Câteva concluzii după modificarea Codului penal. De ce Dragnea va fi mire, nu deţinut

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea Foto INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Liviu Dragnea Foto INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Câteva concluzii de la şedinţa Parlamentului în care PSD a modificat Codul penal cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea

• Liderul PSD a renunţat la orice aparenţă de bun-simţ. Deşi putea să se abţină sau să lipsească din plen (după cum obişnuieşte), Liviu Dragnea a fost prezent şi a votat. Astfel, deputatul Dragnea a votat pentru salvarea condamnatului Dragnea, căci modificările la Codul penal vor omorî dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, în care a primit 3 ani şi jumătate cu executare în primă instanţă. Pe scurt, inculpatul Dragnea a fost achitat de instanţa supremă numită PSD-ALDE-UDMR-minorităţi, grupurile politice care au ciuntit legislaţia penală.

• Prin votul de miercuri, Dragnea se salvează singur de puşcărie, deci baronii locali au rămas iar cu buza umflată aşteptând ordonanţa de amnistie şi graţiere, care nu va mai veni niciodată. Ce interes mai are liderul PSD să forţeze o ordonanţă de urgenţă, când dosarul său e rezolvat?

Cifrele votului confirmă că PSD şi ALDE nu mai au majoritate la Camera Deputaţilor. Pe scurt, UDMR şi minorităţile naţionale l-au salvat din nou pe Dragnea, exact cum au procedat şi la moţiunea de cenzură din 2017, când Dragnea l-a dat jos pe Sorin Grindeanu. Primarii maghiari şi centrele minorităţilor naţionale vor primi în schimb bani de la Ministerul Dezvoltării.

• Doi dintre „disidenţii“ PSD, Corina Bogaciu (din tabăra Firea-Pandele) şi Andrei Alexandru (prieten cu Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor) au votat Codul penal, deşi oficial sunt în tabăra lui Ponta.

• Nicu Niţă, deputat PSD de Brăila, fieful lui Mihai Tudose, a votat împotriva modificărilor la Codul de procedură penală, fiind singurul PSD-ist care a ieşit din rând. Însă când a venit vorba de Codul penal, hăcuit cu dedicaţie pentru Dragnea, Niţă a votat „pentru“. „A fost o eroare a sistemului electronic. Cred că am băgat cartela mai devreme. A fost o greşeală şi am explicat asta şi liderului de grup. Mi-am cerut scuze”, a explicat Nicu Niţă momentul penibil, pentru hotnews.ro.

• Corneliu Bichineţ, deputat PMP de Vaslui, deci teoretic în Opoziţie, a votat cot la cot cu PSD. Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui şi al judeţelui, îl aşteaptă acasă cu masa întinsă.

• Ana Birchall, numită ministru interimar al Justiţiei, a votat, ca deputat, pentru masacrarea Codul penal. Birchall e deputat PSD tot de Vaslui, deci a votat în acord cu tandemul Buzatu-Bichineţ.

• Ce urmează? Opoziţia va contesta Codul penal la CCR, dar şansele de reuşită sunt zero. Modificările operate de PSD sunt imorale, dar constituţionale. Nimeni nu poate opri intrarea în vigoare a noilor prevederi. Vă puneţi speranţa într-o condamnare pe 20 mai, când are Dragnea termen la Curtea Supremă? Judecătorii nu se vor pronunţa înainte ca modificările din Codul penal să fie promulgate, potrivit unei cutume judiciare. Deci, în toamnă, Dragnea va fi mire, nu deţinut.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite