Caracota: Administraţiile locale se îndreaptă spre faliment ca urmare a eşecului revoluţiei fiscale şi a OUG care a eliminat limita de îndatorare pentru primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PNL Iancu Caracota a afirmat, vineri, faptul că administraţiile locale se vor îndrepta „spre faliment“ din cauza „eşecului revoluţiei fiscale“, precum şi ca urmare a eliminării limitei de îndatorare pentru primării.

Guvernul a luat ieri o decizie care mai bate un cui în coşciugul administraţiilor locale, îndatorate oricum foarte mult. Executivul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care lasă libertatea primăriilor să se împrumute excesiv pentru a-şi susţine activitatea. Altfel spus, Ordonanţa permite primăriilor să nu respecte limita de îndatorare şi să contracteze, pentru 2018 şi 2019,  împrumuturi de la Trezorerie în valoare totală de 500 milioane lei. Decizia Guvernului este un semnal îngrijorător pentru că aceasta a fost precedată în 2017 de alte două ordonanţe care au avut acelaşi scop: să ofere primăriilor noi posibilităţi de a se împrumuta de la stat. Aşadar, în martie 2017 Guvernul permitea primăriilor să ceară împrumuturi din veniturile obţinute de stat din privatizare pentru proiecte susţinute de la buget sau pentru cofinanţarea proiectelor din fonduri ale UE, iar în noiembrie 2017 primăriile au mai primit de la Palatul Victoria dreptul de a împrumuta 88 milioane de lei pentru a acoperi asigurarea încălzirii în sezonul rece, dar şi corecţiile financiare impuse la proiectele europene“, atrage atenţia senatorul liberal Iancu Caracota. 

Senatorul susţine că faptul că actualul Guvern ar fi favorizat primăriile PSD şi ALDe ar fi fost de înţeles, însă marea problemă de acum sunt ordonanţele date de ultimele echipe guvernamentale. „Favorabilitatea Guvernului PSD-ALDE  faţă de primării nu ar fi fost un fapt criticabil, însă toate aceste trei Ordonanţe de Urgenţă din perioada martie 2017- martie 2018 nu fac decât să supraîndatoreze administraţiile locale şi aşa aflate în dificultate din cauza lipsei veniturilor“, a mai spus Caracota.   

Alesul liberal reaminteşte şi de propunerile PNL pentru găsirea de soluţii pentru administraţia locală. „Atrag atenţia că PNL a propus o soluţie de finanţare a administraţiilor locale, însă aceasta a fost respinsă  în Parlament, fără nici un fel de remuşcare, de Coaliţie. Propunerea PNL viza completarea bugetelor primăriilor grav afectate de introducerea noilor măsuri fiscale ale Guvernului PSD-ALDE cu o cotă de 100% din impozitul pe venit. Mai mult, acum în Parlament există un proiect de lege susţinut de PNL, care vine în sprijinul autorităţilor locale şi unde se propune  ca un procent de 80% din fiecare redevenţă minieră cuvenită bugetului de stat să fie transferat autorităţii locale pe al cărei teritoriu administrativ se desfăşoară exploatarea. Din cei 80%, 55% să revină bugetului local al judeţului şi 25% bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale. Cu toate acestea, nici această soluţie nu este susţinută de PSD-ALDE“, completează Caracota.  

Senatorul PNL punctează faptul că administraţiile locale se îndreaptă spre faliment. „Atrag atenţia Guvernului că prin soluţiile oferite nu va mai putea evita falimentul administraţiilor locale, acestea- în lipsa un venituri reale la bugetele lor- nu vor putea plăti împrumuturile şi astfel vor  intra în blocaj. Singura soluţie de evitare a colapsului administraţiei locale este acceptarea iniţiativelor legislative ale PNL“, a conchis alesul liberal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite