Când fostul preşedinte al României, dl. Băsescu, are dreptate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mi se întâmplă mie foarte frecvent să împărtăşesc zicerile d-lui Traian Băsescu, dar cred că, cel puţin de data aceasta, fostul preşedinte al României are dreptate.

Nu neapărat atunci când, voit sau nu, dezvinovăţeşte guvernul Dăncilă pentru faptul că a operat cu un proiect de buget de Stat pe anul 2019 evident nerealist. Că l-a ridicat la nivel de lege. D-na Dăncilă, dl. Orlando Teodorovici, ceilalţi miniştri, şefii coaliţiei PSD-ALDE, adică dl. Liviu Dragnea, astăzi trimis la studii avansate la închisoarea de la Rahova, şi dl. Călin Popescu-Tăriceanu, căruia prea devreme par a-i fi fost uitate vinovăţiile, au fost în repetate rânduri preveniţi că încasările prognozate sunt fanteziste, că investiţiile vor rămâne doar pe hârtie, că ţinta de deficit bugetar prognozat de numai 3% este imposibil de realizat. Mai trebuie lămurită în detaliu povestea cu contabilitatea dublă la care s-ar fi dedat ministrul Playboy al Finanţelor Publice din fostul Executiv. Dacă lucrurile sunt adevărate, atunci dl. Orlando ar cam trebui să danseze foarte curând posibil pe muzica cântată de DNA:

Cred însă că fostul preşedinte al României are dreptate atunci când susţine că atât noul ministru al Finanţelor publice, dl. Florian Cîţu, cât şi economistul Lucian Isar, nimeni altul decât soţul d-nei Alina Gorghiu, insistă deja dincolo de marginile iertate cu lamentourile pe tema zisei găuri bugetare lăsate moştenire de guvernul condus de d-na Dăncilă.

Reamintesc că eu însumi în editorialul intitulat Prima săptămână a noului guvern Orban, publicat atât pe site-ul contributors.ro cât şi pe blogurile adevărul.ro la data de 12 nov. 2019, am insistat asupra faptului că noii miniştri folosesc excesiv de mult timp pentru a vorbi despre dezastru. Că nu o fac pe o singură voce, că atunci când simt că au indus prea multă spaimă în rândul populaţiei, mai mult, că au furnizat muniţie Opoziţiei care imediat citeşte strigătele alarmiste ca un indiciu că guvernul ar pregăti terenul pentru tăieri de pensii şi salarii, dar şi pentru concedieri masive în rândurile bugetarilor dau buzna la televizor spre a da asigurări că lucrurile rămân totuşi pe mai departe sub control.

În acelaşi comentariu subliniam ideea că s-ar impune o informare onestă, completă şi corectă a populaţiei, o conferinţă de presă care să prezinte concluziile ferme ale Raportului de preluare-primire şi cu asta, basta. Miniştrii trebuie să îşi suflece mânecile cămăşilor scumpe, să se închidă în birouri ori să ia la pas şi la puricat tot ceea ce dă semne a reprezenta puncte nevralgice. Şi mai presus de toate se impune să găsească soluţii.  De aceea au fost la studii n străinătate. Nu spre a învăţa la Paris, New York şi Londra cum se leagă nodul cravatei. Şi pe urmă populaţia nu se hrăneşte nici cu găuri, nici măcar doar cu covrigi, voturile nu se câştigă cu lamento-uri.

Dl. Ludovic Orban era un personaj politic de primă mână în vremea guvernului condus de astăzi pensionarul de lux Victor Ciorbea. Aşa că ştie chiar mai bine decât semnatarul acestui comentariu că Executivul cu pricina a recurs la infinite dări de seamă, la nesfârşite şedinţe, mai puţin la acţiuni concrete. Dl. Ciorbea a fost trimis la plimbare, aceasta după ce inflaţia ajunsese la cote inadmisibile- reamintesc că prin 1997 dobânzile acordate populaţiei la depozitele bancare ajunseseră chiar şi la 125%, iar PNŢ-CD, readus la viaţă de eforturile eroice ale imensului om politic care a fost Corneliu Coposu, a ajuns la lada de gunoi a istoriei. PNL a fost atunci salvat de inteligenţa ţi simţul politic de excepţie ale d-lui Valeriu Stoica ce nu s-a lăsat încălecat de dl. Emil Constantinescu. 

Încercaţi să îi urmaţi exemplul, domnule Ludovic Orban!

Comentariu apărut concomitent pe blogurile adevărul.ro  şi pe site-ul contributors.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite