Cazul Diaconu - o revoluţie a „bunului-simţ” cu adevărat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva adevăruri nespuse despre victoria simbolică a lui Mircea Diaconu, în urma deciziei definitive a Curţii de Apel Bucureşti:

1. Mircea Diaconu, un om de un bun-simţ extraordinar, care impresionează prin decenţă şi candoare, dincolo de toate calităţile sale profesionale, primeşte un semnal pozitiv extraordinar, care se poate transformă într-un forcing electoral de excepţie. Diaconu învinge sistemul şi o face într-un mod incredibil de onest - cuminte, de jos, fără jocuri, fără smenuri, fără culise. Mai mult decât discursul fostului candidat prezidenţial Crin Antonescu, în 2009, Mircea Diaconu chiar incarnează „revoluţia bunului-simţ” în prezent.

2.  Verdictul dă un şah major PNL, partidul care a decis să uite de propriile principii şi să meargă pe linia de interpretare pe care a inspirat-o Traian Băsescu, atunci când i-a blocat candidatura lui Mircea Diaconu. Chiar Crin Antonescu s-a delimitat absurd de celebrul actor, dând o dovadă atât de lipsă de respect faţă de acest om, cât şi de lipsă de inteligenţă politică. Foştii parteneri din USL, liderii social-democraţi, sunt singurii care i-au dat mesaje de încurajare. Preluând total discursul prietenilor lui Băsescu, liberalii, precum şi Crin Antonescu personal, au arătat că trădarea proiectului USL este desăvârşită.

3. În alegeri, Diaconu poate fi un cui în talpa PNL şi a lui Crin Antonescu, mai cu seamă pentru că el va lua în mod special voturi din acea zonă. şi, în loc să acţioneze ca locomotiva electorală pentru PNL, Diaconu va acţiona ca frâna pentru acest partid, contribuind indirect la erodarea şi mai accentuata a acestuia. 

4. Mai mult ca orice, decizia Curţii de Apel ne arată că nu există o singură dogma cu privire la justiţie. Până acum, exista un singur cor, un singur grup de "traducători" ai justiţiei din România, care pretindeau un monopol legitim pe această zonă - este vorba de apropiaţii regimului Băsescu, cei care au fost artizanii "măreţelor reforme" gestionate de fostul ministru Monica Macovei, dar nu numai. Ei, prin publicaţiile în care scriu, prin editorialele pe care le semnează, prin declaraţiile pe care şi le asumă - transmiteau că există o singură cale de interpretare a legii, a lor. Iată că o altă explicaţie a legii, asumată cu mult curaj de un om din afară sistemului, chiar împotrivă sistemului, are câştig de cauză. Poate părea un moment mic, o cauza aparent nesemnificativă, dar ea înseamnă enorm - este dovada că nu există monopol pe interpretarea legii într-o singură zonă. Prin urmare, efectele pot fi extrem de importante în ceea ce priveşte percepţia justiţiei în România.

5. Mircea Diaconu poate deveni un lider politic important al unei Românii viitoare, dacă va continua pe acelaşi drum al onestităţii, sincerităţii şi simplităţii. Este un om care a câştigat un prim război cu un regim pervers, fără să aibă drept aliat decât un principiu. Un astfel de om poate deveni important, pentru că românii au nevoie de astfel de simboluri de succes. 

Sunt extrem de încântat că, într-o ţară în care prea multe lucruri par predefinite, există şi un astfel de moment. Mult succes în alegeri, Mircea Diaconu!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite