Capcana Dragnea pentru PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman îi pune pe liderii PSD în faţa unei situaţii complicate. În pofida declaraţiilor de susţinere a şefului lor, venite mai mult dintr-un automatism determinat de instinctul de conservare, liderii partidului au o mare dilemă la care sunt nevoiţi să răspundă: a fi sau a nu fi cu Dragnea?,

A fi cu Dragnea înseamnă un război total, atât în plan intern, cât şi în plan extern. În acest scenariu, PSD riscă să devin tot mai izolat pe scena politică şi să radicalizeze disputele interne. Modificarea legilor justiţiei şi a Codului Penal, chiar şi cele necesare, solicitate de partenerii europeni, vor fi din ce în ce mai contestate şi greu de realizat. Cu Dragnea în fruntea PSD, orice încercare de schimbare în domeniul justiţiei va fi asociată cu ideea că social-democraţii fac acest demers „ca să-şi scape şeful de puşcărie“. Prejudiciul de imagine va fi imens şi va duce la pierderea electoratului, la amplificarea protestelor de stradă şi la o presiune accentuată din partea opoziţiei parlamentare şi a preşedintelui Klaus Iohannis de a da jos guvernul PSD. Va fi o situaţie în care supravieţuirea guvernului Dăncilă va fi pusă sub semnul întrebării. În plan extern, o ţară în care liderul celui mai important partid, care deţine şi funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor este condamnat pentru a doua oară, devine un partener inacceptabil pentru statele din UE. Mai mult, social-democraţii români vor deveni „o piatră de moară“ pentru colegii din Partidul Socialiştilor Europeni (PSE), care vor fi puşi la colţ de adversarii din Partidul Popular European (PPE) şi acuzaţi că susţin un condamnat penal şi un guvern care i se subordonează total. Să nu uităm că alegerile europarlamentare au loc anul viitor, iar PSE nu doreşte să-şi asocieze imaginea cu un partid al cărui şef este condamnat penal.

Pentru a-şi salva funcţia de preşedinte al PSD, Liviu Dragnea este dispus să renunţe la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, unde ar urma să-l propună pe Florin Iordache.

În aceste condiţii, pragmatismul politic îi obligă pe liderii PSD să analizeze şi scenariul în care Liviu Dragnea pleacă din fruntea PSD, convins sau forţat. Faptul că Liviu Dragnea este cercetat şi în alte dosare penale (TelDrum şi Belina), creşte riscul ca actuala situaţie să se repete peste câteva luni sau un an, iar o a treia condamnare ar fi un dezastru nu numai pentru partid, ci şi pentru România. Scenariul „fără Dragnea“ oferă PSD câteva perspective interesante. În primul rând, posibilitatea de a-şi păstra guvernarea până în 2020. Majoritatea PSD-ALDE îi poate propune preşedintelui Iohannis un premier competent, care să fie acceptat de acesta. Un premier capabil să facă faţă cerinţelor pe care România şi le va asuma începând cu 1 ianuarie 2019 când va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Mai mult, majoritatea PSD-ALDE îşi poate continua în Parlament politica de modificare a legilor justiţiei şi a Codului Penal fără să fie acuzată că o face doar pentru un singur om, un demers extrem de important pentru mulţi dintre parlamentarii acestei majorităţi, care sunt obiectul unor cercetări penale.

Conştient că situaţia nu-i este deloc favorabilă, Dragnea încearcă să-şi convingă colegii să rămână alături de el. Varianta „victimizării“ în lupta cu „statul paralel“ este una dintre opţiunile imediate ale liderului PSD. Totuşi, în condiţiile în care acelaşi complet de judecată a dat o soluţie favorabilă, de achitare, în cazul Călin Popescu Tăriceanu este puţin probabil ca scenariul „victimizării“ în lupta cu „statul paralel“ să mai funcţioneze. De subliniat că în cazul lui Dragnea toţi cei trei judecători l-au găsit vinovat, doi au cerut pedeapsa cu executare şi unul cu suspendare. Conform unor surse, pentru a-şi salva funcţia de preşedinte al PSD, Liviu Dragnea este dispus să renunţe la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, unde ar urma să-l propună pe Florin Iordache. Acest pas în spate, crede el, ar fi suficient pentru a liniştii apele, cel puţin până la o decizie definitivă a Curţii Supreme.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite