Cazul Nana: Corpul de control a dat peste un muşuroi transpartinic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANCHETĂ Corpul de Control al primului-ministru a descoperit că multe retrocedări de terenuri din comuna Nana s-au făcut în mod ilegal, dar cu mult înainte ca fiica preşedintelui Traian Băsescu să  cumpere teren în zonă.

Corpul de Control al premierului a prezentat concluziile raportului din comuna Nana, acolo unde Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui, a cumpărat, cu un credit controversat, 290 de hectare de teren agricol. Inspectorii din corpul de control au descoperit o adevărată mafie transpartinică la nivel local, dar nu au reuşit să găsească dovezi de implicare ilicită a preşedintelui Băsescu sau a fiicei acestuia.

Fostul primar al comunei între 2000 şi 2008, Dumitru Budeşteanu (decedat în 2011), membru al PC, partid condus la acea vreme de Dan Voiculescu, fostul viceprimar între 2004 şi 2008, Florian Decu, membru PNL, şi actualul primar Gheorghe Dobre, membru al PDL, şi-au dat mâna şi au împărţit terenul satului din extravilan după bunul plac şi după principiul „cine împarte, parte-şi face“. Astfel, în perioada 1997-2005, la Primăria Comunei Nana au fost înregistrate 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate, însă verificarea şi analizarea acestora s-au realizat fără respectarea condiţiilor legale.

Noi între noi ne dăm terenuri

Între 2005 şi 2008, titlurile de proprietate au fost acordate de către Comisia locală de fond funciar Nana, formată din primar, viceprimar şi alţi funcţionari ai primăriei. Aceştia au analizat şi aprobat imediat unele cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, în special pe cele depuse chiar de ei înşişi sau de rude. Astfel, în perioada 2005-2014, din cele 14 persoane care au lucrat în primărie, nouă au depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate.

Printre aceştia se numără primarii Gheorghe Dobre şi Dumitru Budişteanu , viceprimarul Florian Decu, contabila Vasilica Preda şi fiica acesteia, asistenţi şi ingineri agricoli, alături de rudele şi afinii acestora, respectiv mama primarului Dobre, soţul secretarei, fiul contabilei, soţul referentului, soţia inginerului de cadastru, socrul inginerului de cadastru.

Ioana Băsescu nu apare în raport

În documentul publicat de Guvern se mai arată că, după reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, în anul 2009 aceste suprafeţe au fost cumpărate de societatea Berfige SRL, condusă de italianul Bertola Fioravante, prin încheierea a opt contracte de vânzare-cumpărare. Prin aceste contracte, firma a achiziţionat un număr de 35 de parcele de teren agricol din extravilanul comunei Nana, în suprafaţă totală de 290,41 hectare. Suma plătită a fost de 3,43 milioane de lei.

Ulterior, în septembrie 2013, firma condusă de cetăţeanul italian a vândut întreaga suprafaţă unei persoane fizice, pe care însă inspectorii nu o nominalizează ca atare. Este vorba despre Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, care a făcut achiziţia pentru suma de 5,84 milioane de lei, bani obţinuţi dintr-un credit CEC Bank. Deci toate tranzacţiile de terenuri din care a rezultat suprafaţa compactă cumpărată de fiica preşedintelui Traian Băsescu s-au încheiat în 2009, cu patru ani înainte ca Ioana Băsescu să ajungă „moşieră“ la Nana.

Băsescu: Anchetaţi-mă!

Preşedintele Traian Băsescu, prezent ieri la Bilanţul MAI, le-a transmis procurorilor că nu se opune unei anchete. „Eu vă rog, aici, pe voi, pe poliţişti, pe procurorul general, pe procurorul şef DNA, pe procurorul şef DIICOT, anchetaţi, imediat, şi, dacă este încălcare de lege, să răspundă inclusiv preşedintele României“, a spus şeful statului. Traian Băsescu a continuat: „Dar eu vă pot spune asta pentru că eu sunt liber faţă de voi şi faţă de oricine“.

Pe aceeaşi temă:

Băsescu, la bilanţul MAI: Aud că s-au găsit nereguli la Nana. Rog DNA şi procurorii să ancheteze cazul şi va răspunde inclusiv preşedintele ţării!

Preşedintele Traian Băsescu a participat, marţi, la şedinţa de bilanţ a Ministerului Afacerilor Interne. Cu acest prilej, el le-a transmis şi un mesaj în nume personal celor prezenţi: să demareze rapid investigaţia în cazul terenurilor achiziţionate la Nana. El a adăugat că, în cazul în care se găsesc nereguli, va răspunde personal în faţa legii.

Victor Ponta, despre controlul la Nana: Un lung şir de retrocedări ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Băsescu

Inspectorii guvernamentali din cadrul trimişi la Oficiul de Cadastru Călăraşi, pentru terenurile din Nana, au descoperit că 80% dintre terenuri sunt returnate ilegal, rezultând un lung şir de infracţiuni şi retrocedări ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Traian Băsescu, potrivit declaraţiilor realizate luni seară de Victor Ponta în cadrul unei emisiuni de televiziune a Antenei 3.

Parlamentul reînvie comisia Nana. Termenul de depunere a raportului a fost prelungit

Plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului au votat marţi prelungirea cu 60 de zile a termenului comisiei care anchetează terenul cumpărat de Ioana Băsescu în comuna Nana.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite