Căruţa „preşedinţilor“, pusă înaintea cailor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu contează poporul, cetăţenii, pregătirea, profesionalismul, aptitudinile, integritatea, moralitatea! Nu contează că au făcut ceva pentru ţară sau nu au făcut, nici dacă sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie! La alţii nu contează că trebuie să răspundă pentru fapte grave, cum ar fi evenimentele din 10 august 2018 sau tragedia de la Colectiv, soldată cu 65 de morţi, pentru care nu a fost nimeni trimis în judecată!

De aproape două luni încoace, de la alegerile europarlamentare şi de la poprirea la Jilava, a marelui conducător de Teleorman, românii şi România sunt sufocaţi, asaltaţi, informaţi, dezinformaţi, intoxicaţi, manipulaţi cu preşedinţia. Mai clar, avem o vară fierbinte şi o pleiadă de candidaţi „stelari“, care sunt împinşi în faţa electoratului şi ţin cu dinţii şi picioarele să devină noul preşedinte al României. Chiar şi vechiul, actualul preşedinte, Klaus Iohannis, se vede încă dinaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, noul preşedinte de la Cotroceni.

Suntem într-o perpetuă campanie electorală!

„Vreţi să fiu preşedintele vostru?“ Mai ţineţi minte celebrul strigăt de aroganţă al lui Dragnea? Ei bine, sub cupola circului politic acesta nu doar că s-a propagat în zeci şi sute de replici, ba chiar unii politicieni, în aroganţa şi prostia lor, dau şi răspunsul dorit de ei şi găştile lor: „Eu o să fiu preşedintele vostru, preşedintele României!“ Nu contează poporul, cetăţenii, electoratul, nu contează pregătirea, profesionalismul, aptitudinile, integritatea, moralitatea, nu contează că au făcut ceva pentru ţară sau nu au făcut, ba chiar la unii nu contează nici dacă sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie! La alţii nu contează că trebuie să răspundă pentru fapte grave, cum ar fi evenimentele din 10 august 2018 sau pentru tragedia de la Colectiv, soldată cu 65 de morţi, pentru care nu a fost nimeni trimis în judecată!

E înghesuială mare la preşedinţie! Marile partide politice, mai vechi sau mai noi, dar şi micile formaţiuni, au o singură preocupare în această perioadă: alegerea candidaţilor şi campania electorală pentru prezidenţiale. Nimic altceva nu mai există în această ţară! Nu-i interesează nici că românii mor cu zile, iar cei care nu mor şi le stă în putere, fug din ţară! Dacă s-ar putea, cred că România ar fi ţara cu cei mai mulţi preşedinţi din lume! La fel cum suntem campioni la birocraţie, la numărul de ministere, la numărul bugetarilor, la numărul pensiilor speciale, la numărul penalilor aleşi în înalte funcţii publice...

Mai mult, pentru aceste partide şi candidaţii lor, dar, din păcate şi pentru  mare parte a electoratului, nu contează decât persoanele şi numele candidaţilor. Nu contează că nici unul dintre posibilii preşedinţi nu are un program politic, un proiect de ţară, o cunoaştere concretă a realităţilor şi de rezolvare a problemelor româneşti, prin prerogativele funcţiei de preşedinte al României. Dacă în zona electoratului peste 50% poate chiar mai mulţi cetăţeni cu drept de vot nu cunosc atribuţiile preşedintelui, confundându-le de multe ori cu cele ale parlamentarilor, miniştrilor, magistraţilor, este clar că şi în listele de candidaţi există persoane care habar nu au de responsabilităţile şi limitările unui preşedinte al României!

Tipic politicii româneşti, partidele au pus căruţa înaintea cailor şi nu invers, cum era normal! La noi, prioritari sunt candidaţii nu programele şi competenţele acestora! Astfel, se propagă şi rostogolesc ca bulgării de zăpadă numele propriilor candidaţi, umflaţi artificial, fără să-i intereseze ce pot aceştia să facă pentru ţară şi popor, ci doar pentru grupările din care fac parte, uitându-se că notorietatea nemeritată se poate topi şi dispărea la fel de repede precum se topeşte zăpada.

Alegătorii românii trebuie să înveţe să discearnă, să cântărească persoanele, candidaţii, politicienii impuşi de partide pe listele electorale, să vadă în primul rând competenţele, profilul moral şi în special programele, proiectele propuse de aceştia şi apoi să voteze, în cunoştinţă de cauză! Aşa, cum se desfăşoară lucrurile acum, pe cine, ce votăm şi de ce: pe Iohannis actualul preşedinte, pe care l-am văzut cu toţii cât de bun şi rău este; pe Dăncilă, pe care am văzut-o tot poporul ce a făcut şi ce face, ce ţară a scos din noroi şi cât de mult le-a crescut sau scăzut românilor nivelul de trai; pe Barna, un politician puţin cunoscut, care nu ştim ce poate; pe Tăriceanu, demnitarul nemuritor cu dosare de corupţie la purtător...? Aceştia sunt „crema“ prezidenţiabililor propuşi, nu mai amintesc restul plevuştei care se autopropun şi ei mari preşedinţi la Cotroceni!

Oare, atât poate ţara aceasta, clasa politică actuală, societatea civilă, poporul-să aleagă doar dintre nişte politicieni care sunt la butoanele României şi nu au făcut nimic nici pentru ţară şi nici pentru oameni? Sigur, mai există şi alte resurse umane, oameni integri, de valoare, capabili, care ori nu vor să iasă în faţă, în politică ori nu pot! Şi, pe de altă parte, dacă tot sunt la butoane, nu este normal ca partidele şi politicienii să fie preocupaţi doar de campania electorală şi alegerea candidaţilor la funcţia de preşedinte, în timp ce poporul şi ţara se confruntă cu probleme grave, în această perioadă de timp!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite