Coaliţia de guvernare se realizează de către două sau mai multe partide, de către conducerile acestora, printr-un protocol care să prevadă strict obiectivele coaliţiei, programul de guvernare pe care-l susţin partidele aflate în coaliţie. Cooptarea unor persoane încă membri de partid ALDE nu înseamnă nici pe departe refacerea coaliţiei, deoarece persoanele cooptate prin propunerea adresată preşedintelui nu reprezintă conducerea ALDE, forurile sale statutare, îndreptăţite a lua decizii în privinţa unei coaliţii de guvernare. Aceste persoane reprezintă propriile lor interese, nicicum poziţia oficială a partidului ALDE.

În astfel de condiţii, necesitatea prezentării premierului Dăncilă în parlament este mai actuală decât oricând. Preşedintele Iohannis şi să vrea, nu poate încălca art. 85 din Constituţie, şi nu va numi niciun ministru înaintea votului din Parlament, care va valida, sau nu, noul guvern Dăncilă, cu o nouă compoziţie politică.

Ameninţări la securitatea naţională

Pe 12 septembrie expiră mandatul ministrului interimar de la Internă, Mihai Fifor. Delegările unor atribuţii de la ministrul titular către secretarii de stat sunt valabile doar pe perioada cât acest ministru este în funcţie. Delegările nu pot fi lăsate „mosternire”, la plecarea din funcţie a ministrului titular. Astfel stând lucrurile, neplata salariilor angajaţilor din Energie şi Mediu se va extinde şi la salariaţii Ministerului de Interne. Fapt de natură să afecteze grav securitatea naţională. Nu ne jucăm cu salariile din ministerul de Interne, care nu pot fi plătite în absenţa unui ministru titular, cum s-a văzut deja la Mediu şi Energie.

Se impune intervenţia rapidă a CSAT, pentru nu putem asista pasivi la asemenea riscuri la adresa securităţii naţionale.