UPDATE Codul Fiscal a fost adoptat de Parlament. Gorghiu: După ce premierul s-a fălit atât cu noul Cod, nici măcar nu l-a votat; Ponta: Am votat în luna iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul Camerei Deputaţilor
Plenul Camerei Deputaţilor

Camera Deputaţilor a adoptat joi legea noului Cod Fiscal. Premierul Victor Ponta nu a participat la vot, ca deputat, deşi Guvernul a iniţiat proiectul de lege. „Cancanurile politice le uitaţi până diseară“, a motivat Ponta. Noul Cod Fiscal va ajunge astăzi pe masa lui Klaus Iohannis pentru promulgare. „Cred că preşedintele va promulga din convingere Codul Fiscal“, a spus liderul PSD Liviu Dragnea l-a finalul şedinţei de plen.

UPDATE Victor Ponta: „După lungi bătălii, noul Cod Fiscal a fost totuşi votat. Vom avea unul dintre cele mai moderne Coduri Fiscale din Europa. Cred că preşedintele îl va promulga. E un document fundamnetal, care vreau să ţină mulţi ani. Suntem un Guvern care şi-a îndeplinti toate promisiunile fiscale din programul de guvernare din 2012. Dacă nu-l făceam anul psta, probabil nu-l mai făceam în viitorii cinci ani. Forma finală eu zic că este una bună. Unele măsuri dintre cele care au fost amânate pot fi devansate. Acest Guvern îşi va îchiea mandatul cu toate acele măsuri în funcţiune“, a spus Ponta.

Întrebat de ce nu a fost prezent la vot, premierul a răspuns: „Am votat Codul Fsical în luna iunie, ăla e Codul. Acum, dacă tot l-a votat toate lumea... Eu am vorbit despre lucruri importante. Cancanurile politice le uitaţi pînă diseară. Le facem pe toate pas cu pas, cum spune domnul preşedinte. Am adoptat Codul Fiscal, avem legea achiziţilor publice, apoi legea salarizării, legea bugetului. Faptul că există consens politic e şi mai bine“, a mai spsu Ponta.

UPDATE Alina Gorghiu: „Am şi un motiv de tristeţe. După ce premierul s-a fălit atât cu noul Cod Fiscal, nici măcar nu l-a votat în plen. Dar nu e pentru prima dată. Aşa s-a întâmplat şi la dublarea alocaţiilor, când premierul a refuzat să voteze. Dar nu e nicio problemă că premierul nu crede în acest Cod Fiscal, noi îl susţinem , l-am votat“.

UPDATE Liviu Dragnea:  „Sunt foarte mulţumit, pentru că noul Cod Fiscal adoptat azi este exact în acceaşi formă adoptată prima dată de Parlament, cu precizarea că unele măsuri vor fi aplicate etapizat. Acest Cod Fiscal va duce la dezvoltarea României, va genera creştere econimică, va crea noi locuri de muncă. E important că, atât Puterea cât şi Opoziţia, am reuşit să ajungem la un consens în jurul unui proiect de anvergură. Am arătat că putem sta toţi la aceeaşi masă“.

UPDATE Elena Udrea a venit în plen: Voi încerca să fiu un parlamentar foarte activ. Sunt foarte multe lucruri care nu ajung de la sociatate către Parlament. Eu n-am obligaţia să ţin linia unui partid, nu vorbesc după punctaje.

UPDATE Singurii care au votat împotrivă au fost deputaţii PSRO, partidul condus de Mircea Geoană, şi deputaţii PMP.

UPDATE Noul Cod Fiscal a fost adoptat cu 269 de voturi „pentru“, 8 voturi „împotrivă“ şi 5 abţineri. Premierul Victor Ponta nu a fost prezent la vot, ca deputat. Ponta a ajuns în plen abia după încheierea votului. În schimb, Elena Udrea a fost prezentă în plen. 

Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a aprobat miercuri cererea de reexaminare a Codului fiscal, cu amendamentele care prevăd reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi a supra-accizei la carburanţi se amână tot pentru 1 ianuarie 2017, în schimb rămâne în vigoare eliminarea taxei pe construcţiile speciale pentru investiţiile în agricultură începând cu 1 ianuarie 2016.

La dezbaterile din Comisia pentru buget, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Manolescu a cerut reintroducerea în Codul fiscal, aşa cum a fost iniţial, a unei prevederi care vizează acordarea posibilităţii consiliilor locale de a majora impozitul pe clădiri şi pe teren cu până la 500% pentru cele neîngrijite situate în intravilan. El a adăugat că solicitarea aparţine autorităţilor locale. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite