Guvernul Ponta III, legitim. CCR a respins contestaţia PDL şi PMP: „Este inadmisibilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională (CCR) a respins, cu majoritate de voturi, sesizarea PDL şi PMP privind hotărârea Parlamentului de învestire a Guvernului Ponta III. Judecătorii CCR au decis că hotărârea Parlamentului a respectat rigorile constituţionale.

Preşedintele CCR Augustin Zegrean a anunţat, în urma şedinţei Curţii, că sesizarea PDL-PMP privind guvernul Ponta 3 a fost respinsă. „S-a respins ca inadmisibilă, cu majoritate de voturi“, a precizat preşedintele Curţii Constituţionale.

Specialistul în drept constituţional, Radu Carp, crede că decizia CCR a fost luată în pripă. „Curtea s-a grăbit în a da o soluţie atâta timp cât nu avea programul de guvernare. Cred că trebuia să aibă mai multe documente înainte de a lua această hotărâre“, a spus Radu Carp.

Premierul Victor Ponta a lăudat decizia CCR şi a lovit în semnatarii contestaţiei. “Decizia CCR a fost un vot pentru ceea ce scrie clar în Constituţie. Numai domnul Blaga nu ştie să lectureze Constituţia. Textul sesizării a fost scris de doamna Udrea şi dl. Blaga l-a semnat, iar PDL şi PMP s-au făcut de râs. Atât timp cât s-au respectat procedurile constituţionale trebuie să laşi Guvernul să îşi facă treaba. De aceea le mulţumesc colegilor liberali caă nu s-au alăturat unui demers jalnic”, a afirmat premierul Victor ‪‎Ponta‬, referitor la hotărârea Curţii de a respinge sesizarea semnată de parlamentarii PDL şi PMP.

Înaintea şedinţei, Zegrean a spus că nu a primit textul noului program de guvernare. „N-am văzut programul. Am primit o scrisoare de la primul-ministru că programul a fost trimis la Parlament“.

Obiectul sesizării

Parlamentarii PDL şi PMP au contestat doar constituţionalitatea hotărârii Parlamentului prin care a fost realizată remanierea guvernamentală.

Sesizarea PDL şi PMP priveşte neconstituţionalitatea modificărilor aduse în Parlament în componenţa Guvernului, şi nu mandatul premierului Victor Ponta. Democrat-liberalii susţin că Guvernul ar fi operat modificări asupra programului de guvernare fără ca acesta să fie validat de Parlament.

„În situaţia în care s-ar dori modificarea sau completarea Programului de guvernare, în Constituţie sunt prevăzute două căi procedurale. Astfel, o primă cale presupune desfăşurarea procedurii constituţionale prevăzută la art.103 din Constituţie, prim-ministrul trebuind să îşi dea demisia. Ca urmare, modificarea sau completarea unui program de guvernare se poate face numai în condiţiile acceptării de către Parlament a unui nou program al Guvernului. În alte cuvinte, programul de guvernare nu poate fi modificat sau completat, decât prin aprobarea unui alt program de guvernare. O a doua cale este cea referitoare la angajarea răspunderii Guvernului asupra unui program, inclusiv de guvernare, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, în condiţiile art.114 din Constituţie“, argumentează contestatarii.

Caz fără precedent la CCR

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, a fost întrebat, dacă, în cazul în care efectele hotărârii privind noua componenţă a Guvernului sunt suspendate, Guvernul Ponta II rămâne în vigoare, Zegrean a răspuns: "Da, pentru că nu a fost demis acest guvern . El funcţionează, ţara este pe mâini bune, nu? Este guvernată. Este în regulă".

Preşedintele CCR a mai spus că nu a văzut sesizarea PDL, care a fost trimisă marţi, prin fax, un termen de soluţionare a acesteia urmând să fie stabilit.

„Este o situaţie absolut nouă, astfel de situaţii nu am mai avut. Sigur, am să vă spun imediat ce stabilim un termen. Săptămâna aceasta, zilele sunt toate pline. Astăzi avem şedinţă de la 10.00, mâine avem şedinţă toată ziua. Vineri, în general, nu se ţin şedinţe. Or, nu putem până vineri. Nu ştiu cum am putea vineri să stabilim. Ar trebui să şi citim dosarul“, a precizat Augustin Zegrean. 

De altfel, şi judecătorul constituţional Petre Lăzăroiu a spus că CCR nu s-a mai confruntat cu o situaţie de genul celei apărute în prezent în cazul validării noului Guvern, aceasta fiind o problemă delicată, dar care trebuie rezolvată rapid.

Ponta şi Băsescu au căzut la pace

Marţi, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat că parlamentarii PDL şi cei ai PMP au atacat la Curtea Constituţională Hotărârea Parlamentului privind noua componenţă a Guvernului.

Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să verifice dacă modalitatea în care noul Guvern, Ponta III, a fost învestit în Parlament a respectat Constituţia, cu accent asupra programului de guvernare şi asupra efectelor înlocuirii PNL cu UDMR în Executiv.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire în funcţie a noilor miniştri, după ce a discutat cu premierul Victor Ponta. La rândul lui, şeful Executivului a fost de acord să modifice programul de guvernare, la solicitarea preşedintelui, şi să meargă în faţa Parlamentului pentru un nou vot de încredere.

Iniţial, preşedintele Traian Băsescu a spus că nu va semna decretele de numire dacă premierul Victor Ponta nu merge în faţa Parlamentului pentru a-şi asuma un nou program de guvernare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite