CCR a decis: Codul insolvenţei este neconstituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codul insolvenţei contravine dispoziţiilor Constituţiei, au decis, marţi, judecătorii CCR FOTO Mediafax
Codul insolvenţei contravine dispoziţiilor Constituţiei, au decis, marţi, judecătorii CCR FOTO Mediafax

Curtea Constituţională a stabilit, marţi, că noul cod al insolvenţei este neconstituţional. Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, acesta va fi anulat.

Excepţia de neconstituţionalitate se referă la Art. 81, Alin. 3 şi Art. 384 din Ordonanţa de urgenţă 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

În sesizarea făcută de Avocatul Poporului se arată că dispoziţiile atacate contravin Art. 1 alin. (5) şi Art. 15 alin. (2) din Constituţie.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul CCR, “Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului şi a constatat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă este neconstituţională”.

Totodată, judecătorii CCR anunţă că argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei va fi prezentată în decizia care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptată pe 2 octombrie de Guvern, prevede la Articolul 81 că: „În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului“.

De asemenea, ordonanţa prevede că "în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului”.

Codul insolvenţei a fost adoptat de Guvern la începutul lunii octombrie, prin ordonanţă de urgenţă şi a intrat în  vigoare pe 25 octombrie.


Citeşte şi:

Codul Insolvenţei. 10 motivaţii economice

„Vedem astăzi o serie de avocaţi specializaţi în insolvenţă şi optimizare fiscală atacând noul Cod al Insolvenţei pe principiul că omoară firme, distruge locuri de muncă, prevede o durată de reorganizare prea mică”, scrie Cristian Socol, consilier al prim-ministrului, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Practicienii în insolvenţă critică dur noul Cod al Insolvenţei. Ce teme din Cod sunt deranjante şi ce soluţii propun experţii

Specialiştii la vârf din domeniul insolvenţei s-au reunit într-o conferinţă pentru a-şi definitiva priorităţile, însă adoptarea noului Cod al Insolvenţei le-a dat peste cap agenda. În locul propriilor priorităţi, experţii au fost nevoiţi să treacă în revistă punctele nevralgice ale Codului, pe care îl critică atât pentru conţinut, cât şi pentru modul de adoptare şi de abordare a problematicii insolvenţei.

Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională Ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa

Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constituţională Ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa, invocând lipsa conformităţii unor dispoziţii legale din actul normativ faţă articolul 1 alineatul 5 şi articolul 15 alineatul 2 din Constituţie.

Mediul de afaceri, sedus şi maltratat de premierul Ponta: Codul insolvenţei şi intromisiunea în Justiţie

„Bunăstarea populaţiei nu este posibilă fără creştere economică, care este dependentă şi potenţată de un mediu de afaceri nesupus abuzurilor”, scrie Lucian Isar, analist economic, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite