Care este adevăratul motiv al demiterii doamnei ministru Ecaterina Andronescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cititorii mei ştiu că nu nutresc vreo simpatie pentru dna Andronescu, pentru ce a făcut în educaţie până în prezent. Problema este că dna premier Dăncilă minte asupra motivului pentru care a demis-o pe dna Andronescu. Nimeni nu poate crede că o opinie, altminteri de bun simţ, poate fi cauza unei demiteri. Explicaţia este alta, şi o voi descrie în continuare.

Declaraţia dnei Andronescu, care i-ar fi atras demiterea

„Totuşi, eu am învăţat de acasă să nu mă urc în nicio maşină străină”. „De exemplu, Alexandra - m-am interesat la Inspectoratul Şcolar - mergea la şcoală, avea abonament. Ce a determinat-o să se ducă la maşină de ocazie? Cred că va trebui, la începutul anului şcolar, să introducem în toate şcolile un sistem de protecţie a copiilor şi de a îi învăţa să se protejeze singuri, să se ferească, pentru că eu am învăţat şi de-acasă... Cred că toate aceste lucruri trebuie să le repetăm şi la scoală”.

Şi ce e greşit în cele afirmate de dna Andronescu? Şi au am primit aceleaşi sfaturi de la părinţii mei şi le-am transmis mai departe copiilor mei. O măsură de precauţie absolut necesară, pe care copiii trebuie s-o ştie şi însuşească. Asta nu schimbă cu nimic atitudinea faţă de autorităţile poliţiei şi ce-au întreprins în cazul Alexandrei. Nu există nicio legătură între cele afirmate de dna Andronescu şi prestaţia lamentabilă a poliţiei în cazul Alexandra.

Premierul Dăncilă voia s-o demită demult pe dna Andronescu, dar nu i-a găsit înlocuitor. Foarte bine, putea s-o demită, dar nu cu o motivaţie de adormit copiii.

Iată ce a declarat premierul Dăncilă: „Am decis să o demit astăzi pe doamna Ecaterina Andronescu din funcţia de Ministru al Educaţiei pentru declaraţiile profund greşite făcute recent în cadrul unei emisiuni televizate. Sunt afirmaţii care arată lipsă de înţelegere – punctual, a cazului de la Caracal şi, în general, a modului în care trebuie să ne protejăm copiii de răpiri, agresiuni, abuz şi trafic de persoane - din partea doamnei Andronescu”.

Şi ce era greşit în cele afirmate de dna Andronescu? „Este o atitudine lipsită de responsabilitate, care nu reflectă poziţia Guvernului şi care nu îmi doresc să devină asimilată cu Executivul pe care îl conduc”. Adică sfatul adresat copiilor să nu se urce în maşină cu  necunoscuţi este o lipsă de responsabilitate? Dna Dăncilă, pe ce lume trăiţi?

Alta este explicaţia

Premierul Dancila i-a cerut dnei Andronescu să amâne începerea anului şcolar cu o săptămână, la cererea industriei hoteliere, iar dna Andronescu i-a comunicat premierului că nu va face acest lucru. Dna Dancila s-a înfuriat că nu execută ce-i ordonă dânsa şi a demis-o.

Aici dreptate avea dna Andronescu. Şi organizaţiile de  elevii şi părinţii au spus acelaşi lucru. Nu schimbi regulile jocului în timpul jocului, dând peste cap planificări şi etapizarea activităţilor şcolare. Anul şcolar în România este oricum mai scurt decât în celelalte ţări europene, aşa că, mai degrabă, se impunea o prelungire a sa, nu o scurtare. Există planificări şcolare ale predării materiilor, date peste cap dacă s-ar fi ajuns la scurtarea anului şcolar. Nici prelungirea cu o săptămână a anului şcolar în vara viitoare nu era benefică pentru elevi, din varii motive.

Se poate presupune că presiunea industriei hoteliere asupra premierului a fost foarte mare, dacă a ajuns să demită un ministru doar pentru a face pe placul hotelierilor. De ce natură a fost această presiune? Deşi am câteva răspunsuri, în lipsa dovezilor prefer să tac. Vom avea dovada celor scrise mai sus atunci când ministrul interimar, posibil Daniel Breaz de la Cultură, va executa cele ordonate de premier, şi va amâna începerea anului şcolar cu o saptamană.

Premierul Dancila este în corzi şi nu mai judecă raţional. Totul este împotriva guvernării sale, inclusiv viitoarea rectificare bugetară negativă, sub imperiul celor 20 miliarde deficit bugetar, adică 1,94% din PIB. Să ne aşteptăm la reacţii ale premierului tot mai ciudate şi iraţionale?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite