Capcana lui Băsescu: Justiţia ca temă centrală în 2014

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2014 se anunţă a fi unul fierbinte din punct de vedere politic. Foarte probabil, vom avea de a face poate cu cea mai violentă dezbatere politică de după Revoluţie încoace. De ce spun asta? Pentru că, inevitabil, 2014 înseamnă sfârşitul mandatului lui Traian Băsescu, fapt care pune în discuţie chestiunea schimbării sistemului generat de actualul preşedinte, dar şi a supravieţuirii sale politice.

Câteva semnale ne arată deja care va fi strategia de luptă politică. Să o luăm pe rând.
Cu toţii ştim că marile victorii militare s-au repurtat în urma unor strategii ingenioase care, pe de o parte, au valorificat vulnerabilităţile adversarului, iar, pe de altă parte, au pus în valoare propriile resurse şi puncte forte. O situaţie aparent similară se poate observa la nivelul scenei politice actuale, în care au loc regrupări de forţe şi pregătirea „terenului“ pentru bătălia finală. De la o vreme, pe agenda publică este masată, tenace şi insistent, tema Justiţiei din România. De regulă, această temă este umflată, cum altfel, de noi evoluţii în nişte dosare în care sunt implicaţi lideri politici notabili, evoluţii care sunt preluate ulterior de mass-media cotrocenistă şi amplificate prin diverşi lideri de opinie. Astfel, din perspectiva Palatului Cotroceni ţinta pare una extrem de clară - impunerea pe agendă a temei Justiţiei, mai întâi pe agenda publică, pentru a o face mai apoi, cadru pentru bătăliile electorale care se vor da în 2014.

Cine are de câştigat din toate aceste evoluţii, nu este greu de ghicit. Preşedintele Băsescu este urât şi contestat de români pentru foarte multe lucruri. Foarte puţini, însă, îi pun la îndoială alura de luptător împotriva corupţiei - profil politic care, între altele fie spus, nu are temeiuri reale, ci este un construct strict de imagine, dar asta este deja o altă discuţie. Este evident, deci, că principalul beneficiar al urcării în atenţia publică a temei Justiţiei din România este chiar preşedintele Băsescu. Şi este aproape evident că în acest sens preşedintele foloseşte „pârghii“, instituţionale şi de comunicare, în vederea pregătirii terenului de luptă pentru anul electoral 2014. Mai simplu spus – preşedintele are un atu (imaginea de apărător al Justiţiei) şi face totul pentru a-şi pune în valoare acest avantaj de imagine. Strategia este în doi paşi – ordoni ca instituţiile abilitate să pună presiune pe diverşi lideri politici, pentru a veni ulterior, pe cal alb, să dai de pământ cu toţi corupţii. Este foarte interesant că, o serie de dosare, sunt deja pe ţeavă şi aşteaptă să împuşte, cum altfel, exact în următoarea perioadă.

Apropo de ţevi şi ţinte. Marele dramaturg rus Cehov spunea că dacă în actul întâi ai o puşcă agăţată de perete, aceasta va trebui să tragă până la sfârşitul actului trei. De aceeaşi logică se ghidează şi „scenariştii“ de la Cotroceni, care ne anunţă de pe acum nişte dosare răsunătoare cu singurul scop de a le face „să tragă“ în campaniile electorale care vor veni. Adrian Năstase s-a nimerit a fi capul de listă al acestei puneri în scenă. Dar, urmărind evoluţia lucrurilor, este de aşteptat că vor urma, cu siguranţă, şi alţii. Nu o să le dau numele, căci sunt cunoscute deja, cel puţin la nivelul mass-media. Tocmai aici este încurcătura pânzei ţesute de „oamenii preşedintelui“ – marea majoritate a politicienilor care stau în bătaia puştii de la Cotroceni au deja o imagine destul de şifonată pe spaţiul public. Astfel încât, acţiunile penale împotriva acestora sunt pe deplin îndreptăţite din perspectiva publicului larg.

Din acest punct de vedere, şi nu doar din acesta, mi se pare o gravă eroare strategică iniţiativa parlamentarilor USL de modificare a Codului Penal, intrată deja în vocabularul public sub denumirea de „Marţea neagră“. Această mişcare, neinspirată în opinia mea, nu a făcut decât să-i ridice mingea la fileu lui Traian Băsescu, iar episodul, cu siguranţă, va deveni un reper discursiv al taberei cotroceniste în următoarele luni. Dovadă stau deja declaraţiile preşedintelui pe această temă.

Din perspectiva jocului politic, este limpede că preşedintele a furat startul şi încearcă deja să ocupe avanposturi care să-i permită poziţionarea în calitate de principal adversar al USL. Traian Băsescu are resurse de putere şi le foloseşte, într-o desfăşurare ordonată şi ţintită de forţe, pentru a impune axul tematic al celor două campanii electorale de anul acesta – independenţa Justiţiei. Din acest punct de vedere, a intra într-o dispută pe tema pe care o masează Palatul Cotroceni, înseamnă să-i faci jocul preşedintelui. Dacă USL nu-şi uneşte energiile şi mesajul care au dus la victoriile electorale din 2012, există riscul ca PSD şi PNL să cadă, pe rând, pradă jocului de la Cotroceni. E simplu.
                   
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite