Cătălin Predoiu: „0,11% din populaţia europeană, cât reprezintă valul de refugiaţi, nu pot doborî Europa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, susţine că provocarea pe care o adresează fundamentalismul şi organizaţia jihadistă Statul Islamic este păstrarea propriilor valori europene. Reprezentantul liberalilor atrage atenţia că politicienii nu trebuie să intre într-un joc al urii, iar actualul val de refugiaţi  „nu va doborî“ Europa.

Predoiu, fost ministru al Justiţiei în perioada guvernelor conduse de Emil Boc avertizează că politicienii români, dar şi cei din alte state europene, trebuie să fie raţionali şi nu uite de valorile care stau la baza proiectului european, devenind adepţii unui discurs negativ şi agresiv la adresa refugiaţilor.

„Adevărata provocare pe care ne-o adresează de fapt fundamentalismul şi ISIS este păstrarea propriilor valori europene. Greşeala fatală pe care europenii ar putea să o facă în criza valului de refugiaţi este abandonarea propriilor valori europene, care au stat şi vor sta la baza construcţiei europene: umanitate, solidaritate, legalitate. Ceea ce îşi doresc cu ardoare fundamentaliştii şi ISIS este să intrăm în paradigma lor de gândire şi de joc al urii: ei vs noi, creştini vs musulmani. Aceasta ar fi o eroare fatală, susţine prim-vicepreşedintele PNL într-un comunicat de presă de joi.

Predoiu consideră că un număr considerabil de politicieni din diferite grupuri politice din Europa susţin poziţia Comisiei Juncker.

„ Soluţia inteligentă este cea a încadrării problematicii în paradigma noastră de valori europene. Comisia Juncker a ales această soluţie, a aşezării politicilor europene pe valorile europene.  Nu întâmplător atât popularii europeni, cât şi socialiştii europeni sprijină poziţia Comisiei. 0,11% din populaţia europeană, cât reprezintă valul de refugiaţi (cf Juncker), nu pot doborî Europa - şi nici nu sunt prezenţi pentru acest lucru în Europa. Dar abandonarea de către europeni a propriilor valori ar putea duce în timp la subminarea proiectului European, care este unul de succes, un proiect al păcii, prosperităţii şi stabilităţii. Iată de ce nu avem altă soluţie decât să ne păstrăm în paradigma valorilor noastre, pentru a câştiga jocul de şah care se desfăşoară acum pe un plan mai puţin vizibil. Suntem obligaţi să câştigăm bătălia valorilor. Aceasta este adevărata bătălie. Iar această bătălie nu se câştigă întinzând garduri de sârmă ghimpată sau desfăşurând recruţi pe graniţe. Această bătălie nu se câştiga cu abordări rigide, ci prin supleţe politică, asumarea valorilor, rigoare administrativă şi viziune pe termen lung“, adaugă liderul liberal.

De asemenea, trebuie ca la nivel European să fie integrat acest prim val de refugiaţi din cauze umanitare, să fie ajustată politica de migraţie şi de control al frontierelor, să fie reformat Frontex şi sistemul Dublin, şi consolidat Schengen, toate pe baza valorilor europene.  În ceea ce priveşte problematica integrării primului val, Predoiu ridică un semn de înrebare şi punctează faptul că 28 de state ar trebui să fie capabile de soluţionarea unei asemenea dificultăţi.

Predoiu salută „soluţia inteligentă“ a lui Juncker, Iohannis e nemulţumit de cota de imigranţi revenită României

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulţumit de anunţul Comisiei Europene privind cota de imigranţi revenită României, precizând că mandatul României la Consiliul Justiţiei şi Afaceri Interne (JAI), la care va participa vicepremierul Gabriel Oprea, va fi să nu accepte cote obligatorii.

„Referitor la cotele care au fost prezentate de preşedintele Comisiei Europene, vreau să fac doar câteva remarci. Nu este încă cazul să fac o declaraţie exhaustivă în legătură cu acest subiect, dar pot să vă spun că am luate act cu oarece nemulţumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European. Din partea României, va participa ministrul de Interne, cu care am avut o discuţie în această dimineaţă, iar mandatul ministrului de Interne la conferinţa JAI este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii“, a afirmat Iohannis marţi.

Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri o propunere de repartizare între statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranţi sosiţi în Italia (15.600), Grecia (50.400) şi Ungaria (54.000). Conform acestei propuneri, România ar urma să primească 4.646 de imigranţi, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia şi 2.091 din Ungaria, informează Mediafax.

Aceasta se adaugă propunerii formulate de CE în luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranţi din Grecia şi Italia. CE a propus în mai ca România să primească 1.705 imigranţi, dintre care 682 din Grecia şi 1.023 din Italia. În total, România ar urma să găzduiască 6.351 de solicitanţi de azil.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite