Cazul Kovesi, între realităţi şi manipulare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe semne de întrebare persistă în evoluţia cazului Kovesi. Propaganda de partid a făcut şi face totul să inducă informaţii care mai de care mai aiuritoare, cum procedează de prea mulţi ani. Kovesi se pregăteşte să fugă din ţară, Kovesi va înfunda puşcăria, Kovesi minte, şi multe altele. Cetăţenii care judecă cu propriile mijloace de informare trebuie să aibă acces la informaţii corecte.

Cine este Adina Florea?

Este şeful adjunct al secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) şi ei i-a revenit cazul Kovesi. Adina Florea a fost respinsă de două ori de preşedintele Iohannis pentru funcţia de şef al DNA şi de plenul CSM, care a considerat prestaţia sa de la interviul privind şefia DNA drept insuficientă şi inadecvată. Adina Florea a declarat că n-a fost niciodată independentă, iar tatăl domniei sale, la al şaselea mandat de consilier PSD la Constanţa, a declarat că fiica sa va face curăţenie în justiţie când va ajunge şef la DNA. Este implicată într-o anchetă penală privind sifonarea unui protocol secret de la Parchetul din Constanţa care a ajuns la Darius Vâlcov. SIIJ a fost conceput ca o sperietoare, ca o măciucă cu care să fie timoraţi, speriaţi, magistraţii care ar ancheta persoane din actuala putere, şi care să execute ordinele venite de la politicieni.

Cazul Nicolae Popa

Nicolae Popa, fost şef FNI, care a furat bani de la 200.000 de români, trebuia adus în ţară pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Aflat în Indonezia, ţară cu care România nu are tratat bilateral de extrădare, operaţiunea se dovedea dificilă, dar necesară pentru înfăptuirea actului de justiţie. A fost pusă în operă de instituţii ale statului român, MAI, SRI şi SIE. Care apropos: conlucrau în baza unor protocoale de cooperare, să ştie fiecare instituţie ce rol are într-o astfel de operaţiune.

Operaţiunea a fost dusă la bun sfârşit, inclusiv cu colaborarea preşedintelui Băsescu, care a scris preşedintelui Indoneziei, cel care avea să semneze decretul final de aprobare a extrădării. DNA şi Kovesi au avut în sarcină o comisie rogatorie, aşa cum prevede legea, şi care a explicat autorităţilor indoneziene despre ce este vorba în cazul Popa.

Care a fost rolul lui Sebastian Ghiţă

Sebastian Ghiţă declară că dna Kovesi i-ar fi cerut bani pentru a plăti o parte din costurile aducerii în ţară a condamnatului Nicolae Popa, şi a făcut reclamaţia la SIIJ în calitate de parte vătămată. În ce a constat „vătămarea”? I-a dat cineva cu rigla în cap să dea banii? I-a furat cineva banii din buzunare, i-a pus sula în coaste sau pistolul la tâmplă? Este copil mic să dea curs unei cereri, venite fie şi din partea DNA?

Mai reclamă Ghiţă că dna Kovesi a minţit în legătură cu relaţia personală dintre cei doi. Aşa, şi? Ar trebui să facă declaraţii despre relaţiile sale personale? Şi dacă s-a dus la Ghiţă acasă, în cazul în care s-a dus, să culeagă probe, să-l tragă de limba ca să-i facă dosare penale? Ce-ar fi trebuit să declare? Acuzaţiile însuşite de procurorii SIIJ, venite de la un fugar, şi el condamnat, dar considerat parte „vătămată” sunt de tot râsul.

De ce nu a fost pusă sub control judiciar dna Kovesi?

Sunt convins că acesta era planul. Doar că:

  • Augustin Lazăr, procurorul şef al Parchetului General, ar fi infirmat imediat soluţia, având acest drept conferit de lege;
  • Telefoanele s-au înroşit, între Bruxelles şi Bucureşti, între oficialii români. Până la urmă, ministrul Toader i-a dat telefon Adinei Florea, spunându-i s-o lase mai moale;
  • Reacţia populaţiei a fost pe măsura acuzaţiilor aberante aduse dnei Kovesi. Dacă ar fi fost supusă şi controlului judiciar, reacţia ar fi fost mult mai amplă;
  • Oficialii de la UE nu s-au lăsat impresionaţi de manipulările ieftine de la Bucureşti. Codruta Kovesi este ca şi aleasă în fruntea Parchetului European, după cum recunoaşte chiar Renate Weber, europarlamentar ALDE. Încă o lovitură pentru Dragnea şi acoliţii săi;
  • În dosarul în care este anchetată Laura Codruţa Kovesi nu există niciun document şi nicio declaraţie care să o incrimineze pe Kovesi.

Coaliţia PSD-ALDE înregistrează eşecuri după eşecuri

Dragnea şi Tăriceanu bat în retragere cu 3 luni înaintea alegerilor europarlamentare

- N-au curaj să dea OUG-uri pe justiţie;
- N-au avut curaj s-o oprească pe Kovesi să părăsească ţara;
- Nu-l suspendă pe Iohannis;
- Îi retrag pe Olguta şi Drăghici de la propuneri de miniştri;
- Bugetul va fi respins de Iohannis şi/sau atacat la CCR, pentru că sabotează siguranţa naţională;
- Majoritatea parlamentară a coaliţiei se subţiază;
- Imaginea PSD la BXL e praf;
- PES îşi ţine Congresul la Madrid fără să fi invitat vreun reprezentant al PSD;
- PSD şi ALDE se ceartă pe tema OUG 114;

În concluzie

Alegerile europarlamentare prind coaliţia PSD-ALDE cum nu se poate mai rău. Să începi o campanie electorală sub astfel de auspicii este sinucidere curată. Care vor fi consecinţele la rezultatele votului vor vedea membrii PSD în 26 mai, dar va fi prea târziu pentru a mai îndrepta ceva.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite