Cârdăşie între Avocatul Poporului şi PSD: troc pentru pensii speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. FOTO Andreea Alexandru / Mediafax
Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. FOTO Andreea Alexandru / Mediafax

Codul Administrativ, legea care a impus pensii speciale pentru aleşii locali, a trecut de filtrul CCR după o sesizarea superficială scrisă de Renate Weber. În schimb, pentru superficialitate, PSD recompensat-o pe Renate Weber cu un proiect de lege care asigură numeroase privilegii pentru Avocatului Poporului, chiar şi pe timp de pandemie.

În plină perioadă de criză, generată de epidemia de coronavirus, deputatul Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13, a depus un proiect de lege prin care Avocatul Poporului ar beneficia de o indemnizaţie echivalentă judecătorilor de la Înalta Curte, iar ulterior de pensie specială. De asemenea, adjunctii Avocatului Poporului ar urma să primească o indemnizaţie lunară echivalentă cu cea a judecătorilor cu grad de Curte de apel.

Depunerea proiectului de lege în vremuri de pandemie pare la prima vedere surprinzătoare. Însă surse politice din Parlament susţin că apariţia acestui proiect şi insistenţa pentru dezbaterea lui în procedură de urgenţă indică o înţelegere între Avocatul Poporului şi o parte a social-democraţilor, în frunte cu Florin Iordache. Pe scurt, Avocatul Poporului a acţionat superficial când, în august anul trecut, a atacat la CCR Ordonanţa de Urgenţă privind Codul Administrativ, act normativ care a instaurat pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. Sesizarea scrisă de Renate Weber a fost respinsă de CCR deoarece argumentele aduse nu criticau articole declarate deja neconstituţionale, cum e cel privind pensiile speciale ale aleşilor locali, ci doar detalii referitoare la procedura de adoptare. Practic, Avocatul Poporului a sesizat Curtea doar de ochii lumii. Aşadar, din ianuarie 2021 aleşii locali vor avea dreptul la pensii speciale.

Drept recompensă, PSD a venit cu un proiect cu dedicaţie pentru Avocatul Poporului.  De altfel, proiectul iniţiat de Florin Iordache şi semnat de alţi şapte aleşi, cei mai mulţi din PSD, ar urma să  fie dezbătut în procedură de urgenţă. Cârdăşia dintre PSD şi Avocatul Poporului a fost taxată de liberali. „Nu poţi să vii în perioada asta cu proiecte de lege de felul ăsta. Ce atât grabă? Putea măcar să aştepte decizia CCR privind pensiile speciale. Oricum, legea trecută prin Parlament, prin care au fost desfiinţate unele pensii speciale, a fost făcută de aşa natură să nu treacă de Curte”, au precizat surse parlamentare pentru „Adevărul”.     

„Asta e urgenţa în vremea pandemiei!”

La rândul său, senatoarea USR Florina Presadă a sugerat că între Avocatul Poporului şi Parlament ar exista o înţelegere, Renate Weber fiind de acord cu ideea că pentru anumite categorii socio-profesionale este absolut normal să existe privilegii.

„Pe 9 martie, Avocatul Poporului îmi răspundea cu privire la pensiile speciale pentru primari din Codul Administrativ că legiuitorul poate să instituie privilegii pentru diverse categorii socio-profesionale sau aleşi. Iată că în aceeaşi zi, 9 martie, parlamentari PSD, UDMR şi PNL au depus un proiect de lege prin care chiar Avocatul Poporului să beneficieze de pensie specială şi mai mare decât cea de care beneficiază, cazare gratuită şi paşaport diplomatic. Totul în regim de urgenţă. Asta este urgenţă în vremea pandemiei! Aşa se explică de ce Avocatului Poporului i se par perfect acceptabile aceste pensii de «special»”, a declarat Florina Presadă.

Profită şi Ciorbea

Mai bine de jumătate din expunerea de motive a legii iniţiate de Florin Iordache vorbeşte despre modul de remunerare a Avocatului Poporului şi subliniază că primele funcţii ale instituţiei trebuie să fie bine plătite pentru a garanta independenţa faţă de interferenţele politice. Pensii speciale echivalente cu cele ale înalţilor judecători ar urma să fie date acordate şi foştilor şefi sau adjuncţi ai Avocatului Poporului, printre care şi Victor Ciorbea, apropiat la rândul său de PSD.

De asemenea, Avocatul Poporului şi adjuncţii acestuia ar beneficia de cazare gratuită dacă nu au domiciliul sau o proprietate în Bucureşti, precum şi de paşaport diplomatic. Nu în ultimul rând, procedura de revocare a acestuia ar fi mai dificilă, fiind nevoie votul a jumătate plus unu din numărul total parlamentarilor. În prezent, Avocatul Poporului poate fi revocat în şedinţa comună a celor două Camere, fiind necesar votul a jumătate plus unu din numărul celor prezenţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite