Cârdăşie între baronii PSD, PNL şi UDMR. Pentru şefii de judeţ, Guvernul  nu schimbă sistemul electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban

Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, însă nu s-a atins de preşedinţii de Consilii Judeţene, care vor fi aleşi direct, aşa cum au insistat, nu prin votul consilierilor judeţeni. Sistemul avantajează baronii în funcţie, cei mai mulţi de la PSD, dar şi de la PNL şi UDMR. USR rămâne pe dinafară.

La pachetul cu alegerea primarilor în două tururi, Guvernul urma să schimbe şi modalitatea de alegere a preşedinţilor de Consilii Judeţene. În urmă cu patru ani, şefii de CJ au fost aleşi indirect, prin votul consilierilor judeţeni. Cum PSD a câştigat alegerile locale din 2016, social-democrţaii conduc în acest moment nu mai puţin de 25 de judeţe. Anul trecut, la presiunea partidului, Guvernul Dăncilă a mosificat sistemul electoral prin ordonanţă de urgenţă, astfel încât preşedinţii de CJ să fie aleşi direct prin votul cetăţenilor.

Care a fost miza? În urmă cu patru ani, lideri cu greutate ai partidului ca Marian Oprişan, Dumitru Buzatu, Ion Prioteasa sau Radu Moldovan au fost aleşi fără probleme chiar şi indirect, pentru că PSD a obţinut un scor imens în judeţele respective. Victoria categorică a generat un număr mare de consilieri judeţeni, care şi-au instalat practic şefii de partid în fruntea judeţelor.

După alegerile europarlamentare din mai 2019, PSD a fost spulberat în cele mai multe judeţe, chiar şi de USR, nu doar de PNL. Dacă scorul s-ar repeta la alegerile locale din iunie, PNL şi USR ar reuşi să-şi impună şefi de CJ în peste 30 de judeţe. Prin urmare, baronii social-democraţi au cerut schimbarea legii. De ce? Pentru că speră să obţină încă un mandat pe baza notorietăţii. La votul direct, politicieni ca Marian Oprişan sau Dumitru Buzatu au şanse mai mari să câştige în judeţele pe care le controlează de 20 de ani în faţa unor candidaţi fără nume, de la USR sau PNL. Pe scurt, chiar dacă vor pierde majoritatea în CJ ca urmare a votului politic pe judeţ, ei rămân în fruntea instituţiei pe baza votului direct.

Iohannis: Întrebaţi la Guvern!

În primă fază, Guvernul Orban s-a angajat să impună vechiul sistem: alegerea indirectă a şefilor de CJ, tocmai pentru a mai diminua puterea baronimii locale. Însă, peste noapte, s-a sucit.

Motivul oficial invocat de Executiv: OUG 40, prin care Viorica Dăncilă a modificat sistemul electoral anul trecut, se află în Parlament. Dacă aleşii resping OUG 40, se revine automat la alegerea indirectă a preşedinţilor de CJ. Însă PNL nu are o majoritate clară în Parlament, aşa că ordonanţa, care zace în sertarele Parlamentului de jumătate de an, mai poate aştepta câteva luni până să fie respinsă. Guvernul Orban putea să-şi angajeze răspunerea şi pe alegerea indirectă a preşedinţilor de CJ, la fel cum a făcut-o pe alegerea primarilor în două tururi, deşi un proiect identic se află în dezbatarea Parlamentului. Pe scurt, Executivul a acţionat cu dublă măsură: şi-a asumat doar alegerea primarilor şi a închis ochii la alegerea baronilor.

Decizia va salva, la bucată, câţiva lideri PSD cu notorietate, chiar dacă partidul va pierde controlul în multe judeţe. De asemenea, lideri cu greutate din PNL şi UDMR îşi vor conserva fiefurile. USR va fi marele perdant: deşi e cotat cu a treia şansă în sondaje, USR nu are lideri cu tracţiune electorală în ţară. 

Întrebat de ce s-a răzgândit Guvernul pe această temă, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: ”Asta cred că trebuie să întrebaţi la Guvern. Guvernul şi-a angajat sau îşi angajează răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. După părerea mea, este adevărat că trebuie să se revină şi la alegerea Preşedintelui Consiliului Judeţean din rândul consilierilor judeţeni şi nu prin alegere directă. Cu siguranţă există o gândire la nivel de Guvern şi cu siguranţă, la momentul potrivit, Guvernul vă va spune cum vede lucrurile”. 

Imediat după ce-şi angajează răspunderea pe modificarea legii electorale, Guvernul Orban ar putea adopta şi o ordonanţă de urgenţă identică, cu scopul de a blinda alegerea primarilor în două tururi, susţin surse politice pentru Adevărul. Însă nici aşa nu există singuranţa că legea dorită de PNL va intra în vigoare. Ultimul cuvânt îl va avea CCR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite