Cătălin Ivan a depus un proiect de lege cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea: interzice acţiunile la purtător. Firma Tel Drum, direct vizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul PSD Cătălin Ivan a depus astăzi în Parlament un proiect de lege care interzice în România folosirea acţiunilor la purtător, atât în relaţiile comerciale normale cât, mai ales în cazul companiilor care fac afaceri cu statul român. Proiectul vizează direct firma Tel Drum din Teleorman, companie cu acţiuni la purtător, despre care „Adevărul“ a scris încă din 2011 că este controlată din umbră de Liviu Dragnea.

„Acest proiect de lege nu s-a născut din neant, ci este rezultatul unor serii de dezbateri pe care le-am organizat împreună cu parteneri foarte importanţi implicaţi în combaterea corupţiei, a spălării de bani şi a infracţiunilor economico-financiare. Toate aceste instituţii, organizaţii non-guvernamentale şi toţi aceşti profesionişti şi-au bazat punctele de vedere şi recomandările (din acest proiect legislativ – n.n.) pe studii realizate de-a lungul mai multor ani. Concluziile lor sunt extrem de pertinente şi trag un foarte serios semnal de alarmă” a explicat europarlamentarul Cătălin Ivan. Dezbaterile la care face referire europarlamentarul român au avut ca parteneri DIICOT, Funky Citizens, Transparency International, Frames Media Network şi Rise Project.

Conform datelor oficiale de la Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, în România funcţionează în prezent 384 de astfel de societăţi ai căror proprietari sunt imposibil de identificat. Aceste firme au încheiat, în ultimii zece ani, contracte de miliarde de euro cu Statul.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei Funky Citizens, statul român a atribuit în 2015 contracte de achiziţii publice de 18,8 miliarde de euro, iar alţi 1,4 milioane euro au fost cheltuiţi prin achiziţii directe. „Prejudiciile produse din contractele cu bani publici s-au ridicat la 705 milioane euro. Aceste date demonstrează necesitatea transparentizării sistemului”, a afirmat Elena Calistru, reprezentantul Funky Citizens.

„Pe lângă vulnerabilităţile legate de spălare de bani sau chiar finanţarea mascată a terorismului, vorbim aici de miliarde de euro pe care Statul român nu le poate urmări şi care dispar în neant. Nu ştim cine se află în spatele acestor companii care fac afaceri cu banii contribuabililor români, prin urmare, în cazul unor fraude sau fapte de corupţie nu putem urmări banii şi nici nu poate fi recuperate prejudiciul. România nu îşi mai poate permite luxul de a <<rătăci>> miliarde de euro!” a motivat europarlamentarul PSD această iniţiativă.

Există si alte state care au interzis acţiunile la purtător, de exemplu: Belgia (interzise din data de 1 Ianuarie 2008 prin “Act of 14 December 2005”), Cehia (interzise din data de 20 Iunie 2013 prin “Act No. 134/2013 Coll.”), Cipru, Malta, Marea Britanie (interzise din data de 26 Mai 2015 prin “Small Business, Enterprise and Employment Act”)”

„Niciun om cinstit nu simte nevoia să se ascundă. Transparenţa reprezintă cea mai puternică armă de luptă impotriva corupţiei. Trebuie să privim acest proiect de identificare a tuturor beneficiarilor afacerilor din Romania ca pe un instrument de combatere a sărăciei!” a afirmat Cătălin Ivan la depunerea documentelor şi a iniţiativei legislative.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite