Când partidele îi îngropă, tinerii trebuie să-şi ceară drepturile

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am făcut un circ mediatic cu Justiţia ca să demonstrăm că albul e alb şi negrul e greu. Foarte bine, dacă am ajuns aşa jos, haideţi să începem să ne ocupăm şi de sărăcie, pentru că abia de acolo începem munca de construcţie a unui stat funcţional, a unei societăţi funcţionale.

Când e vorba de sărăcie, sunt câteva lucruri demne de menţionat. Unu, nu avem cea mai mare inegalitate din Europa, aşa cum spune Alina Mungiu. Suntem în top 10 constant, dar nu e cea mai mare. (Asta îmi aduce aminte de PSD, care tot a zis anii ăştia că avem cea mai mare creştere din UE, ceea ce nu e adevărat. Suntem constant în top 10 în ultimii ani, dar atât.) Doi, la nivel mondial, din câte am citit, pragul sărăciei este 2 dolari pe zi, deşi nu există consens pe această sumă, pe metodologia de calcul sau dacă acest prag trebuie să fie absolut sau relativ la venitul mediu din societate. Trei, sărăcia, nu poate fi ştearsă prin împrumuturi, pentru că compromiţi întregul viitor al ţării. În loc să îţi educi copiii mai bine, tu vei trebui să plăteşti dobânzile creditorilor.

Un alt aspect. Un preot munceşte 2 ore pe zi şi câştigă 10000 lei pe lună, incluzând aici partea din taxele enorme şi fără nicio justificare pe nunţi, botezuri, înmormântări. În loc să construim o universitate cu predare în limba engleză care să tragă să fie cea mai bună din România şi din Europa de Est sau chiar Centrală, la rivalitate cu CEU, noi construim catedrala monstruoasă. România este în pragul crizei, dar construim catedrale.

Înţeleg că BOR a fost la Belgrad, Budapesta sau Viena, dar de ce trebuie să fim la fel de proşti ca alţii? Cu tot respectul, părerea mea este că nu există niciun argument pentru existenţa unui mastodont misterios cum e Biserica. La ce ne ajută existenţa bisericii?

Şi toate proprietăţile bisericii să fie împărţite celor mai săraci. Am rezolvat problema sărăciei sau nu? E chiar grotesc să vezi ditamai omul în fustă şi să încerce să te prostească cu mituri şi fantasmagorii (naştere din virgină, învieri, transformarea apei în vin, şamd). Voi chiar nu aveţi ruşine? Nu vă daţi seama că trăim în epoca unor algoritmi care pot să depisteze cu exactitate locaţia şi vârsta unor galaxii la miliarde de ani lumină distanţă, iar voi încă vă ghidaţi viaţa după miturile inventate de nişte, scuzaţi-mi franceza, maimuţe (din punctul de vedere al IQ-ului), acum zeci de mii de ani. E dovedit că IQ creşte odată cu noile generaţii, iar prin deducţie inversă rezultă că acum zeci de mii de ani, oamenii aveau IQ-ul unui om cu retard sever în zilele noastre. E de-a dreptul penibil şi hilar că voi mai propovăduiţi prostiile ălea uriase, şi nu doar asta, sunteţi mulţi şi aveţi proprietăţi.

Toate elitele mondiale au fost prinse nepregătite de revoluţia democratică care a avut loc în ultimii treizeci de ani. Toţi pesedeii şi BOR-maşiniştii habar nu au unde sunt în toată povestea asta, încearcă să îşi trimită odraslele la cele mai bune facultăţi din lume, măcar-măcar că îşi vor mai păstra privilegiile încă câteva generaţii, dar degeaba, când genele şi mentalitatea nu te ajută, se alege praful. Când nu îţi foloseşti creierul pentru generaţii crezându-te zeu pe vecie şi nepunând mâna pe nicio carte, revoluţia te prinde ca pierzător. Aţi pierdut partida, gata, aruncaţi prosopul şi lăsaţi-vă de meserie. Putin, Xi, Erdogan, cu ăştia sunteţi prieteni. Societatea autoritară este a voastră, dar este din fericire de domeniul trecutului. Personalitatea autoritară este şi ea dacă nu de râs, atunci de plâns. A fi autoritar acum înseamnă a fi din ce în ce mai singur. De ce nu aveţi puţintică demnitate şi să vă retrageţi?

Este absolut strigător la cer, când tu ai nevoie urgentă de zeci de miliarde de euro pentru infrastructura rutieră, de zeci de miliarde de euro pentru infrastructura căilor ferate, de zeci de miliarde de euro pentru educaţie, de sute de miliarde de euro pentru sănătate, ca tu să îi bagi într-o gaură neagră numită pensii. Cred cu tărie că toată această generaţie veche este depăşită de situaţie, ca să fiu politicos. Nu avem o singură idee bună în 30 de ani de politică. Ce mai căutaţi la vârful puterii cu asemenea rezultate? Tinerii au fost învăţaţi să respecte generaţiile vechi cu gândul că ele ştiu ce fac, dar este clar că aceşti oameni sunt depăşiţi de situaţie.

Este vreun tânăr care s-a ţinut de şcoală care nu este de acord cu această concluzie? Mie mi se pare că ne îndreptăm spre o gaură neagră. Sunt multe voci care spun că vine şi recesiunea. Chiar ieri au fost date semnale din SUA că începe criza. E strigător la cer că partide întregi fug de realitate şi refuză să mai gândească. Eu înţeleg că PSD e în criză existenţială, dar Iohannis şi PNL au aprobat şi ei această soluţie. Este o întreagă elită politică depăşită de situaţie şi nu pare nimeni cu mintea limpede acolo sus să înţeleagă ce se întâmplă.

Ia vedeţi băieţi, mai împrumutaţi câteva miliarde. Că oricum alte idei nu aveţi. Nu-i aşa, că doar şi ceilalţi la fel fac. Şi dacă toţi se sinucid, faci şi tu la fel? Ce mentalitate proastă. De la vestici ar trebui luat doar ce e bun, nu?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite