Tăriceanu îşi face partid şi candidează la preşedinţie: Îl pot învinge pe Crin Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Arhivă Adevărul
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Arhivă Adevărul

Fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat miercuri seară, la postul Antena 3, că va înfiinţa o nouă formaţiune politică, Partidului Reformator-Liberal, şi că intenţioneză să candideze la prezidenţiale din partea unui nou USL.

Principalele declaraţii:

Îmi doresc să refacem acest proiect al USL-ului. Eu cred că premisele României sunt bune şi trebuie să profităm de acest lucru. Trebuie să vedem ce putem face împreună ca să reclădim încrederea cetăţenilor. Sunt oameni care tânjesc după locuri de muncă. Ei nu sunt nişte simpli pioni pe o tablă de şah. Nu mă intereseaza posturi în guvern. Am fost premier. Când ai fost premier e ciudat să-ţi doreşti mai puţin de atât. Poate îmi doresc mai mult.

Mă interesează să candidez la prezidenţiale din partea USL-ului. Ştiu că există o dorinţa a lui Ponta să reclădească această Uniune. Eu cred că USL are nevoie de o componentă puternică liberală. Voi anunţa joi o nouă formaţiune liberală, denumită Partidului Reformator-Liberal. Nu doar pentru cei care sunt nemulţumiţi în PNL, ci pentru toţi care vor să dea un nou suflu USL-ului. Sunt convins că îl voi învinge pe Crin Antonescu. 

Despre demisia din PNL:

A fost una dintre cele mai grele decizii din viaţa mea. Am avut onoarea să conduc acest partid şi să fiu prim-ministru din cadrul acestui partid. Primul motiv pentru care am plecat a fost unul moral. Avem o minimă responsabilitate pentru cetăţeni. Eu şi colegii mei şi întreg PNL este reprezentat în Parlament datorită voturilor date de cetăţeni. Eu dacă aş fi fost în locul lui Crin Antonescu m-aş fi gândit de 100 de ori înainte să iau o decizie care afectează o ţară întreagă, nu mai vorbesc de implicaţii economice.

Ieri în sedinţă am văzut o execuţie a unui coleg de-al meu care a fost exclus din partid, e vorba de Ilieşiu. Are totuşi dreptul la părere. Pentru că şi-a exprimat punctul de vedere nu-l dai afară din partid. Sunt mulţi dintre colegii mei care în particular mi-au spus că nu sunt de acord cu o posibilă decizie de ieşire din USL. După aceea ca să văd ridicate atâtea mâini, fără să aibă curaj să spună ceea ce cred cu adevărat. Eu nu mă mai simt acasă în PNL. Am văzut o deteriorare a modului de relaţionare. Asta nu înseamnă ca nu voi rămâne membru al familiei liberale.

Despre ieşirea de la guvernare a PNL:

Decizia de a ieşi din guvernare, pe care Antonescu a promovat-o, nu ţine cont de interesele PNL, ci ţine cont de interesele lui persoanale. USL a plecat cu o bază de susţinere extraordinară. A avut un succes ieşit din comun la alegerile parlamentare. Am avut apoi ieşiri greşite ale lui Crin Antonescu faţă de partenerii săi, că sunt partid de comunişti etc. Crin a simţit nevoia să se despartă de PSD, nu întreg PNL. Momentul de ruptură a venit când s-a discutat despre remanierea guvernamentală. Crin Antonescu nu a dorit să găsească o soluţie la criza politică.

Când vezi că PSD are ponderea pe care o are, mai aduce lângă UDMR, ei reuşesc în acest fel să strângă peste 50% din voturi. Ce o să facă candidatul PNL la prezidenţiale, de unde o să mai găsească suficienţi votanţi, dacă electoratul lui are circa 20%. Să spunem că va fi candidatul dreptei, însă ea este extrem de divizată acum. Chiar dacă ar reuşi să strângă voturile dreptei nu ar fi suficient. Crin Antonescu îi va face curte lui Băsescu pentru ca va avea nevoie de voturile lui. Băsescu a vrut să distrugă PNL. E mult prea mult acest lucru pentru mine.

În acest moment Crin Antonescu nu vrea să recunoască faptul că îi face cu ochiul lui Băsescu. Vreau să întreb dacă în cei 3 ani de existenţă a USL au existat diferenţe majore de ideologie. Noi vedem că problemele apar de la împărţirea posturilor, şi oamenii au dreptul să spună că e o bătaie pe ciolan. Singurul care îi poate da un „colac de salvare” lui Crin Antonescu este Băsescu. 

Cred că românii s-au săturat de stilul conflictual al lui Traian Băsescu. Antonescu este doar un alter-ego conflictual al lui Traian Băsescu. Nu vreau să văd din nou un stil conflictual la Cotroceni. Vreau să văd un preşedinte care să fie o antiteză puternică la Băsescu, nu o copie a lui.

Despre relaţia cu Victor Ponta:

I-am spui lui Antonescu faptul că am discutat cu Ponta şi că este gata să refacem USL. L-am rugat să-mi spună ce părere are despre acest lucru. El mi-a răspuns că deciziile au fost deja luate. I-am spus apoi că nu este corect să te ascunzi în spatele unor decizii statutare, dar aici este vorba despre dorinţa lui Crin asupra acestui lucru. Eu nu am negociat nimic cu prim-ministrul. Răspunsul lui Crin a fost că dacă doresc să vorbesc cu domnul Ponta a fost că îi ştiu numărul de telefon şi îl pot suna şi singur. Mi-a dovedit încă o dată că Antonescu nu a dorit să găsească o soluţie.

Am fost plăcut impresionat că mereu (Victor Ponta - n.r.) a încercat să-mi ceară o părere. Am observat la el cât de mult a putut să evolueze politic de când a devenit preşedintele partidului. Eu cred că Ponta ar putea să facă şi mai mult, şi mai bine, într-o echipă în care el ca prim-ministru, iar cel care va fi preşedinte, vor ţine cont de interesele naţionale. 

Crin Antonescu va trebui să deconteze promisiunile sale. Nu cred că va avea un moment foarte bun la europarlamentare, să vedem ce o să facă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite