Candidaţii PNL pentru parlamentare: tehnocraţi, oameni de încredere ai liderilor, politicieni consacraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oferta PNL pentru alegerile parlamentare e un melanj între politicieni vechi, oameni de încredere ai liderilor liberali şi persoane venite din rândul tehnocraţilor din Guvernul condus de Dacian Cioloş.

Apropierea depunerii candidaturilor la Biroul Electoral Central îi face pe liberali care doresc să prindă un loc în Parlament să apeleze la toate atuurile şi cunoştinţele pe care le au pentru poziţii cât mai bune pe liste. Cu excepţia liberalilor care au s-au văzut pe locuri eligibile în diaspora, cum e cazul lui Mihai Voicu şi, posibil, Viorel Badea, dar şi liderului PNL Alina Gorghiu, care poate alege dacă merge să candideze în Timiş, Argeş sau Bucureşti, ceilalţi pot avea oricând surprize.

Situaţia de la Bucureşti e tensionată în condiţiile în care liberalii pot prinde, potrivit unor surse politice, maxim nouă locuri: cinci-şase la Camera Deputaţilor şi două sau trei la Senat. Pentru un loc la Camera Deputaţilor cât mai în faţă se luptă Adriana Săftoiu, Cristina Trăilă, Ovidiu Raeţchi, Eugen Nicolăescu, Florin Alexe, Radu Carp, Răzvan Mironescu, în timp ce la Senat încă nu e stabilit clar cine deschide lista, iar printre pretendenţi la un loc eligibil sunt senatoarea Anca Boagiu şi prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu.

Tehnocraţii

În funcţie de ultimele analize ale partidului, conducerea liberală ca stabili care dintre aceştia rămân la Bucureşti şi care vor fi trimişi să candideze în teritoriu. În ecuaţia candidaturilor mai intră şi partea de miniştri din Guvernul Cioloş.      

În ceea ce priveşte componenta tehnocrată de pe listele de Camera Deputaţilor şi Senat, până în prezent doi miniştri tehnocraţi ar fi aproape de a bate palma cu liberalii, Sorin Buşe şi Dragoş Pîslaru, potrivit unor surse politice. Buşe conduce în prezent Ministerul Transporturilor, acesta fiind numit în funcţie la 5 iulie, după ce a fost demis Dan Costescu, în timp ce Pîslaru e din aprilie ministrul Muncii, după ce anterior fusese consilier economic al lui Cioloş. În timp ce pentru Buşe e pregătit un loc pe lista de la Bihor, Pîslaru ar urma să primească un loc pe lista PNL Bucureşti.

Anturajul liderilor PNL 

Mara Calista FOTO Facebook

Din echipa premierului, o candidatură certă este cea a consilierei personale a lui Cioloş, Mara Calista. Calista se află pe poziţia a doua, la Camera Deputaţilor, pe lista de Teleorman a PNL, potrivit unor surse politice. Fostă consilieră a Alinei Gorghiu,  prezenţa Marei Calista în campanie e aproape sigură din moment ce a fost deja votată într-o şedinţă de BPJ a PNL Teleorman. 

Mara Calista FOTO Facebook Mara Calista

Lista de la Camera Deputaţilor din Teleorman e deschisă de deputatul Marin Almăjanu, însă, datorită problemelor de sănătate ale acestuia, politicianul se va retrage înaintea validării mandatelor. Conform calculelor politice, PNL are şanse să obţină două mandate în fieful lui Dragnea, ceea ce înseamnă că fosta consilieră a Alinei Gorghiu va fi prezentă în Parlament în legislatura 2016-2020.

Negocieri politice sunt duse şi pentru o altă tânără liberală din apropierea Alinei Gorghiu, Gabriela Horga, fiica deputatului de Dâmboviţa Vasile Horga. Aceasta e în cărţi pentru primirea unui loc eligibil de deputat pe lista de la Constanţa, judeţ în care, potrivit unor surse politice, încearcă să-şi impună un om şi Vasile Blaga. Fostul copreşedinte al PNL face lobby pentru Sorina Tuşa, fost copreşedinte al PNL Constanţa.

Un loc eligibil este căutat şi pentru fostul premier Petre Roman, iniţial trimis să candideze în Prahova. După ce liderii din această filială şi-au manifestat nemulţumirea, conducerea liberală a început să caute o altă filială unde ar putea fi trimis fostul premier.

Politicieni cu experienţă

Pe de altă parte, politicieni vechi din ambele tabere al PNL au asigurate pe liste poziţii care să nu producă emoţii. Teodor Atanasiu deschide lista de Senat la Buzău, Marius Nicoară e primul pe lista de Senat de la Cluj, Cezar Preda e pe primul loc al listei de Camera Deputaţilor de la Dâmboviţa, în timp ce Raluca Turcan e prima pe lista de Camera Deputaţilor de la Sibiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite