Cât vor costa luminiţele de Paşte din Capitală, plătite din economiile făcute la bugetul local

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea FOTO Arhivă Adevărul
Gabriela Firea FOTO Arhivă Adevărul

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a estimat, luni, cât va costa iluminatul festiv de Paşte din centrul Capitalei. Suma ar urma să se ridice la aproximativ 176.300 euro şi va fi acoperită din economiile  de mai multe milioane de euro realizate de la diferite contracte ce au fost încheiate între Primăria Bucureşti şi mai multe firme.

"Iluminatul festiv, incluzând aici beculeţele — în jur de 1.300. Manopera şi energia electrică — 175.000 de euro. Păi, un milion de euro l-am economisit de la Arena Naţională. Vreo 5 milioane de la firmele de avocatură care se îmbogăţeau pe bugetul Capitalei şi multe alte zeci de milioane de euro pe care le-am economisit prin contracte cu Primăria Capitalei.  Având în vedere cât de multe economii am făcut la buget în această perioadă, cred că putem să alocăm o sumă mică şi pentru ca Bucureştiul să fie ornat frumos de Paşte", a spus primarul.

Gabriela Firea a adăugat că iluminatul festiv în perioada sărbătorilor pascale reprezintă un proiect al Primăriei Capitalei, în contextul în care mai mulţi cetăţeni au declarat că îşi doresc un oraş curat şi înfrumuseţat.

„În premieră în Capitală, avem o idee — spun eu — care va fi apreciată de bucureşteni. Am demarat curăţenia de primăvară în toate cartierele din Bucureşti. De asemenea, repararea gropilor în asfalt, care au rămas după o iarnă destul de grea, deci ne ocupăm, ca o gospodină de casă, să fie şi curată, şi reparată, şi înfrumuseţată. Iar aici a venit această sugestie, să avem nu doar de Crăciun, ci şi de Paşte, iluminat festiv, pascal, în zona centrală a Capitalei, la Universitate, la Romană, la Unirii, în Centrul Vechi. De asemenea, la Patriarhie.”

Primarul afirmă că a primit o ofertă de la firma care se ocupă în prezent de iluminatul stradal, Luxten Lighting, firmă căreia însă i se încheie contractul cu primăria în luna decembrie a acestui an.

„Am primit o ofertă din partea companiei care are în responsabilitate, deocamdată, iluminatul public. Am analizat atât în ceea ce priveşte aspectul — deci partea grafică — şi soluţia financiară. Cred că la câte zeci de milioane de euro am făcut economie în aceste opt luni de zile Capitala îşi permite să aloce un mic buget şi pentru ca aspectul să fie unul plăcut. Sunt mulţi bucureşteni care nu au bani sau nu au timp să plece din localitate şi vor rămâne aici şi sunt convinsă că vor aprecia faptul că sunt multe evenimente pregătite pentru ei la Piaţa Constituţiei — târgul de Paşte", a completat Gabriela Firea.

Legat de evenimentele ce vor urma să se defăşoare la târg, edilul a menţionat că vor avea loc evenimente culturale, spectacole şi vor fi amenajate căsuţe care vor comercializa produse tradiţionale, dar şi CD-uri.

"Pentru copii avem foarte multe surprize, foarte multe locuri de joacă şi zone de agrement. De asemenea, Calea Victoriei, de la Guvern, până la Piaţa Enescu — deci zona Ateneului Român — va deveni pietonală, de vineri seara până duminică seara, începând cu perioada pascală. Pe toată această suprafaţă vor fi instalate mici scene unde vor evolua artişti. Vom avea de asemenea anumite tarabe care vor fi foarte frumoase vizual, aşa cum sunt şi în capitalele europene. Am ales deja câteva modele, unde se vor vinde de asemenea produse tradiţionale, suveniruri, fructe, alimente, băuturi răcoritoare, pentru cei care vor dori să parcurgă toată această distanţă pe jos", a spus primarul capitalei.


Bucureştenii se opun însă luminiţelor de Paşti

Gabriela Firea a declarat că bucureştenii îşi doresc o capitală „înfrumuseţată”, acesta fiind şi unul din motivele pentru care oraşul va fi împodobit cu luminiţe de Paşti, însă realitatea o contrazice. O petiţie intitulată „Nu aruncaţi banii bucureştenilor pe luminiţe!” a trimisă Primăriei de către un ONG, prin care se cere primarului „să folosească resursele bugetului local pentru rezolvarea problemelor reale ale comunităţii”.

„Solicităm Primăriei Municipiului Bucureşti să nu arunce banii cetăţenilor pe luminiţe de Paşti. Cerem primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, să folosească resursele bugetului local pentru rezolvarea problemelor reale ale comunităţii. De asemenea, solicităm consilierilor generali din Bucureşti să oprească orice intenţie de a folosi bugetul Capitalei pentru acest scop, conform prerogativelor lor”, se artă în textul petiţiei. Până acum, documentul a fost semnat de peste 3.000 de oameni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite