Câţi români ar renunţa la vot pentru bani. Rezultatele unui experiment inedit bazat pe o afirmaţie făcută de CTP

Câţi români ar renunţa la vot pentru bani. Rezultatele unui experiment inedit bazat pe o afirmaţie făcută de CTP

Cristian Tudor Popescu

O declaraţie făcută în urmă cu ceva timp de jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost transformată de Institutul Român pentru Evaluare si Strategie (IRES) într-un experiment social, centrul de sondare întrebând românii dacă ar fi dispuşi să renunţe la votul lor dacă ar fi răsplîtiţi cu 1000 de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Totul a plecat de la o propunere făcută de jurnalist în trecut: ce s-ar întâmpla dacă statul le-ar permite oamenilor să aleagă între o sumă de bani şi vot, transmite Digi24.ro.

Întrebaţi cum li se pare propunerea, 86% din cei chestionaţi au spus că nu este o idee bună, în timp ce 13% au fost de acord cu un astfel de târg.

Mai mult, întrebaţi ce ar alege dacă statul ar adopta o astfel de propunere, 91% din respondenţi au spus că ar alege să voteze, iar 7% au spus că ar alege suma de 1000 de lei.

Majoritatea persoanelor cărora oferirea de bani în schimbul neprezentării la vot li s-a părut o idee bună sunt din mediul rural, 18%. În ceea ce priveşte vârsta respondenţilor, cei mai mulţi care au fost de acord cu o astfel de propunere au fost cei din grupa de vârstă 17-35, 17,9%.

„Spun mult (cifrele, n.red.). Cât înseamnă 13% din votanţii din România cu drept de vot? Înseamnă două milioane şi ceva de oameni. Deci două milioane şi ceva de oameni au considerat o idee bună. Ea e perfect democratică. Perfect democratică! Nu e vot obligatoriu, ăştia-s banii, ăsta-i votul. Dumneata alegi, dar dacă iei banii nu mai ai drept de vot. Poţi să alegi votul şi e în regulă. Două milioane şi ceva!”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

Întrebat care ar fi fost rezultatele dacă suma propusă ar fi fost mai mare, jurnalistul a spus că cifrele sigur s-ar schimba pe măsură ce suma ar creşte: „O să vedem. Poate că domnul Dâncu va continua acest experiment crescând suma. O să constatăm nişte schimbări ale procentelor. Asta vă garantez, pe măsură ce urcă suma”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: