Când îşi va reveni leul? Vezi ce spun cei mai puternici trei oameni din stat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, Crin Antonescu şi Victor Ponta
Traian Băsescu, Crin Antonescu şi Victor Ponta

Cursul valutar anunţat ieri de BNR a depăşit pragul de 4,6 lei/euro şi 3,8 lei/dolar. Premierul Victor Ponta crede că leul se va întări după referendum şi după vizita delegaţiei FMI în România, în timp ce Traian Băsescu avertizează că criza abia acum începe, iar moneda naţională nu se va stabiliza curând din cauza instabilităţii politice.

"Sunt foarte convins că, după votul din 29 (n.r. - iulie), când criza politică într-un fel sau altul se închide prin votul populaţiei, şi după ce în săptămâna imediat următoare în România va fi prezentă delegaţia Comisiei Europene, FMI şi Banca Mondială, iar rezultatele noastre vor fi certificate de către cele trei instituţii internaţionale, situaţia se va normaliza şi chiar leul se va întări într-o oarecare măsură", a spus premierul Victor Ponta, luni seara, la TVR.

"Cele trei agenţii de rating - Moody's, Fitch şi Standard&Poor's - care sperie toată lumea au păstrat pentru România acelaşi rating, în timp ce Italia, o ţară mai mare, a fost retrogradată", a ţinut să semnaleze premierul.

Pe de altă parte, preşedintele suspendat Traian Băsescu este mai pesimist în privinţa revenirii monedei naţionale şi se arată îngrijorat de vremurile care vor veni în România. Acesta consideră că moneda naţională nu are cum să se stabilizeze deoarece ţara este de 3 luni în instabilitate politică, cu doi oameni "la care nu se uită nimeni din Europa". Mai mult, Băsescu avertizează: "Îmi permit să spun: abia acum vine criza! O paiaţă şi un plagiator fac jocurile în ţara asta".

Citeşte şi:

Euro sparge şi pragul de 4,6 lei

"Nu putem spera curând la o revenire a leului, ne trebuie stabilitate. Riscăm să pierdem un miliard de euro, bani europeni, până la sfârşitul anului", a mai declarat preşedintele suspendat, luni seara, la B1 TV.

Preşedintele a vorbit despre "riscuri uriaşe" în contextul în care UE se pregăteşte să retragă sprijinul financiar Greciei, elenii fiind nevoiţi să se retragă din zona euro.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat că încă din prima lui zi la Cotroceni s-a întâlnit cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu pentru a discuta despre devalorizare monedei naţionale. "Am avut de altfel în prima zi a acestui scurt mandat interimar o întâlnire, printre alţii, şi cu guvernatorul BNR. Nu am avut-o, aşa, ca să fac pe preşedintele. Am avut-o pur şi simplu - pentru că eram în mijlocul unei crize politice - să înţeleg foarte bine, pe de o parte, care e raportul între aceste întâmplări politice din România şi cursul valutar. Şi doi: ce trebuie să evităm, chiar şi la nivel de declaraţii, sau ce trebuie să declarăm noi, cei care avem anumite poziţii în stat, pentru a influenţa benefic toate aceste evoluţii", a spus Antonescu, luni seara, la Digi 24.

"Cert este că după 30 iulie, în chip absolut firesc, lucrurile se aşează. Se aşază, trebuie să o spun, într-una din variante. În cealaltă mai puţin", a mai spus Antonescu.

Faţă de începutul lunii iulie (moment care coincide cu debutul crizei politice), leul s-a depreciat cu 3,4% în raport euro şi cu 5% în raport cu dolarul. Comparativ cu finalul anului trecut, cotaţia de referinţă de ieri indică o scădere a leului cu 6,5% faţă de euro şi cu 13,8% faţă de dolar. Ultima cotaţie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro, respectiv 3,3393 lei/dolar.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite