CCR: Pragul de 30% este constituţional, dar numai din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CCR dezbate miercuri reducerea pragului de prezenţă la referendum, de la 50% la 30% FOTO Arhiva Adevarul
CCR dezbate miercuri reducerea pragului de prezenţă la referendum, de la 50% la 30% FOTO Arhiva Adevarul

Curtea Constituţională (CCR) a decis miercuri că proiectul de lege iniţiat de USL privind reducerea pragului de prezenţă la referendum, de la 50% la 30% este constituţional, dar numai după un an de la intrarea legii în vigoare.

UPDATE: CCR a decis că pragul de 30% prezenţă la referendum este constituţional cu condiţia să nu se aplice mai devreme de un an de la intrarea în vigoare a legii. 

„Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, decide: respinge obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului şi constată că dispoziţiile legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii“, potrivit Curţii Constituţionale.

Proiectul legislativ a fost contestat la Curtea Constituţională de Opoziţie. „Noi, împreună cu UDMR şi PPDD, vom ataca legea la Curtea Constituţională“, declara liderul deputaţilor PDL Mircea Toader.

Afirmaţia a venit după ce Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 voturi pentru, 73 voturi împotrivă, şi două abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum de la 50% la 30% şi validarea rezultatelor cu o prezenţă la vot de 25% din electorat.

PDL, UDMR şi PPDD nu a ţinut cont că în acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional şi a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest proiect de lege.

Liderul deputaţilor PDL a argumentat poziţia contestatarilor prin faptul că, dacă această lege de reducere a pragului de prezenţă la referendum va fi pusă în aplicare, orice primar din România va putea fi schimbat de 25% dintre cetăţenii de acolo şi acest lucru se poate întâmpla şi preşedinţilor consiliilor judeţene, ceea ce nu este normal.

Pe aceeaşi temă:

CCR: Statutul parlamentarilor, neconstituţional

Parlamentarii amputează atribuţiile Curţii Constituţionale

Mircea Geoană: „Dacă CCR nu acceptă pragul de prezenţă de 30%, nu mai vorbim de niciun referendum“


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite