Băsescu şi Oprea se reevaluează reciproc. Este posibilă o alianţă UNPR-PMP? Cum comentează analiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Gabriel Oprea a discutat cu fostul preşedinte Traian Băsescu varianta unei fuziuni dintre PMP şi UNPR, potrivit unor surse politice. Specialiştii au analizat, pentru „Adevărul“, şansele unei contopiri a UNPR cu PMP.

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a întâlnit la începutul acestei săptămâni cu vicepremierul Gabriel Oprea, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Întâlnirea ar fi avut loc la restaurantul MAI, în zona Ştirbei Vodă, în apropierea sediului DNA. Fostul preşedinte Traian Băsescu nici nu confirmă, dar nici nu infirmă cu toată gura întâlnirea cu Gabriel Oprea. „ Nu am cum să vă confirm. Poate am trecut amândoi pe acelaşi bulevard, dar asta este altceva“, a spus fostul preşedinte Traian Băsescu, pentru „Adevărul“, refuzând să facă alte comentarii.

Aceleaşi surse politice susţin că vicepremierul Gabriel Oprea i-a propus fostului preşedinte fuziunea dintre UNPR şi PMP, în perspectiva alegerilor de anul viitor. Planul celor doi politiceni vizează mai întâi alegerile locale de anul viitor, care sunt văzute ca un antrenament pentru parlamentarele din toamnă. „Traian Băsescu şi Gabriel Oprea speră că, unindu-şi forţele, vor ajunge la cel puţin 10% la alegerile din tomană, astfel încât vor putea să influenţeze viitoarea majoritatea parlamentară“, spun surse politice.

Deşi Traian Băsescu nu este nici măcar simplu membru în PMP, partidul se identifică cu imaginea fostului preşedinte, niciun alt lider nereuşind să se remarce în cei aproape doi ani de existenţă ai partidului. În plus, Traian Băsescu a anunţat de curând că intenţionează să revină în politică şi că se va înscrie în PMP în perioada următoare, fără să excludă varianta unei candidaturi la şefia formaţiunii conduse în prezent de Eugen Tomac, un politician fidel lui Băsescu, care i-ar lăsa fără reţineri locul fostului şef al statului. Iar prima mutare pe care ar face-o Traian Băsescu ar fi candidatura la Primăria Capitalei.

De cealaltă parte, Gabriel Oprea s-ar putea afla în situaţia în care UNPR să intre în cursa electorală de anul viitor ca partid de sine stătător şi nu într-o alianţă cu PSD, fiind dornic să se desprindă de eticheta de partid-breloc. Gabriel Oprea a pregătit deja terenul pentru o candidatură pe cont propriu, UNPR fuzionând în urmă cu câteva luni cu PPDD, partid care mai are încă filiale şi mai ales adepţi în teritoriu. Potrivit surselor noastre, Gabriel Oprea este dispus să-i ofere lui Traian Băsescu funcţia de preşedinte al noului partid rezultat din contopirea dintre UNPR şi PMP. Dacă Traian Băsescu ar accepta, Gabriel Oprea ar rămâne preşedinte –executiv, exact rolul pe care  l-a avut şi la naşterea UNPR. Nu ar fi prima colaborare dintre Băsescu şi Oprea. Actualul vicepremier este cel care i-a asigurat lui Traian Băsescu un Guvern PDL în 2009, după ce, împreună cu mai mulţi parlamentari, a plecat din PSD formând UNPR, partid care a intrat imediat la guvernare alături de PDL şi UDMR. Oprea i-a rămas fidel lui Traian Băsescu până la căderea Guvernului Ungureanu. Apoi, a intrat la guvernare alături de USL.

„Orice este posibil“

Ce şanse ar avea o nouă formaţiunea politică rezultată din fuziunea dintre un partid de dreapta, aşa cum s-a poziţionat PMP, şi un partid de centru-stânga, UNPR, al cărui interes este de a rămâne la guvernare în orice formulă politică de conjunctură? Preşedintele PMP, Eugen Tomac, nu are încredere într-un asemenea scenariu, ivocând motive doctrinare. „Nu ştiu dacă preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit sau nu cu Gabriel Oprea, dar pot să vă spun oficial, din partea partidului pe care îl conduc, că nu va exista colaborare şi nici funziune între PMP şi UNPR. E vorba despre grupe sanguine politice diferite“, a declarat Tomac, pentru stiripesurse.ro.

Specialiştii în comunicare politică, dimpotrivă, cred că diferenţele de ideologie nu contează pentru electorat, iar dovada o face USL, cea mai de succes alianţă dintre un partid de stânga şi unul de dreapta de după 1990. „Mi se pare improbabilă această asociere, însă orice este posibil. Fuziuni la noi s-au mai făcut între partide de stânga şi de dreapta. PDL a trecut peste noapte de la un partid de stânga la unul de dreapta. USL a funcţionat ca o coaliţie destul de bine deşi era formată dintr-un partid de dreapta şi unul de stânga. Diferenţele ideologice contează mai puţin. Nu cred că alegătorii s-ar simţi bulversaţi de această asociere pentru că se uită numai la oameni, la lideri. În plus, Traian Băsescu şi Gabriel Oprea au mai lucrat împreună de-a lungul timpului“, a comentat sociologul Vasile Dâncu, pentru „Adevărul“.

„Puncte de intersectare ar exista“

Analistul politic Dan Ionescu vede posibilă o asociere a lui Băsescu şi a lui Oprea, identificând puncte comune ale politicii celor doi. „Nu aş exclude o astfel de finalitate a discuţiilor dintre Traian Băsescu şi Gabriel Oprea. Dacă aşa ceva se va întâmpla, atunci e clar că din calculele celor doi ar reieşi că e loc pe scena politică pentru o formaţiune cu un puternic accent naţional, oarecum asemănător cu ceea ce face Viktor Orban in Ungaria. Traian Băsescu este deja vocea cea mai puternică în ceea ce priveşte reducerea la minimum a implicării României în problema imigranţilor din Orientul Mijlociu. Gabriel Oprea a tot defilat cu interesul naţional ca emblemă a partidului său, aşa că puncte de intersectare ar exista, mai ales că fostul preşedinte a fost temperat la adresa generalului UNPR, fără excese sau înţepături“, crede analistul politic, Dan Ionescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite