Camera Deputaţilor a respins cererea lui Traian Băsescu de reexaminare a Legii referendumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Camera Deputaţilor a adoptat marţi Legea referendumului care reduce pragul de prezenţă la 30%, respingând solicitarea de reexaminare a şefului statului, care cerea menţinerea acestuia la 50%.

UPDATE Camera Deputaţilor a dat votul final, marţi, asupra Legii referendumului care reduce pragul de prezenţă la 30%, respingând solicitarea de reexaminare a şefului statului, care cerea menţinerea acestuia la 50%.

Deputaţii au adoptat proiectul cu 223 de voturi "pentru", 72 de voturi "împotrivă" şi 23 de abţineri, PDL anunţând că a votat împotrivă.

Proiectul de lege prevede că referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.

În timpul dezbaterilor, Gheorghe Tinel (PDL) a criticat proiectul, arătând că parlamentarii sunt vinovaţi de absenteismul la urne, iar coborârea pragului la 30% este inacceptabilă.

"Suntem vinovaţi pentru absenteismului electoratului la scrutin. Cum mascăm această vinovăţie? Scăzând pragul electoral! Să ne fie ruşine!", a spus deputatul PDL.

În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus ironic că este emoţionat de discursul lui Gheorghe Tinel. "Eu sunt emoţionat, îmi curg lacrimile, am văzut că e la modă", a spus Zgonea.


Deputatul PSD Ioan Adam a criticat faptul că o serie de proiecte sunt trimise de preşedinte la reexaminare, "din dorinţa de a amâna procesul de legiferare".

La rândul său, Marton Arpad (UDMR) a criticat coborârea pragului la 30%, arătând că în unele situaţii acest lucru nu ar fi normal, dar a precizat că UDMR acceptă decizia Curţii Constituţionale.

Deputaţii au stabilit, adoptând un nou articol, că proiectul de lege va intra în vigoare la un an de la publicarea în Monitorul Oficial.

Votul final asupra proiectului va fi dat la ora 12.30, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Senatul a respins, în 3 septembrie, cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Preşedintele a cerut în 11 iulie Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu participare de cel puţin 30% şi cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puţin 25%, pe motiv că în această formă nu se asigură o reprezentativitate suficientă.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite