CCR amână din nou dezbatarea pe legea care-i interzice lui Dragnea să fie premier. Dorneanu: E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională dezbate, marţi, sesizarea făcută de Avocatul Poporului la Legea 90/2001, prin care li se interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţii în Guvern. Sesizarea a fost făcută la începutul lunii ianuarie de Victor Ciorbea, la o zi după ce Guvernul Grindeanu a depus jurământul la Palatul Cotroceni.

UPDATE Judecătorii CCR au amânat până pe 4 aprilie decizia privind constituţionalitatea Legii de funcţionare a Guvernului, care interzice unei persoane condamnate penal să facă parte din Executiv. Este a doua amânare a CCR pe legea care-l priveşte, implicit, pe Liviu Dragnea. 

"S-a amânat pentru 4 aprilie pentru că nu am reuşit să ajungem la o soluţie. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluţii, care niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională şi atunci acum ne-am cam apropiat de două variante care vor fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică", a spus preşedintele CCR Valer Dorneanu, care este de părere că pe 4 aprilie "90%" magistraţii sigur vor veni cu o soluţie.


"Noi nu ne ghidăm neapărat duă presiunea mediatică, nici după cea politică, pentru că aceea există tot timpul, de fapt ambele există. Vrem întâi să fim împăcaţi cu conştiinţa noastră şi cu convingerea că soluţia pe care o dăm corespunde interpretării exacte a Constituiei şi sensului legiuitorului, în măsura în care el este în concordanţă cu principiile constituţionale", a spus Dorneanu.

Curtea Constituţională a dezbătut pe 7 martie sesizarea depusă de Avocatul Poporului, dar a amânat pentru 21 martie pronunţarea deciziei. ”Nu am reuşit să ajungem la o soluţie. Am simţit nevoia să aprofundăm mai bine cauza şi să analizăm cea mai bună dintre variantele care s-au discutat astăzi, care au fost mai multe. Aprofundarea este pentru a da o soluţie bună, nu o soluţie greşită”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.

„Propria practică a CCR se va găsi în soluţia finală. Bineînţeles că am pornit şi de la practica noastră, şi de la CEDO şi am avut un material documentar de la foarte multe ţări din Europa cu privire la modul cum reglementează această problemă şi am avut şi literatură juridică şi de toate”, a mai spus Dorneanu.

Victor Ciorbea a trimis la Curtea Constituţională sesizarea în privinţa Legii 90/2001 care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite