Toate cele trei legi ale Justiţiei au fost adoptate de Camera Deputaţilor. Urmează  Senatul. PNL: S-a conturat o majoritate toxică: PSD-ALDE-UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri seara cu 177 voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR) şi 78 voturi ”împotrivă” (PNL, USR) legea 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, urmând ca actul normativ să fie transmis Senatului, forul decizional. Este ultimul act normativ din pachetul celor trei legi ale Justiţiei modificate de comisia specială condusă de Florin Iordache şi adoptate de Camera Deputaţilor

UPDATE A fost adoptată şi legea privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Este ultimul act normativ din pachetul celor trei legi ale Justiţiei modificate de comisia specială condusă de Florin Iordache şi adoptate de Camera Deputaţilor.

UPDATE  A inceput votul prin apel nominal la cea de-a treia lege - Legea 317 privind CSM.

UPDATE  Raluca Turcan, PNL: "În Parlament s-a conturat o majoritate toxică pentru România: PSD+ALDE+UDMR, împotriva intereselor României." 

UPDATE Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri seară cu 177 voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR) şi 79 voturi ”împotrivă” (PNL, USR) legea 304/2004 privind organizarea judiciară. Nu au fost aprobate alte amendamente faţă de cele adoptate în comisie, cele mai importante modificări privind înfiinţarea unei secţii speciale pentru investigarea procurorilor şi judecătorilor, inăsprirea condiţiilor pentru a ajunge procuror DNA sau DIICOT şi obligativitatea ca procurorul-şef al DNA să obţină avizul CSM dacă vrea să înfiinţeze servicii teritoriale.

UPDATE Deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa, cunoscut pentru jignirile aduse Opoziţiei frecvent, a avut din nou un atac dur la adresa adversarilor politici.„Permiteţi-i prostului Bacalbaşa să explice ce se petrece aici în această clipă. Şi ca să înţelegem ce se petrece aici, daţi-mi voie să omagiez clarviziunea şi curajul din acest weekend a preşedintelui SUA, Donald Trump, care a dezvăluit reţeaua de păianjen internţională a banditismului numit haştag rezist. Vedem aici zbaterile viperelor unui sistem ocult şi ultimile bale sângeroase ale Monicăi Macovei şi banditismului ei din justiţie. Fraţilor, vă felicit pentru curaj şi clariviziune, daţi-i înainte!“, a spus Bacalbaşa.

UPDATE Florin Iordache citeşte raportul Comisiei speciale referitor la iniţiativa de modificare a Legii privind organizarea şi funcţionarea CSM. 

UPDATE Legea 304 privind organizarea judiciară a fost adoptată pe amendamente. A fost admis un amendament anterior respins, venit chiar de la un deputat al Opoziţiei. Amendamentul deputatului USR Lucian Stanciu-Viziteu privind repartizarea aleatorie a dosarelor a fost adoptat cu 180 voturi „pentru“ si 53 de abtineri. „La art. 53 se adaugă următorul  alineat: Sistemul  de  repartizare aleatorie  a   cauzelor pe  complete  de judecată se auditează  extern, la  fiecare  doi  ani,  sub   coordonarea  Ministerului  Justiţiei şi  cu implicarea  societăţii  civile  şi  a  organizaţiilor  profesionale  ale  magistraţilor. Concluziile auditului sunt publice“.

UPDATE După 40 de minute de pauză, luate din cauza faptului că nu mai mergea sistemul electronic de vot, comitetul liderilor a luat decizia ca votul pe amendamente să fie luat prin ridicare de mână. Votul final va fi fie prin apel nominal, fie prin vot electronic, dacă e remediată situaţia.

UPDATE PMP, prin vocea deputatului Robert Turcescu, a anunţat că se retrage de la dezbaterile şi votul privind legile Justiţiei. „Din nefericire, mai bine de trei sferturi dintre cei care vor vota astăzi aceste legi vor vota ca oile. Habar nu au ce votează, vor vota după indicaţiile şefului de partid”, a declarat Turcescu la ieşirea din plenul Camerei Deputaţilor.

UPDATE Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei: S-au spus multe neadevăruri de la acest microfon. În urmă 13 ani, legile au fost modificate prin asumare. Ministru atunci era Monica Macovei. De data aceasta a fost o dezbatere reală. Am ascultat asociaţiile şi mai mari şi mai mici. I-am ascultat pe toţi şi am luat o decizie. 

UPDATE Majoritatea PSD-ALDE a stabilit că vor fi alocate câte 5 minute pentru fiecare grup parlamentar, la capitolul dezbateri generale. Ceea ce înseamnă maxim 35 de muinute, deoarece în Cameră sunt 7 grupuri parlamentare. De asemenea, pentru dezbaterile pe amendamente au fost stabilite 30 de minute. Adică, dezbaterea pe Legea 304 privind organizarea judiciară va fi de o oră şi cinci minute. 

UPDATE A început dezbaterea pe Legea 304 privind organizarea judiciară. 

UPDATE Liberalul Daniel Gheorghe a cerut o pauză de un sfert de o oră înainte de a începe dezbaterile pe legile Justiţiei în plen. A fost respinsă solicitarea sa.

UPDATE Deputatul Ion Stelian a avut un atac dur la adresa majorităţii din Parlament, atrăgând atenţia că nu se ştie ce se votează. „E o bătaie de joc şi o ruşine ce se întâmplă aici. Faceţi de râs un Parlament întreg“, a afirmat Ion Stelian.

UPDATE Au început din nou şicanele între Putere şi Opoziţie. Preşedintele de şedinţă, social-democratul Gabriel Vlase, a început iar să le spună celor din Opoziţie că nu vrea să le dea cuvântul prea mult timp. S-a ajuns chiar la dialoguri care vorbesc de baroni locali, cum e următorul: 

Cătălin Drulă: „Reflexul căpitanului de judeţ e să i umfle o venă la gât de fiecare dată când vrea să schimbe ceva aici

Gabriel Vlase: Nu vreau să mai jigniţi aici. 

Cătălin Drulă: Pe cine am jignit?“


Miercuri, Camera Deputaţilor va da vot final pe celelalte două legi ale Justiţiei din pachetul de trei. Legile sunt însoţite de mai multe amendamente depuse de Opoziţie, care ar trebui dezbătute în plen. Tot miercuri e programat şi votul pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, iniţiată de către deputatul PSD Florin Iordache, care prevede că amendamentele respinse de către o Comisie de specialitate se resping din nou şi în plen, la pachet, fără dezbateri.

Scopul PSD e să evite situaţia petrecută săptămâna trecută, când s-a votat prima dintre legile Justiţiei, iar Opoziţia a reuşit să întârzie votul final până Majoritatea a rămas fără cvorum. Florin Iordache este preşedintele Comisiei unde s-au modificat legile Justiţiei, legi care au primit sute de amendamente din partea USR şi PNL, toate respinse.

Plecând de la aceste două proiecte de lege, PSD a gândit ordinea de zi în felul următor: a aşezat în capul listei proiectul lui Iordache şi abia la coada listei legile Justiţiei.

Modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor este primul proiect aşezat pe ordinea de zi a plenului. În Comisia de Regulament, proiectul lui Iordache a primit aviz negativ, pentru că UDMR nu a mai votat alături de PSD. De ce? Pentru că tot miercuri, pe ordinea de zi a plenului, se găseşte un proiect de lege UDMR dedicat înfiinţării liceului teologic din Târgu-Mureş, închis prin hotărâre judecătorească vara trecută. Astfel, liderii maghiari au încercat să-i forţeze pe social-democraţi să le susţină proiectul. Deşi a primit vot negativ în Comisie, modificarea Regulamentului va fi adoptată de plen, pentru că PSD are majoritate şi fără UDMR, deşi una la limită. 

Nu în ultimul rând, în această dimineaţă are loc o nouă şedinţă a Comisiei de regulament, prezidată de Eugen Nicolicea, un deputat recunoscut pentru venirea cu tot felul de interpretări ale legilor, statutelor şi regulamentelor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite