Cât de naiv poţi fi să crezi în al doilea premier la „rotativă”? Blana ursului din pădure…

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mă minunez de naivitatea celor care cred că va exista un al doilea premier la „rotativă”. Am avut multe prevederi semnate de politicienii noştri pe documente care au devenit „frunze în vânt”. Un exemplu, Pactul pentru Educaţie, care prevedea şi 6% din PIB alocat Educaţiei. Nu s-a aplicat niciodată. Şi acum, dintr-o dată, o convenţie semnată de aceeaşi politicieni, ca după un an şi jumătate se va „roti” premierul.

Cine poate crede asa ceva? Ce credibilitate să aibă? Niciuna, pentru că nimeni nu ştie ce va fi peste un an şi jumătate.

Pe ce se bazează „rotativa”

Pe bună credinţă a primului premier că se va ridica de pe scaun pentru a ceda locul următorului. Sfântă naivitate! Şi dacă nu vrea? Ce-i pot face cei înşelaţi? Să-l dea jos prin moţiune de cenzură. Dar pentru asta trebuie să aibă majoritate în parlament şi posibil să nu aibă. De exemplu, dacă PSD se lasă fraierit cu mirajul celui de al doilea premier, pe cine se bazează să-l dea jos cu moţiune de cenzură pe cel de la PNL? Pe USR, dar nu este de loc sigur că USR îşi va dori atunci schimbarea premierului.

Vom fi la un an şi jumătate distanţă de alegerile din 2024, şi cine ştie ce interese şi ce context va avea de înfruntat atunci clasa politică. Poate că PSD nici nu-şi va dori să-şi mai pună un premier, sau dimpotrivă.

Ce va decide preşedintele Iohannis?

Să presupunem că primul premier se va ţine de cuvânt şi va demisiona. Este sigur că preşedintele Iohannis va fi de acord cu desemnarea unui premier indicat de un partid? Nu este sigur. Va cere garanţii că există o majoritate parlamentară, care se poate schimba până atunci. Dacă PNL va da primul premier, iar peste un an şi jumătate va avea altă alianţă, sătul de certurile infinite din coaliţia PSD-PNL-UDMR, cine-i poate opri să facă o altă coaliţiei de guvernare?

Nici nu este constituţională invenţia cu premierul dat la „rotativă”. Doar două ţări mai procedează aşa, dar într-un cu totul alt context.

Premierul este dat, conform Constituţiei, de partidul, sau o alianţă de partide, care câştigă alegerile. La o adică, dacă se ajunge la CCR cu dilema aceasta, CCR va spune că nu există în Constituţie conceptul de „rotativă”.

Va trece al doilea premier de majoritatea parlamentară?

Multe se pot întâmpla într-un an şi jumătate. În Bulgaria a câştigat alegerile un partid înfiinţat cu două luni în urmă. Orban îşi face o nouă formaţiune politică, cine ştie câţi parlamentari va „rupe” de la PNL. Apropiindu-se alegerile, vom asista la obişnuita migraţie a parlamentarilor, la partidele cu cote mari în sondajele de opinie. Dragnea ameninţă şi el să rupă hălci mari din PSD. Aşa că nimeni nu ştie ce majorităţi se pot crea în parlament cu un an şi jumătate înainte de alegeri.

Atunci cum să fie sigur al doilea premier că va fi validat de parlament peste un an şi jumătate?

„Rotativa” asta politică de la noi este basm de adormit copii. Fiecare partid din cele două, PSD şi PNL, sperând să-l păcălească pe celălalt. Va reuşi? Abia atunci vom vedea cât de naivi şi veniţi cu pluta pe Dâmboviţa sunt politicienii care vor accepta aşa ceva.

Vise taică, vise…

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite