Candidatul stângii vs candidatul dreptei. Discursul prezidenţial

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Klaus Iohannis stau cel mai bine în sondaje pentru alegerile prezidenţiale din acest an
Victor Ponta şi Klaus Iohannis stau cel mai bine în sondaje pentru alegerile prezidenţiale din acest an

Alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 vor avea şi o componentă de campanie negativă, ca orice alegere, peste tot în lume. Nu suntem singurii care votează, deseori determinant, „împotriva cuiva”, şi nu „pentru cineva”.


De multe ori, e mai uşor să spui că eşti mai bun ca al tău contracandidat decât să te prezinţi favorabil, atât în general cât şi comparativ, pe tine însuţi. Mai jos vă propun o variantă de discurs, condensat, pe partea stângă şi pe cea dreaptă a esicherului politic, care, în opinia mea, ar influenţa în bine "inimile şi minţile românilor" şi i-ar putea mobiliza din casă pe vot pozitiv. Am înţelege astfel mizele alegerii şi am vedea o diferenţiere cât mai clară între candidaţi.  
 

Discursul ţine cont şi de doctrina şi de discursul putere-opoziţie: stânga are pârghiile guvernării şi pledează pentru continuitate, dreapta, fie ea şi dispersată, propune schimbarea, încercând să definească alternativa. Pentru a face discursul şi mai realist, vă propun să îl personalizam cu cei care stau cel mai bine pe moment în sondaje: Victor Ponta şi Klaus Iohannis (va exista în discursul fiecăruia, la final, în PS, o referinţă la celălalt, pentru diferenţiere).

Victor Ponta FOTO presidency.ro

Prezidenţiabilul stângii

Dragi români şi românce, 

Îmi doresc să fiu preşedintele vostru pentru că ştiu în ce direcţie vreau să duc România în viitorii ani. Sunt tânăr, dar ambiţios şi nu trebuie să ne fie frică de ambiţie, cum nu trebuie să ne fie frică nici de succes. Mai bine să fim prosperi şi cinstiţi decât săraci şi cinstiţi. Vreau să ajut la ridicarea câtor mai mulţi români din sărăcie, ca să avem cu adevărat o clasă mijlocie puternică. Asta înseamnă români mai educaţi, mai sănătoşi, mai încrezători în viitor.
 

Eu sunt un om de stânga. Asta nu înseamnă doar că „importanţi sunt oamenii", ci că e important să încercam să fim cu toţii fericiţi în România. Noi, familiile noastre, comunitatea în care trăim. Suntem români cu toţii şi merităm un preşedinte care să facă din România o ţara mai bună, a solidarităţii cu cei din jur, nu a duşmăniei între gras şi slab, administraţie şi antreprenori şi aşa mai departe. Ne putem ajuta şi ridica împreună. Eu vreau o Românie care să îi ajute pe cei care chiar au nevoie de ajutor, fără a-i frâna pe cei ambiţioşi. O asemenea Românie e posibilă şi, mai mult decât atât, necesară: 4 din 10 români sunt sub pragul sărăciei, şi foarte puţini o duc cu adevărat bine. Putem schimba acest lucru şi face astfel încât mai mulţi dintre noi să trăiască mai bine.

Am moştenit un sistem de impozitare fixă, care nu poate echilibra societatea. Îl putem păstra încă o perioadă, de dragul stabilităţii, dar e important să ne hotărâm şi ce Românie vrem: statul nu are banii lui şi nici nu mai are multe resurse în proprietate. Banii "lui" sunt mare parte banii voştri, din taxe şi impozite. Între timp însă, vom arăta că se poate mai bine: vom tăia din risipă şi vom trimite banii acolo unde e mai mare nevoie de ei: la cazurile sociale, respectiv la investiţii. Vă propun să construim un sistem de educaţie şi de sănătate de calitate, astfel încât familiile să aibă viitor: tineri educaţi şi părinţi şi bunici sănătoşi, în schimbul unei colectări corecte şi mai eficiente a impozitelor. Stânga înseamnă un stat eficient, nu un stat duşman, iar românii care lucrează în administraţie trebuie respectaţi în timp ce li se cere un stardard european de răspuns către noi, cetăţenii

Vă propun un acord pentru viitorul României în următorii ani. Să ne respectăm, să tragem împreună la acelaşi proiect în vremuri grele, în interior şi în exterior. Putem reuşi, putem fi, pe măsura muncii noastre, mai respectaţi în UE şi în NATO, putem lucra mai bine cu parteneri strategici şi economici precum cei doi mari coloşi ai lumii actuale, cu care avem privilegiul de a avea o relaţie bună în acelaşi timp, SUA şi China. Putem construi şi cu Washingtonul şi cu Beijingul pentru ridicarea României. Împreună, dragi români, cu valori, şi nu separat, cu duşmănie, putem face România mai puternică, mai respectată, mai fericită. Eu asta îmi doresc pentru România în 2019, în caz că mă alegeţi liderul vostru: o România mai bună şi mai prosperă; îmi doresc să fim, pe bune, mândri că suntem români. Putem ajunge acolo împreună, şi îmi doresc să am un premier de stânga, un bărbat sau, de ce nu, o femeie puternică - avem multe romance competente, cu care să lucrez în slujba voastră.  

Al vostru, preşedintele tuturor românilor, 

Victor Ponta

PS Domnule Iohannis, vă apreciez şi vă invit să continuaţi munca în plan naţional, pentru a deveni mai bun în chestiunile de interesul tuturor românilor. Experienţa locală e bună, dar nu e suficientă. Nu poţi de la motocicleta la camion cu uşurinţă. România are nevoie de un preşedinte deja cunoscut, respectat şi cu intrări în Occident şi Orient, un preşedinte nu al bucăţilor de dreapta, ci al unităţii, de stânga, a tuturor românilor. Eu am muncit pentru români de peste 10 ani în plan naţional, în diferite poziţii, sunt gata să le servesc interesele la următorul nivel. 

Prezidenţiabilul dreptei 

image

Dragi români,

Vă vorbeşte tot un român, fie el şi cu nume străin. Sunt român, simt româneşte şi cred că puţină disciplină germană şi cultură pentru muncă şi gospodărie nu strică ţării ăsteia, după 20 de ani de tranziţie. Vin în faţa voastră nu cu dorinţă de putere, ci cu dorinţă de mai bine. Mai bine pentru România, cum am făcut să fie mai bine şi la Sibiu, un oraş de care sunt mândru şi căruia îi sunt recunoscător, în primul rând, că mi-a acordat încrederea de a face treabă şi, în al doilea rând, pentru că mi-a reînnoit mandatul şi mi-a permis să continui proiectele pentru comunitate.

Ţin mult la sibieni, dar mi-am dat seama că mare lucru din ce am putut face în plan local am făcut. Simt că pot să îmi aduc energia şi spiritul gospodăresc sau managerial - mă scuzaţi că vorbesc rar, dar prefer să vorbesc bine - , în slujba tuturor românilor. Îmi sunt dragi românii şi cred că merită un preşedinte ca ei, de bună-credinţă, muncitor, cu bun-simţ. Prea ne-am pierdut bunul-simţ pe scena politică. Eu nu m-am murdărit de praful lipsei de respect şi nici nu vreau să mă duc în mocirlă, pentru că aşa s-a obişnuit Bucureştiul. Noi, în Ardeal, facem lucrurile altfel, dar cred că altfel se fac, cunoscând români frumoşi, şi în Moldova, şi în Sud. Numai aparent suntem diferiţi, suntem cu toţii români, oameni de ispravă.

Nu vă ascund că nu sunt economist. Dar sunt profesor, şi am respect pentru profesori, elevi şi familiile lor. Înţeleg ce înseamnă educaţia, şi dincolo de energia care, vrem nu vrem, se duce cu timpul, înţeleg pe zi ce trece mai mult ce înseamnă sănătatea. Pentru educaţie şi sănătate de calitate avem nevoie de oameni buni, bine pregătiţi, bine plătiţi. Altfel nu se poate. Nu pot promite creşteri salariale fără număr, dar pot promite că vom menţine România prosperă cu cota unică, căci simplitatea e bună pentru economie. Decât nu ştiu câte cote, mai bine una şi bună, care să te facă să respiri, să investeşti. Eu asta îmi doresc, să văd cât mai mulţi români, de aici şi din străinătate, care investesc în România: energia, bani, pasiune. Astfel creează slujbe şi îi ridică şi pe alţii. Avem atâta nevoie de curajul de a investi în noi şi în România. Rolul meu ca preşedinte nu e să vă conduc orbeşte într-o direcţie, ci să vă ascult vocea şi să vă ajut să îndreptăm împreună societatea. Să avem o societate bazată pe muncă, pe respect, pe valori, nu pe frecat menta, cel puţin nu când ai posibilitatea fizică să munceşti. Şi, mai ales, o societate cinstită, care să pedepsească corupţia. Nu pentru că o cere Bruxellesul, ci pentru că aşa e normal. Vreau o Românie normală, cu un preşedinte normal.

Vă propun, aşadar, o Românie care să se ridice, încet şi sigur, cu forţele ei, în fiecare an mai mari, în Europa, regiune şi în lume. Numai aşa vom fi băgaţi în seamă la adevarată noastră valoare şi vom putea fi luaţi foarte în serios la Washington, Bruxelles, Berlin, şi alte capitale. Şi apropo de Berlin, când am vorbit la telefon în iulie cu Angela Merkel, mi-a spus că se bucură când i-am împărtăşit visul meu: să fie şi România într-o buna zi o campioana mondială la fotbal. Avem oameni minunaţi, trebuie doar să nu îi frânăm, ei schimbă România, nu statul. Ca preşedinte, le promit românilor că vom ridica România împreună. Iar eu ce zic, aia fac, indiferent de cât nu suportă asta colegii deja pervertiţi de politica de la Bucureşti. Aşa să îmi ajute Dumnezeu. 

Al vostru, cu caldură şi dorinţă de mai bine, 

Klaus Iohannis

PS Domnule Ponta, sunt un om simplu, dar aşa sunt şi mulţi dintre români. Pe ei ma bazez în drumul meu spre Cotroceni, şi pe sfaturile celor mai buni dintre ei, pe care îi aştept alături de mine. Nu cred în titluri, cred în rezultate, şi în puterea cuvântului dat. Dacă românii cred că v-aţi ţinut de cuvânt la guvernare, să vă voteze. Daca nu, acum au pe cine alege. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite