Când Iohannis nu-i acasă, aleşii joacă pe masă: cum a nesocotit Parlamentul indicaţiile preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Vizita lui Iohannis în Franţa, respectiv la Bruxelles, survenită la o săptămână de la începerea  noii sesiuni legislative, a fost o gură de aer proaspăt pentru parlamentari. În câteva zile, aleşii au blocat demersurile justiţiei în cazul lui Varujan Vosganian, au decis să le facă pe plac primarilor şi să rămână la alegerile într-un singur tur de scrutin, şi au amânat discuţiile referitoare la ordonanţa care a permis traseismul edililor.

La începutul actualei sesiuni legislative, preşedintele Klaus Iohannis i-a îndemnat pe parlamentari să reflecteze la actualele prevederi ale legilor electorale, respectiv la sistemul electoral în cazul aleşilor locali, dar şi la ordonanţele de urgenţă nejustificate sau la blocarea demersurilor justiţiei.

„Noi, întreaga clasă politică, trebuie să reflectăm la rece dacă alegerea dintr-un singur tur de scrutin a preşedinţilor de Consilii Judeţene sau a primarilor a fost o decizie oportună sau nu, dacă a adus administraţia mai aproape de cetăţean sau nu“, a spus Iohannis, în plen, cu referire la sistemul de vot pentru alegerea primarilor.

În rândul membrilor din Comisia  de Cod Electoral, reflecţia a durat două zile şi, ieri, forul a stabilit ca primarii să fie aleşi la fel ca până acum, într-un singur tur. Forul a decis să lase neschimbată legea în ce priveşte edilii, dar şi în ce priveşte consilierii locali şi judeţeni, care sunt votaţi pe liste.

Vosganian, scăpat pe ochi frumoşi

Deşi au spus că vor admite cererile de ridicare a imunităţii în cazul deputaţilor şi senatorilor, aleşii din Senat au decis să facă o excepţie în cazul lui Varujan Vosganian, care a şi lăcrimat în plen. Excepţia a fost explicată de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, care a insistat că Vosganian nu este suspectat de fapte de corupţie, aşadar Senatul şi-a permis să îl salveze.

Iohannis a reacţionat faţă de votul aleşilor, pe Facebook, şi a criticat dur decizia Parlamentului.

„Mă aşteptam ca Senatul să încuviinţeze solicitarea DIICOT de începere a urmăririi penale în cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Votul senatorilor arată că nu s-a înţeles încă pe deplin necesitatea schimbării pentru care am pledat atât la consultările cu partidele politice parlamentare, cât şi în recentul discurs ţinut în plenul Parlamentului. În faţa justiţiei, nu există decât o singură măsură: respectul faţă de lege, indiferent de persoană sau funcţie“, a spus Iohannis.

După votul în plen, Vosganian a negat că ar fi suspinat în plen. „Ochii mei sunt aşa, umbroşi şi melancolici, de felul lor”, s-a justificat el.

Ordonanţa „nefericită“, mărul discordiei

Celebra Ordonanţă de Urgenţă 55 din 2014, care a reglementat migraţia primarilor, ar fi trebuit dezbătută astăzi de Camera Deputaţilor, în condiţiile în care este necesară o Lege de respingere a OUG, după ce magistraţii CCR au declarat neconstituţional actul emis de Guvernul Ponta.

Deputaţii au amânat discuţiile, iar Comisia juridică a amânat trimiterea unui raport.

Comisia Juridică a refuzat să dezbată şi să adopte raportul comun, în ciuda faptului că termenul de finalizare a acestui proces expiră astăzi, 11 februarie.

„În calitate de lider al Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, am solicitat în plen un lucru foarte simplu, regulamentar şi, mai ales, conform Constituţiei şi conform hotărârii Curţii Constituţionale, respectiv să dezbatem astăzi Legea de respingere a OUG 55/2014, sesizarea de reexaminare în mod procedural.Majoritatea parlamentară formată din PSD a refuzat să dezbată Legea de respingere a OUG 55/2014, o situaţie fără precedent. Este o atitudine care arată că, de fapt, PSD este recidivist în privinţa încălcării flagrante a Constituţiei şi mai ales în privinţa nerespectării hotărârilor CCR“, a acuzat liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, într-un comunicat remis „Adevărul“.

Şi aşa-zisa „ordonanţă a traseiştilor“ a fost invocată de preşedintele Klaus Iohannis în primul său discurs în faţa Parlamentului.

”O decizie luată la nivel de Guvern, într-un context la care nu doresc să mă mai refer, s-a întors acum ca un bumerang asupra Parlamentului şi a creat o situaţie juridică aproape imposibil de rezolvat. Aceasta este una din consecinţe”, a ţinut să menţioneze Iohannis.

Deşi CCR a declarat neconstituţională OUG 55 din 2014, Comisia juridică a refuzat să o ia în discuţie, în ciuda faptului că termenul de adoptare a ordonanţei a fost depăşit la 11 februarie.


Citeşte şi:

PSD i-a dat cu flit lui Iohannis: Primarii vor fi aleşi tot dintr-un singur tur

Deşi Klaus Iohannis le-a cerut ferm parlamentarilor să reflecteze cu privire la sistemul electoral pentru alegerile locale, a doua zi, Comisia de Cod Electoral a votat ca edilii să fie aleşi ca şi până acum, adică doar dintr-un singur tur.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite