Campania electorală - observaţii de etapă

Publicat:
Ultima actualizare:

Nu au trecut decât foarte puţine zile din campania electorală pentru Europarlamentare ca şi din cea în vederea Referendumului pe temele justiţiei, referendum convocat din iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis.

Însă deja câteva lucruri sunt cum nu se poate mai clare. Confirmând cele mai negre profeţii ale comentatorilor politici. Câteva observaţii de etapă se impun şi le voi face în rândurile următoare.

1. S-a confirmat deja profeţia în conformitate cu care campania electorală din această primăvară va fi una extrem de violentă, Cu atacuri la persoană, cu dezvăluiri şocante, cu aducerea în faţă a tot felul de lucruri murdare, cu scoaterea în faţă a unei mulţimi de detalii nu neapărat din bucătăria partidelor, ci mai curând din viaţa personală a candidaţilor. Cu extraordinar de multe tentative de manipulare, cu excese la capitolul fake news. Cu nemiloase execuţii mediatice. Campania va fi la capitolul violenţă una fără precedent nu doar în istoria alegerilor europarlamentare, care până acum, pe plaiurile mioritice, erau calme, similare dezmorţelii ce intervine după un dulce somnuleţ de după-amiază, ci din 1990 încoace. Adică de când există iar alegeri libere în România.

2. Nu voi plânge eu, şi nu doar acum şi aici, de mila partidului Pro România, a d-lui Victor Viorel Ponta şi a candidaţilor scoşi la înaintare de noua formaţiune politică. Însă filmuleţul cu ajutorul căruia prost pictaţii în social-democraţi români ai oamenilor din partidul d-lui Liviu Nicolae Dragnea, în realitate peremişti cu acte în regulă şi descendenţă vadimistă clară, îi etichetează cu o voce cavernoasă pe foştii lor colegi de idealuri ba securişti, ba kaghebişti, ba campioni ori instrumente ale Statului paralel, ba agenţi ori stipendiaţi ai deja legendarului Coldea arată nu doar cât de jos, de josnic ori de jalnic a ajuns să fie PSD. Ci demonstrează înainte de toate faptul că PSD îşi va concentra lupta pe anihilarea fratelui inamic şi mai puţin asupra liberalilor ori a Alianţei USR-PLUS.

3. La fel vor proceda şi liberalii, dovadă fiind acţiunile veninoase ale unora dintre ei, din păcate tineri. Liberalii se simt ameninţaţi nu atât de Dragnea, Manda, Olguţa, Ştefănescu, Grapini, Nicolai sau Renate Weber, adică de cei din tabăra tradiţional adversă, ci de băieţii deştepţi, cu şcoală bună şi adevărată din partidele domnilor Barna şi Cioloş. Ceea ce înseamnă că atât PSD, cât şi PNL vor fi interesaţi de conservarea electoratului propriu concomitent cu amplificarea numărului de votanţi în favoarea lor prin încercarea de readucere la matcă a celor ce i-au părăsit convinşi de oferte alternative.

4. Peremizatul PSD va pune toate tunurile pe preşedintele Klaus Iohannis. Căruia i se va scotoci din nou prin biografie, prin actele de proprietate, i se va denunţa în cel mai ticălos şi fals mod cu putinţă perioada în care a fost preşedinte al Forumului Democrat German din România care va fi iarăşi taxat drept moştenitorul organizaţiilor germane de tip fascist care au funcţionat în România în perioada interbelică.

5. În contextul concentrării campaniei nu pe apartenenţa sau nu a României la Europa, pe menţinerea ţării în Uniunea Europeană, ci pe teme naţionaliste care, până la urmă, urmăresc îndepărtarea ţării de valorile europene, se vor aduce în discuţie etnia şi confesiunea religioasă a candidaţilor şi, îndeosebi, a preşedintelui Klaus Iohannis. Primul pas a fost deja făcut cu ocazia slujbei de Înviere de la o biserică din Constanţa acolo unde preoţii le-au cerut enoriaşilor să se roage pentru conducătorii ortodocşi ai ţării, şi nici purtătorul de cuvânt al BOR, dl. Vasile Bănescu, nici patriarhul Daniel nu au avut reacţia aşteptată. Să fie acesta oare semnul că BOR se va implica de partea PSD în campanie? Indicii deja există şi nu am vedere când spun asta doar apariţia mai mult decât caraghioasă a atât de originalului Mitropolit al Banatului la Antena 3, apariţie cu ocazia căreia mai-mai că nu a pledat pentru sanctificarea încă din viaţă a lui Mircea Badea. Banii nu prea au miros pentru ierarhii BOR şi, slavă Domnului! Administraţia pesedistă a fost cum nu se poate mai generoasă cu ei. Serviciu contra serviciu?

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite