Cât a costat deplasarea lui Victor Ponta în Golful Persic, în 2015. Delegaţia oficială a fost formată din 15 persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În deplasarea din 2015 în zona Golfului Persic, fostul premier Victor Ponta a fost însoţit de 15 apropiaţi, toţi trimişi în delegaţie de Guvernul României. Dintre aceştia, opt au fost trecuţi în scripte ca “antemergător delegaţie oficială”, în timp ce şapte au făcut parte din delegaţia oficială.

Majoritatea antemergătorilor au petrecut nouă zile în Arabia Saudită, Qatar, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite, delegaţia oficială fiind prezentă în Golful Persic pentru şase zile şi jumătate.

Cheltuielile de deplasare pentru cei 15 participanţi au fost de 78.659 de lei, la care se adaugă contravaloarea închirierii aeronavei guvernamentale, adică 1.010.121 de lei. În total, deplasarea în Golful Persic a costat 1.088.000 de lei. Informaţiile au fost făcute publice de Guvern, la o solicitare a News.ro, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public.

Diurna pentru delegaţia Guvernului a fost între 2.364 de lei în cazul lui Victor Ponta şi 780 de lei pentru Richard Uriciuc, consilier la Cancelaria premierului, consilier care a fost numai cinci zile în deplasare.

Cea mai scumpă cazare a fost plătită pentru Bogdan Timofte, care a stat 9,5 zile cu 3.539 de lei, în timp ce Simona Jerep Decu a cheltuit 410 lei.

Media cheltuielilor pentru cazare pe toată durata delegaţiei a fost de 1.700 de lei de persoană.

Anca Mihai, consilier la Cancelaria Primului-Ministru, este consemnată cu “alte cheltuieli” de deplasare în valoare de 2.352 lei .La acelaşi capitol de “alte cheltuieli” este trecută şi Geanina Puşcaşu, fost consilier de stat în Cancelaria Primului-Ministru, cu 20.989 de lei.

Transportul pentru antemergători, care au plecat cu compania Turkish Airlines, a costat 20.308 de lei. Cel mai mult au cheltuit consilierii Bogdan Timofte şi Liviu Negară, care au decontat pentru drumul dus-întors câte 3.953 de lei.

Pentru ceilalţi şase colegi ai lor, antemergători, biletele de avion au costat în jur de 2.000 de lei de persoană.

Tichetele de călătorie au fost achiziţionate de la firma SC Weco Travel SRL. Pentru cei opt membri ai delegaţiei oficiale din partea Guvernului, Victor Ponta a închiriat un avion pentru care s-au plătit 1.010.121 de lei.

Lista participanţilor în delegaţie din partea Guvernului

Antemergători delegaţie oficială:

Cătălin Cîndea, fost consilier în Cancelaria Primului-Ministru, este cunoscut pentru că a redactat, pe un program piratat, programul de guvernare al Cabinetului Ponta pentru perioada 2013 - 2016. Potrivit ultimei declaraţii de avere, a plecat din funcţie în noiembrie 2015.

Simona Decu-Jerep a fost jurnalistă la Curierul Naţional, a condus într-o perioadă revista Confidenţial, parte a trustului Intact, controlat de familia Voiculescu. Ultima declaraţie de avere, din noiembrie 2015, depusă la eliberarea din funcţie, o plasează ca angajată la cabinetul secretarului de stat Anca Alexandrescu.

Cristian Dragoş Mihai are statutul de expert în comunicare în cadrul Cancelariei Primului-Ministru. Nu şi-a depus declaraţia de avere la momentul eliberării din funcţie.

Richard Uriciuc. În mai 2015, ocupa funcţia de consilier în cadrul departamentului de Comunicare în Cancelaria Primului-Ministru. Nu a depus declaraţie de plecare din funcţie.

Mihai Anca Simona era, în iunie 2015, expert în cadrul Cancelariei Primului-Ministru. Nu a depus declaraţie de avere la eliberarea din funcţie.

Adriana Ionescu, consilier la Cancelaria Primului-Ministru, nu apare cu declaraţii de avere sau de interese completate.

Liviu Mihail Negară şi-a depus ultima declaraţie de avere în iunie 2015 din calitatea de “consilier” la “cabinet consilier de stat”.

Eduard Bogdan Timofte a plecat din funcţia de consilier la Cancelaria Primului-Ministru pe 23 martie 2015.

Delegaţie oficială:

Victor Ponta - prim-ministru la data deplasării.

Anca Alexandrescu, fost secretar de stat la Cancelaria Primului-Ministru. În ultima declaraţie de avere, din martie 2016, precizează că este membru în Fondul Român de Contragarantare SA. Din declaraţie lipsesc paginile 4 şi 5, cele care ar trebui să consemneze sursele de venit actuale ale fostului secretar de stat.

Geanina Puşcaşu este alt consilier de stat care a plecat cu aeronava guvernamentală. Conform ultimei declaraţii de avere, a plecat din funcţie în decembrie 2015.

Teodor Meleşcanu a făcut şi el parte din delegaţia oficială pe când era consilier la Cancelaria Primului-Ministru. Nu şi-a depus declaraţia de avere aferentă anului 2015.

Corneliu Calotă, fost purtător de cuvânt al lui Victor Ponta. A plecat din guvern în 2015, potrivit ultimei declaraţii de avere.

Dragoş Veriga, consilier al fostului premier. Ultima funcţie deţinută la nivelul lunii iunie 2015 a fost aceea ce consilier superior la biroul de presă al Guvernului.

Tudor Anghel apare ca referent în cadrul SGG la nivelul anului 2015.

Irina Blaj - medic specialist, apare ca angajat al Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila".

Turneul în ţările arabe

La cel moment, Guvernul anunţa că Victor Ponta a efectuat, în perioada 30 aprilie - 5 mai 2015, un turneu în ţările arabe din Golf, respectiv Regatul Arabiei Saudite, Statul Qatar, Statul Kuweit şi Emiratele Arabe Unite.

”Premierul este însoţit de o importantă delegaţie guvernamentală, pe domeniile identificate ca fiind de interes comun, de reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi de o delegaţie a Parlamentului”, anunţa Guvernul.

Executivul mai preciza că vizita are ca scop şi consolidarea relaţiilor comerciale, "cu potenţial important de creştere şi diversificare”, precum şi "atragerea de investiţii din aceste ţări în diverse sectoare”.

Pe 27 aprilie 2015, Senatul a răspuns la solicitarea premierului Victor Ponta de a desemna cinci senatori "cu atribuţii în politică externă" pentru a-l însoţi în vizita oficială în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Qatar şi Kuweit, în perioada 29 aprilie - 5 mai.

Cei cinci au fost Ilie Sârbu, liderul Grupului parlamentar al PSD, Titus Corlăţean, membru al Comisiei pentru Politică Externă, Ion Popa, liderul grupului parlamentar al PNL, Dumitru Pelican, liderul Grupului parlamentar Liberal Conservator, şi Pataki Csaba, secretarul Grupului parlamentar al UDMR.

”Deplasarea se va face cu o cursă specială pusă la dispoziţie de către Guvernul României, iar Senatul va asigura banii de cazare şi diurnă pentru cei cinci senatori”, se arăta în cererea Guvernului.

Cei 20 nu au fost singurii participanţi la eveniment. O parte dintre participanţi au venit ca invitaţi din partea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

CCIR nu a transmis până la acest moment componenţa delegaţiei.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite