Care sunt hibele din noua variantă a legilor Justiţiei. Riscul cel mare: politizarea Inspecţiei Judiciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele a fost păstrat în circuitul de numire a procurorilor- şefi, însă nu mai are atribuţii în revocarea acestora. De asemenea, PSD susţine că Inspecţia Judiciară va fi organism independent, însă ar putea fi politizat

Pachetul de legi ale Justiţiei, redactat, dar neasumat de Tudorel Toader, a fost modificat de juriştii PSD, în frunte cu Florin Iordache, fostul ministru al Justiţiei, care a demisionat ca urmare a celebrei Ordonanţe 13. Noua variantă aduce două mari modificări: în primul rând, preşedintele ţării este păstrat în procedura de numire a procurorului general, dar şi a şefului DNA, după ce proiectul lui Tudorel Toader îl sărise pe şeful statului din circuit. Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că această schimbare a venit la cererea expresă a lui Liviu Dragnea, care a vrut să evite astfel  un nou conflict cu  Klaus Iohannis, dar şi cu societatea civilă.

Aşadar, când vine vorba de numirea procurorilor-şefi, Klaus Iohannis îşi păstrează aceleaşi atribuţii ca şi azi, cu o menţiune: şeful statului poate refuza o singură dată o propunere, iar asta numai dacă are motiv. Practic, juriştii PSD au făcut un paralelism cu modalitatea de numire a miniştrilor, procedură în care şeful statului poate refuza o propunere venită din partea premierului, conform unei decizii a Curţii Constituţionale (CCR). În cazul procurorilor-şefi, propunerile sunt înaintate de ministrul Justiţiei, iar CSM dă un aviz consultativ. PSD a schimbat însă procedura de revocare a procurorului general şi al procurorului-şef al DNA. Preşedintele dispare din circuit, iar rolul său este atribuit CSM-ului.

Inspecţia Judiciară rămâne o necunoscută
Ultima variantă a pachetului legislativ, aşa cum a ieşit din laboratorul juridic al PSD, prevede înfiinţarea unui Consiliu Naţional de Integritate a Judecătorilor şi Procurorilor, care numeşte şi revocă conducerea Inspecţiei Judiciare, organismul care se ocupă cu controlul procurorilor şi al judecătorilor. 

„Noi ne dorim ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă a cărei activitate şi al cărei mod de perfecţionare a activităţii să fie dat unui consiliu naţional de integritate al judecătorilor şi procurorilor. Acest consiliu să fie cel care gestionează fie numirea conducătorului Inspecţiei Judiciare, fie întregul raport de activitate, propunerile concrete de îmbunătăţire a activităţii Inspecţiei Judiciare. Inspecţia Judiciară, ca instituţie autonomă nu în subordinea ministrului Justiţiei, care este un om politic“, a  spus Florin Iordache.  Proiectul redactat de Tudorel Toader trecea Inspecţia Judiciară direct în subordinea ministrului Justiţiei, exact ca pe vremea guvernării Adrian Năstase. Practic, trecerea în subordinea ministrului ar fi transformat Inspecţia Judiciară în ghiulea pentru răfuieli politice, la fel ca în vremea Rodicăi Stănoiu, ministru al Justiţiei în guvernarea PSD de la începutul anilor 2000.

Problema e că noua formă a legilor Justiţiei nu precizează cum va fi aleasă noua componenţă a Consiliului Naţional de Integritate a Judecătorilor şi Procurorilor, instituţie care ar urma să fie şi „reprezentativă”. Căci, dacă ar fi o instituţie nouă, autonomă, eventual constituită prin votul magistraţilor, ar însemna formarea unui CSM paralel. O altă variantă ar fi ca structura Consiliului să fie decisă prin votul Parlamentului,  numai că am ajunge din nou la politizarea instituţiei, sub o altă denumire. Iar a treia variantă de stabilire a componenţei Consiliului, astfel încât el să fie autonom şi apolitic, nu prea mai există.

„Vom avea în cadrul dezbaterilor şi nişte propuneri concrete cine să facă parte, dar noi ne dorim ca factorul politic să fie exclus din acest consiliu, considerăm că din acest Consiliu trebuie să facă parte membrii din CSM, din Înalta Curte, Parchet General, reprezentanţii societăţii civile, reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor”, a declarat Florin Iordache. În acest moment, Inspecţia Judiciară este o instituţie autonomă care funcţionează sub autoritatea CSM.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite