Cât valorează viaţa unui român? Sentinţa nedreaptă a unor judecători din Milano a indignat Italia. Autorităţile române tac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sentinţa completului de judecători din Milano ar putea fi contestată la Curtea Constituţională din Italia
Sentinţa completului de judecători din Milano ar putea fi contestată la Curtea Constituţională din Italia

Un complet de judecători italieni a redus cu o treime valoarea daunelor destinate familiei unui român decedat într-un accident rutier, pe motiv că nivelul de trai din România este mai scăzut decât cel din Italia. Cazul ar putea ajunge la Curtea Constituţională din Italia, dar autorităţile române nu au avut, până acum, nicio reacţie.

Mai multe organizaţii nonguvernamentale din Italia, dar şi jurnalişti au criticat decizia unei instanţe din Milano care a redus daunele pentru moartea unui cetăţean român, pe motiv că nivelul de trai din ţara de rezidenţă, adică din România, este mai scăzut decât cel din Italia.

Vasile Pătru a decedat în octombrie 2007, după ce a fost lovit de un camion în localitatea italiană Barletta din sudul Italiei. Dosarul accidentului a ajuns la instanţele din regiunea Lombardia, situată în nordul ţării, pentru că acolo este sediul companiei de asigurări a şoferului de camion. În decizia iniţială, Tribunalul din Milano stabilise despăgubiri în valoare de 210.000 de euro pentru familia românului, după o reducere cu 50% pentru că bărbatul a fost considerat coresponsabil de accident, dat fiind că se afla pe marginea carosabilului în momentul impactului.

Însă, în 24 iulie, Curtea de Apel din Milano a dispus reducerea valorii daunelor cu 30%, argumentând că soţia şi copiii românului trăiesc în România, unde nivelul de trai este mai scăzut decât cel din Italia. „Valoarea daunelor se reduce cu 30 la sută, date fiind costurile mai mici de trai în statul de rezidenţă“, au motivat judecătorii Curţii de Apel din Milano, stabilind despăgubiri de 140.000 de euro.În calcularea valorii daunelor s-a ţinut cont de specificităţile zonei monetare naţionale în care vor fi utilizaţi banii oferiţi familiei“, precizează instanţa italiană. Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea Supremă.

Presa italiană e de partea românului

Presa italiană a reacţionat virulent în acest caz, după ce cotidianul „La Repubblica“ a publicat povestea şi fragmente din sentinţa considerată discriminatorie. „Milano, victima este român: daunele reduse cu 30%“, a titrat „La Repubblica“. Preşedintele Uniunii Liberale a Românilor din Italia, Robert Araveicei, a precizat, pentru „Adevărul“, că intenţionează să conteste decizia judecătorilor la Curtea Constituţională din Italia, invocând nerespectarea aceluiaşi principiu al egalităţii în faţa legii.

La rândul lui, deputatul PNL Diaspora, Ovidiu Raeţchi, a solicitat o reacţie în acest caz, din partea Ambasadei României la Roma. „Consider că este necesară inclusiv o reacţie politică şi diplomatică, pentru a da un semnal că românii nu acceptă să fie trataţi ca cetăţeni second-hand. În plus, consider că este necesar ca ambasada României din Italia să intervină în acest caz pentru a reprezenta şi apăra interesele familiei românului decedat, dar şi pentru că prin această intervenţie, comunităţii române din Italia i s-ar demonstra că nu este ignorată“, susţine Raeţchi. Nici Ministerul de Externe, nici Ambasada României în Italia nu au comentat cazul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite