Carmen Dan anunţă că nu va fi prezentă la votul moţiunii de cenzură. Aceasta susţine că e în autoizolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Interne Carmen Dan nu va fi prezentă luni pentru votul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, a anunţat aceasta pe Facebook. Fostul ministru a explicat că este nevoită să stea în autoizolare după ce mama acesteia a fost confirmată cu virusul SARS-CoV-2.

„După o săptămână extrem de agitată, cu griji şi gânduri de toate felurile legate de starea de sănătate a mamei mele, care în cursul săptămânii trecute a fost testată şi ulterior confirmată cu virusul SARS-COV-2, astăzi se conturează a fi o zi de tristă amintire, atât din punct de vedere personal, cât, mai ales, politic.

Confirm astfel zvonurile conform cărora eu astăzi nu voi fi prezentă în Parlamentul României pentru a vota alături de colegii mei pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului Orban. În oricare alte condiţii, nu cred că e nevoie să asigur pe nimeni că aş fi fost acolo. O fractură de mână sau de picior, o răceală mai mult sau mai puţin banală sau orice altă problemă de acest gen nu m-ar fi oprit să ajung în Parlament.

Altfel spus, în aceeaşi zi în care mama a fost confirmată eu am fost testată, iar rezultatul este negativ. Nu am simptome de niciun fel, doar că legea îmi impune să stau în autoizolare, lucru pe care îl voi respecta!”, a precizat Carmen Dan pe Facebook.

Parlamentarii PNL, USR şi PMP nu vor fi prezenţi în sală la moţiunea de cenzură, în timp ce liderii UDMR decid luni-dimineaţă dacă participă la vot sau boicotează şedinţa. Prin urmare, PSD şi aliaţii din Parlament ar putea să nu strângă cvorum la moţiune: e nevoie de 233 de parlamentari prezenţi pentru a începe şedinţa, apoi de 233 de voturi pentru a trânti Guvernul. Majoritatea PSD e pe muchie.

Adoptarea unei moţiuni de cenzură presupune două faze: 1. cvorum de şedinţă: prezenţa a jumătate plus unu din numărul total de parlamentari (cel puţin 233). Şedinţa nu poate începe fără cvorum. 2. o majoritate pro-moţiune: cel puţin 233 de voturi. Unii dintre parlamentari pot asigura cvorumul de prezenţă, dar pot vota împotriva moţiunii. Aşadar, dacă la începutul şedinţei sunt 233 de senatori şi deputaţi în sală, nu însemană automat că moţiunea va întruni 233 de voturi favorabile. 

În acest moment, PSD şi asociaţii (ALDE, ProRomânia şi PPUSL) numără, pe hârtie, 234 de voturi, cu unul peste limita majorităţii, însă vor fi trădări, susţin surse politice pentru Adevărul. ”Un parlamentar PSD s-a îmbolnăvit şi a anunţat că nu participă la vot. Prin urmare, suntem fix 233, însă e greu de crezut că vor fi toţi prezenţi”, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite