Cât de penibilă e Opoziţia. PNL nu vrea să semneze contestaţia USR pe legile Justiţiei. USR bârfeşte PNL că a făcut blat cu PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamntarii USR şi PNL fac uneori Opoziţiei la ei înşişi
Parlamntarii USR şi PNL fac uneori Opoziţiei la ei înşişi

USR vrea să sesizeze Curtea Constituţonală pe cele trei legi ale Justiţiei adoptate în grabă de PSD, însă nu are suficienţi parlamentari pentru a semna contestaţia. Liberaii au sesizat deja CCR şi nu mai vor să semneze şi contestaţia USR, pentru a poza ei în principala voce a Opoziţiei. Oricum, contestaţia cea mai bine argumenatată la legile Justiţiei a venit de la Curtea Supremă

PNL a cotestat cele trei legi ale Justiţiei la Curtea Constituţională în luna decembrie, imediat după ce au fost adoptate cu scandal de majoritatea PSD-ALDE. Cum legile Justiţiei au fost trecute prin Parlament în procedură de urgenţă, PNL n-a avut decât două zile la dispoziţie să formuleze sesizarea la CCR. În acel moment, juriştii USR au criticat, pe la colţuri, sesizarea PNL, spunând că e slabă din punct de vedere juridic.

Tot atunci, USR a anunţa că specialiştii partidului în drept constituţional lucrează la o contestaţie mult mai puternică din punct de vedere juridic, pe care o vor depune mai târziu. Deşi Regulamentul celor două Camere spune clară că o lege adoptată în procedură de urgenţă poate fi contestată la CCR în maximum două zile de la votul final, au existat cazuri în care Curtea a admis şi contestaţii formulate mai târziu, cu o condiţie: să existe deja o sesizare făcută în termen legal. În cazul în care există mai multe sesizări pe aceeaşi lege, Curtea le conexează.
USR a terminat abia săptămâna aceasta de formulat contestaţia, însă nu o poate trimite la CCR pentru că nu are suficienţi parlamentari care să o semneze. E nevoie de 50 de deputaţi sau 25 de senatori ca o lege să poată fi contestată la CCR. Aşa că USR a apelat mai întâi la PMP, dar nici aşa nu a strâns 50 de deputaţi, ci doar 46. Aşadar, le mai lipseau doar patru semnături, deci au apelat la PNL. Numai că liberalii au refuzat să semneze documentul USR, pe motiv că ei au contestat deja legile Justiţiei la CCR, deci o sesizare în plus e inutilă, cu toate că, în decizia magistraţilor CCR, orice argument în plus contează.

La mijloc este un imens orgoliu politic şi competiţia continuă pe care PNL şi USR o duc pentru a fi cel mai vizibil partid de Opoziţie. „Parlamentarii USR vorbeau despre noi că am făcut în mod intenţioant o contestaţie slabă la CCR tocmai ca să pice legile Justiţiei. Pe scurt, că suntem blat cu PSD. Dar acum semnăturile «blatiştilor» sunt bune?. Poate că sesizarea noastră nu e cea mai bună din lume, dar ne-am grăbit să o facem la timp, nu după o lună, ca USR“, a spus unul dintre liderii PNL pentru „Adevărul“. Practic, prin sesizarea le legile Justiţiei, liberalii vor să revendice de unii singuri războiul cu PSD.

Cele trei legi ale Justiţiei au fost contestate la CCR nu doar de PNL, ci şi de Curtea Supremă, iar specialiştii în drept susţin că esteo sesizare mult mai buine argumentată decât cea a liberalilor.

Protest pe jos, de la Cluj la Bucureşti
Un grup de mai multe persoane, printre care şi o nevăzătoare şi un cetăţean francez, pleacă miercuri, 10 ianuarie, pe jos, de la Monumentul Memorandiştilor din Cluj spre Bucureşti, într-un marş de 11 zile, ca să ajungă la protestul din 20 ianuarie privind modificările aduse legilor justiţiei. Potrivit unui comunicat, grupul de 4 este alcătuit din clujeanul Sorin Bobiş, cel care a avtut ideea acestui marş, Alexandre Lacaille - un cetăţean francez căsătorit cu o româncă - şi Reka Denes - o tânără de etnie maghiară din Târgu Mureş. Soţia lui Sorin Bobiş şi fiul săi mai mic îl vor însoţi o bucată de drum, ei călătorind într-o maşină care va asigură suportul şi bagajele grupului. Cei patru îi vor invita să li se alăture pe cei pe care îi vor întâlni în drumul lor.

Te-ar putea interesa şi:

PNL cere Curţii Constituţionale să sesizeze Comisia de la Veneţia: Legile justiţiei, un atac la separaţia puterilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite