Cazul Bodnariu ajunge în Parlamentul European. Cauza familiei Bodanariu, susţinută de europarlamentari din Germania şi Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La iniţiativa europarlamentarilor români, cărora li s-au alăturat şi alţi eurodeputaţi din alte state, printre ele Germania şi Spania, cazul familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost luaţi de statul norvegian, va fi discutat în Parlamentul European.

„Cetăţenii români trebuie să fie protejaţi indiferent de ţara în care se află şi indiferent de religia pe care o au, orice discriminare fiind de altfel interzisă de normele de drept internaţional, iar reprezentanţii autorităţilor publice la nivel naţional şi european trebuie să facă tot ceea ce este necesar în acest sens. Niciun sistem juridic nu poate justifica luarea unui copil de numai trei luni de la sânul mamei fără să existe date sau indicii temeinice că dezvoltarea acestuia ar fi afectată în baza unei simple decizii administrative, sub pretexte ţinute departe de ochii opiniei publice“, a declarat europarlamentarul PNL, Daniel Buda.

Europarlamentarul a anunţat că s-au finalizat procedurile prin care 42 de europarlamentari, proveniţi în principal din România, de la toate grupurile politice, dar şi din ţări precum Germania, Cipru, Polonia, Cehia, Slovenia, Bulgaria, Belgia, Malta şi Spania au solicitat dezbaterea acestui caz în Parlamentul European.

'Astfel, în baza Art. 128 din Regulamentul de Procedură, urmează să fie dezbătute şi în acelaşi timp să fie identificate mecanisme prin care Comisia Europeană să intervină când se constată că procedurile privind separarea copiilor de familie pot crea traumatisme psiho-emoţionale minorilor sau părinţilor. Dezbaterea din plenul Parlamentului European va fi programată să aibă loc în aproximativ 3 săptămâni', a mai precizat Buda.

Întrebările la care europarlamentarii aşteaptă răspunsuri de la Comisia Europeană sunt:

Este în măsură Comisia să solicite clarificări autorităţilor norvegiene cu privire la procedurile serviciului Barnevernet?

Ia în calcul Comisia posibilitatea de a extinde zona înţelegerilor bilaterale cu statele non UE si asupra protejării drepturilor familiilor in care cel puţin unul dintre membri este cetăţean european?

Ce modalităţi are Comisia să intervină atunci când constată că aceste proceduri pot crea traumatisme psiho-emoţionale minorilor sau părinţilor?

În perioada 20-22 ianuarie,  o delegaţie a Camerei Deputaţilor, condusă de deputat PNL Mircea Dolha, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, din care fac parte şi deputatul Mircea Lubanovici, preşedintele comisiei, deputatul Maria Grecea, membru al comisiei, deputatul Ovidiu Iane, membru al comisiei, precum şi o delegaţie a Senatului, alcătuită din senatorii Titus Corlăţean, membru al Comisiei pentru politică externă, Ben-Oni Ardelean, secretarul Comisiei pentru politică externă şi Marian Vasiliev, preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse, se află într-o vizită de lucru în Norvegia, în vederea întreprinderii de demersuri politice pentru susţinerea reîntregirii familiilor de români ai căror copii au fost preluaţi de Serviciul local norvegian de protecţie a copilului (Barnevernet), precum familiile Bodnariu, Nan şi altele asemenea. Parlamentarii români participă la un program comun de întrevederi oficiale cu autorităţile norvegiene.

Delegaţia de parlamentari români aflată într-o vizită oficială în Norvegia a cerut imperios guvernatorului localităţii de reşedinţă a familiei Bodnariu reanalizarea ordinului de plasare a copiilor pentru că măsura adoptată ar fi disporoporţionată şi este o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului, însă nu au primit nicio promisiune din partea părţii norvegiene. Delegaţia de parlamentari români care a mers în Norvegia pentru cazul Bodnariu s-a întâlnit cu părinţii celor 5 copii.

Lista europarlamentarilor români care au semnat pentru dezbaterea cazului Bodnariu în Parlamentul European:

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite