Cât şi cum va rezista Dăncilă?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă FOTO Mediafax
Viorica Dăncilă FOTO Mediafax

Din 2004 încoace, când PSD a pierdut alegerile, şi-a schimbat liderul. Ce se petrece acum?Să ne uităm cu atenţie la trecutul recent.

În decembrie 2004, Adrian Năstase era învins de Traian Băsescu. Peste patru luni şefia partidului era preluată de Mircea Geoană, fără ca perdantul din cursa pentru Cotroceni să participe la scrutinul din partid, exemplu urmat şi de viitorii lideri.

În iarna lui 2009, Traian Băsescu avea să-l învingă şi pe Geoană, după celebra noapte deschisă de declaraţia „Mihaela, dragostea mea!“. Liderul pesediştilor a mai rezistat în funcţie două luni, fiind înlocuit de Victor Ponta.

Dottore va intra în cursa pentru Cotroceni în noiembrie 2014, ferm convins că-l va zdrobi pe Klaus Iohannis. N-a fost aşa şi, din nou, preşedintele partidului a fost zburat din funcţie, de data asta după şapte luni. Argumentul era acela că e premier şi poate rămâne la Palatul Victoria. N-a mai rămas mult nici în fruntea Guvernului, fiindcă drama din clubul Colectiv l-a obligat la demisie.

În 2019, PSD a pierdut alegerile europene. Le mai pierduse şi în 2007, dar atunci Geoană a rezistat în funcţie, fiind prezidenţiabilul de care formaţiunea nu putea divorţa. De data asta, preşedintele pesedist – Liviu Dragnea – n-a plecat fiindcă şi-ar fi asumat eşecul din cursa pentru PE, ci fiindcă a doua zi după scrutin a fost condamnat la închisoare.

Ca şi-n 2014, pesediştii au guvernul, aşa că au preferat – la congresul ţinut deunăzi – soluţia cea mai simplă, şi anume aceea de a-şi numi prim-ministrul şi şef la partid. Mă rog, de obicei, e pe dos, dar situaţia specială în care s-a găsit în 2016 L. Dragnea a creat împrejurări şi mai speciale în ultimii trei ani. Sunt ştiute, aşa că nu voi întârzia asupra lor.

În fine, să notăm că Dăncilă e primul lider al PSD care refuză să-şi asume o candidatură la Cotroceni. Nu e exclus ca acestei noutăţi să i se mai adauge una, şi anume ca pesediştii să susţină la prezidenţiale un candidat care nu e colegul lor de partid. Victor Ponta şi Călin Popescu-Tăriceanu fac presiuni în acest sens. Nu e de acord cu ideea unul dintre cei înscrişi în competiţia internă din PSD, Eugen Teodorovici.

Indiferent dacă va exista sau nu un prezidenţiabil pesedist, Viorica Dăncilă nu poate rezista prea mult nici la partid, nici la guvern în ipoteza în care cel pe care ea îl va susţine pentru Cotroceni nu intră în turul al doilea. E o ipoteză vehiculată tot mai insistent de PLUS şi USR, care caută la rândul lor un prezidenţiabil...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite