Cât de mult este afectată România de gafa lui Fifor despre scutul de la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Fifor Foto INQUAM PHOTOS
Mihai Fifor Foto INQUAM PHOTOS

Fostul preşedinte Traian Băsescu şi fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu sunt de părere că Mihai Fifor nu mai poate rămâne în funcţia de ministru al Apărării după ce a spus că baza militară de la Deveselu găzduieşte rachete de atac, deşi oficialii NATO susţin că scutul din România are un rol strict defensiv. Propaganda rusă a exploatat deja gafa lui Fifor.

„Cum ar putea fi vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice?“, s-a întrebat, retoric, Mihai Fifor, marţi seara, la Antena 3. Rachetele balistice sunt rachete de atac. Astfel, declaraţia minsitrului Apărării a contrazis la foc automat informaţiile ofiaicle furnizate de NATO şi de armata americană, care au susţinut că baza de la Deveselu  nu are capacitate de atac, ci doar de apărare. Scutul are rolul de a distruge eventuale rachete balistice cu raza lungă şi medie de acţiune, lansate de Iran sau Coreea de Nord, care ar avea ca ţintă teritorii ale statelor membre NATO.

Miercuri dimineaţă, Fifor a revenit cu precizări, spunând  că a fost „o greşeală de Comunicare. „E puţin probabil ca eu să nu ştiu ce adăpostim la Deveselu, să nu ştiu că acolo sunt rachetele interceptoare şi în ce mod funcţionează scutul de la Deveselu. A fost doar o greşeală de înţelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aş putea vreodată afirmă că la Deveselu avem rachete balistice”, a declarat Fifor, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

„Mihai Fifor se înscrie exact în linia de mesaj a Moscovei“ , a comentat, pentru „Adevărul“, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. Liderul rus Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că scutul de la Deveselu, devenit operaţional  în 2016,  camuflează rachete de atac. De fiecare dată, preşdintele Klaus Iohannis i-a contrazis pe oficalii ruşi.  „În mod evident, ar trebui să există o singură consecinţă: demiterea sau demisia ministrului Apărării. Fiind vorba de un ministru al Apărării dintr-un stat membru NATO care găzduieşte scutul antirachetă, ar fi chiar de mirare ca Federaţia Rusă să nu exploateze această declaraţie“, anticipa Cristian Diaconescu. 

„Nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase“
La scurt timp după declaraţia fostului ministru de Externe, publicaţia sputnik.md, portavocea propagandei ruse, a titrat: „Fifor «a scăpat porumbelul», iar acum se contrazice afirmând că spusele sale au fost deturnate“. Publicaţia rusească a persiflat şi explicaţia ulterioară furnizată de Fifor, cum că spusele sale au fost o greşeală de comunicare: „nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase“.

Fostul preşedinte Traian Băsescu i-a cerut ministrului Apărării, Mihai Fifor să demisioneze. „Afirmaţia lui Fifor are darul de a decredibiliza România şi SUA în faţa propriilor aliaţi, care ar putea crede că i-am dezinformat asupra instalaţiilor de la Deveselu. Mihai Fifor a devenit cel mai puternic aliat al Federaţiei Ruse în decredibilizarea deciziilor strategice ale României, SUA si NATO Eu nu pun mâna în foc că Mihai Fifor a făcut doar o gafă. Afară din Guvern, Mihai Fifor”, a spus Băsescu.

 Mihai Fifor se înscrie exact în linia de mesaj a Moscovei Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe

Pavel Alekseenko, secretar al Ambasadei Rusiei în România, a afirmat, miercuri, după declaraţia lui Mihai Fifor legată de rachetele de la Deveselu, că declaraţia ministrului român al Apărării e o dovadă că „scutul american din Deveselu e o ameninţare directă şi imediată“ la adresa Moscovei şi îi mulţumeşte social-democratului pentru „adevărul spontan“.

Citeşte şi:

Cum se foloseşte propaganda rusă de gafa lui Fifor. Sputnik: A „scăpat porumbelul“ aseară, iar acum se contrazice afirmând că spusele sale au fost deturnate

Cristian Diaconescu: Fifor se înscrie exact în linia de mesaj a Moscovei. Ar fi de mirare ca Rusia să nu exploateze această declaraţie

Băsescu: Mihai Fifor, afară din guvern! A alimentat propaganda rusă. N-am crezut că cineva poate face declaraţii mai dăunătoare ţării decât Petre Daea

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite