Cartea lui Grindeanu are doar coperţi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma solicitării ziariştilor, premierul Sorin Grindeanu a postat două poze pe Facebook, în care apar coperţile cărţii sale „Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă”. Cât de naiv poţi să fii să crezi că două poze demonstrează existenţa unei cărţi de negăsit în Biblioteca Naţională a României (BNaR), în biblioteci şi anticariate, pe motoare de căutare? În epoca internetului!

image

Bibliotecile importante, în primul rând Biblioteca Naţională a României, au motoare de căutare, cataloage online, care furnizează în câteva secunde informaţii referitoare la toate cărţile existente în bibliotecă.

Mai mult, conform Legii Bibliotecilor, Legea 334/2002, la art. 13, Biblioteca Naţională a României:

„Atribuie numărul internaţional standard pentru cărţi (ISBN), pentru publicaţii seriale (ISSN), pentru alte categorii de documente şi realizează catalogarea înaintea publicării (CIP)”.

Biblioteca Naţională a României este obligată să păstreze unul sau mai multe exemplare din fiecare lucrare înregistrată cu cod ISBN.

Într-un articol anterior, am detaliat încercările de a da de urma cărţii, inclusiv răspunsul Directorului General al Bibliotecii Naţionale a României. Din articol rezultă situaţia descoperită în Catalogul Central al BNaR, din 31 decembrie 2016 şi din 1 ianuarie 2017, interval de timp în care cartea a dispărut din Catalogul Central al Bibliotecii Naţionale.

image
image

În pozele postate de premierul Grindeanu, cartea are ISBN-ul 973-8245-04-4, despre care, la o simplă căutare, motorul ISBN spune că nu există. Am cerut Directorului al BNaR, Octavian Gordon, lămuriri asupra acestei situaţii cel puţin ciudate, dar n-am primit răspuns până la ora editării articolului. Sper ca şi cititorii mei să adauge informaţii relevante la articol, pe care le voi prelua în UPDATE, ca şi răspunsul Directorului General, dacă soseşte între timp.

Există o evidenţă internaţională a index-urilor ISBN: isbnsearch.orgNici cu acest motor de căutare nu aflăm nimic despre carte dlui Sorin Grindeanu.

image

Nici cu Catalogul Central al BNaR n-am avut mai mult succes. Apare index-ul ISBN 973-8245-04-4, dar link-ul este dezactivat, nu duce la cartea respectivă.

image

Şi atunci, cine minte? Unde-i cartea? De ce nu ne spune premierul Grindeanu unde poate fi consultată? D-l Grindeanu nu este o persoană oarecare. Este premierul României, model pentru tinerii din ţară. De aici responsabilitatea uriaşă care apasă pe umerii săi.

Singura explicaţie a acestei secretomanii ar putea fi plagiatul cărţii despre care discutăm. Din acest motiv a fost retrasă de peste tot.

Premierul Grindeanu poate risipi rapid această suspiciune prin câteva măsuri:

  • Să-şi publice CV-ul pe site-ul guvernului
  • Să anunţe în ce bibliotecă (librărie, anticariat) poate fi consultată cartea
  • Să pună cartea la dispoziţia matematicienilor, dacă există, să poată fi analizată

Dacă nu face aceste lucruri, suspiciunea va pluti în continuare asupra domniei sale, posibil nemeritată. Dar să facă şi dânsul efortul să o înlăture. Să nu păţească ce a păţit Victor Ponta.

UPDATE

O primă informaţie de la d-l Marian Vanca: „Bună ziua, dacă faceţi o căutare pe site-ul Bibliotecii Naţionale a României după ISBN-ul «cărţii» domnului Grindeanu, veţi obţine încă o lucrare, «Dreptul la adevăr: Contribuţia mişcării legionare la lupta de rezistenţă împotriva comunismului»”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite