Cât timp se înjură taberele din PSD, guvernează cineva România?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doamna prim-ministru nu crede avertismentele privind nesustenabilitatea cheltuielilor bugetare FOTO Facebook
Doamna prim-ministru nu crede avertismentele privind nesustenabilitatea cheltuielilor bugetare FOTO Facebook

Pentru doamna Dăncilă nu există tabere în PSD şi pe cale de consecinţă nici înjurături între ele. În rest, celelalte figuri ale partidului stau toată ziua pe ecrane vorbind fix despre tabere şi înjurături. Nu ar fi nimic senzaţional în asta, dacă partidul nu s-ar afla la guvernare.

Dacă ne uităm în jur şi vedem criza din Republica Moldova, parcă ne-am dori o guvernare responsabilă. Iar dacă privin la starea economiei lăsată moştenire de Dragnea-Vâlcov, cu atât mai mult am vrea profesionişti pentru vremuri dificile.

Dar nu se întrevăd prea multe speranţe.

În urma victoriei de la alegerile europarlamentare, cele două forţe, PNL şi USR-PLUS, nu sunt mai lămurite decât PSD în privinţa guvernării. USR şi partenerii de la Plus nu sunt prea fericiţi să intre într-o echipă care ar urma să vină în Palatul Victoria, dacă ar trece o moţiune de cenzură.

Pe de o parte este explicabil. Guvernarea Cioloş a fost gura de oxigen de care a avut nevoie PSD pentru a se reface şi a câştiga detaşat alegerile din 2016. A fost un guvern pe care PSD l-a controlat din Parlament şi care a sigurat supravieţuirea PSD în toate structurile administrative de la centru şi din teritoriu. În plus, cabinetul Cioloş a funcţionat ca ţintă perfectă pentru PSD, pentru propaganda anti-europeană, împotriva „străinilor“, împotriva lui „Soros şi a multinaţionalelor“, propagandă dezvoltată cu succes de echipa de consilieri a lui Liviu Dragnea.

Liberalii şi-ar dori în parte să preia guvernarea, dar nici acolo lucrurile nu sunt limpezi. Dar care sunt alternativele?

Economia are nevoie cât mai repede posibil de repararea măsurilor toxice luate de PSD. Gradul de îndatorare al ţării creşte în fiecare lună, iar cheltuielile bugetare sunt scăpate de sub control. Cât timp se mai poate spera că ţine creşterea economică pe datorie? Cât timp ne vom mai putea împrumuta pentru a plăti, de fapt, locuri de muncă din afara ţării pentru o iluzorie prosperitate în interior?

Cine abrogă celebra Ordonanţă 114? Când se deblochează discuţiile pentru începerea exploatării rezervelor de gaz din Marea Neagră?

Când se termină cu minciuna marilor investiţii în infrastructură care nu încep niciodată? Cine readuce echilibrul în finanţele publice şi în bugetele locale acolo unde falimentul bate la uşă? Cine intră în jungla aparatului birocratic supra-plătit şi supra-numeric?

Entuziasmul din 26 mai nu va ţine dacă societatea se va vedea încă odată înşelată din cauza unor interese minore.

Deşi doamna Dăncilă se prezintă mai coerentă la televiziuni, spunând că a scăpat de sub timorarea impusă de echipa lui Dragnea, este evident că nimic nu se va schimba în politicile guvernării. Doamna prim-ministru, chiar mai puţin timorată, nu înţelege resorturile economiei şi se laudă cu creşterea economică pe datorie. Remus Borza a avut curajul să spună câteva adevăruri legate de cheltuielile nesustenabile cu salariile bugetarilor şi a fost concediat. Nu se întrevede nicio schimbare şi guvernarea PSD va rămâne în capcana majorărilor cheltuielilor publice pentru salarii şi pensii, tăind investiţiile.

Poate pentru PNL şi USR-PLUS nu e urgent să intre la guvernare pentru a se strecura printre toate găurile lăsate de PSD. Dar oamenii nu au votat pentru calcule electorale. Ei au cerut să se termine cât mai repede cu ceea ce face PSD la conducerea ţării.

Entuziasmul din 26 mai nu va ţine dacă societatea se va vedea încă odată înşelată din cauza unor interese minore. Un program de guvernare de bază, configurat pe repararea prostiilor PSD, fără a produce alte prostii, are toate şansele să nu repete istoria guvernării Cioloş.

În rest, alegeri în două tururi pentru primari şi rezolvarea cât mai rapidă a votului pentru dispora sunt esenţiale.

Între timp, ar fi mult mai bine dacă taberele din PSD care nu există ar putea schimba înjurăturile care nu există, dar fără a mai interfera în vreun fel cu un act de guvernare care nici el nu există.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite