Câţi români ar renunţa la vot pentru bani. Rezultatele unui experiment inedit bazat pe o afirmaţie făcută de CTP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O declaraţie făcută în urmă cu ceva timp de jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost transformată de Institutul Român pentru Evaluare si Strategie (IRES) într-un experiment social, centrul de sondare întrebând românii dacă ar fi dispuşi să renunţe la votul lor dacă ar fi răsplîtiţi cu 1000 de lei.

Totul a plecat de la o propunere făcută de jurnalist în trecut: ce s-ar întâmpla dacă statul le-ar permite oamenilor să aleagă între o sumă de bani şi vot, transmite Digi24.ro.

Întrebaţi cum li se pare propunerea, 86% din cei chestionaţi au spus că nu este o idee bună, în timp ce 13% au fost de acord cu un astfel de târg.

Imagine indisponibilă

Mai mult, întrebaţi ce ar alege dacă statul ar adopta o astfel de propunere, 91% din respondenţi au spus că ar alege să voteze, iar 7% au spus că ar alege suma de 1000 de lei.

Imagine indisponibilă

Majoritatea persoanelor cărora oferirea de bani în schimbul neprezentării la vot li s-a părut o idee bună sunt din mediul rural, 18%. În ceea ce priveşte vârsta respondenţilor, cei mai mulţi care au fost de acord cu o astfel de propunere au fost cei din grupa de vârstă 17-35, 17,9%.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

„Spun mult (cifrele, n.red.). Cât înseamnă 13% din votanţii din România cu drept de vot? Înseamnă două milioane şi ceva de oameni. Deci două milioane şi ceva de oameni au considerat o idee bună. Ea e perfect democratică. Perfect democratică! Nu e vot obligatoriu, ăştia-s banii, ăsta-i votul. Dumneata alegi, dar dacă iei banii nu mai ai drept de vot. Poţi să alegi votul şi e în regulă. Două milioane şi ceva!”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

Întrebat care ar fi fost rezultatele dacă suma propusă ar fi fost mai mare, jurnalistul a spus că cifrele sigur s-ar schimba pe măsură ce suma ar creşte: „O să vedem. Poate că domnul Dâncu va continua acest experiment crescând suma. O să constatăm nişte schimbări ale procentelor. Asta vă garantez, pe măsură ce urcă suma”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite