Carnaval politic românesc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După bine articulata şi categorica alocuţiune de miercuri seara a preşedintelui Klaus Iohannis, dar şi după reacţiile imediate ale feluritelor formaţiuni politice, orice om de bună credinţă ar fi putut nutri speranţa că, încă din primele zile ale noii sesiuni parlamentare care începe astăzi, se vor face toate eforturile posibile în vederea ieşirii din criza politică prin care trece ţara.

Numai că ce se vezi? Vijeliei de miercuri seara i-a luat locul un dulce somnuleţ de după-amiază, tulburat numai de vestea că lista posibililor candidaţi la prezidenţiale s-a mai îmbogăţit cu un nume. Acela al domnului Alexandru Cumpănaşu.

În rest, linişte şi pace. Mai întâi chiar la Palatul Cotroceni. După ieşirea viforoasă de miercuri, dl. Iohannis şi-a luat o zi de pauză şi doar vineri şi-a aflat răgazul de a semna decretele de eliberare din funcţii a miniştrilor demisionari din ALDE. Dar şi de a-i da o binemeritată replică navetistei pe bani grei Lia Savonea care se bagă ca musca-n lapte, intervine acolo unde nu-i fierbe oală, o apără complet aiurea pe doamna Dana Gârbovan, cocoţată fiind în vârful CSM. Acolo unde joacă aşa cum i se cânta de la PSD.

La PSD, cruci şi rugăciuni ale Vioricăi Dăncilă care ne-a asigurat că este bărbată, chiar mai bărbată decât Zoe a lui Caragiale,  momente vesele oferite gratis de bon viveurul nostru ministru de Finanţe, Eugen Orlando Teodorovici care s-ar vrea preşedintele organizaţiei de femei a partidului, numai preşedinte să fie, elogii probând resuscitarea cultului personalităţii ieşite pe gura d-lui Mihai Fifor, fraze nervoase, neinteligibile şi agramate debitate de veşnic caraghiosul Florin Iordache şi glumiţe ieftine făcute de fals revoluţionarul şi dovedit pomanagiul Eugen Nicolicea. Din câte se pare, doar către jumătatea lui septembrie Viorica Dăncilă va veni în Parlament cu restructurarea guvernului. Chiar, de ce să se grăbească? Ea are de ales o nouă broşă pentru încă o vizită în precampanie. Ţara nu are decât să aştepte. Femeia, soţia, mama are cu totul alte priorităţi.

La PNL, dl. Ludovic Orban ne-a dat toate asigurările din lume că partidul domniei-sale va declanşa procedurile în vederea depunerii unei moţiuni de cenzură. Urmate de prudenta precizare că totul va dobândi formă concretă numai în clipa în care pretinsul urmaş al Brătienilor va fi mai mult ca sigur că de data aceasta s-a terminat cu gluma şi că moţiunea va trece.

Cei din USR continuă să vrea să stea pe margine. Spun că vor vota moţiunea, că vor susţine din băncile parlamentare un nou Executiv din care nici un pesedist să nu facă parte, dar la guvernare nu vor intra decât în urma unor alegeri. Fie ele anticipate sau la termen. Au un scor relativ bun în cel mai recent sondaj IMAS, mult mai prost stând însă candidatul lor la prezidenţiale, dl. Dan Barna. Care mai trebuie să facă faţă şi crizelor de personalitate ale erinicei doamne Cosette Chichirău ot Iaşi. Foarte adesea mai pitorească şi mai locvace chiar decât sunt laolaltă doamnele Zoană şi Ţapardel de la PSD. Mai pusă pe scandal cu orice preţ decât toate damele  din D-ale carnavalului.

Dl. Ponta practică la greu şantajul, regruparea, jocul la două capete, dovedind cu vârf şi îndesat că este preocupat nu de ceea ce se petrece cu ţărişoara, aşa cum pretinde prin talk-show-urile televizate, ci de gonirea doamnei Dăncilă cu unicul scop de a prelua în orice formă posibilă PSD.

Judecând după ceea ce s-a întâmplat de miercuri până astăzi, mi s-a întărit convingerea că nimic notabil nu se va petrece nici până la începutul campaniei electorale, nici până la alegerile prezidenţiale. Doamna Dăncilă şi echipa ei de miniştri semidocţi şi agramaţi vor continua să mimeze guvernarea, Opoziţia va aştepta deznodământul alegerilor prezidenţiale.

La o resetare a vieţii politice ne putem aştepta doar din ianuarie 2020. Politicienii au timp berechet. Mai puţin clar e cât timp mai are ţara.

Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite