Tăriceanu, la Adevărul Live: România are în sfârşit un premier de talie, nu un aghiotant al preşedintelui. Antonescu va fi o copie palidă a lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a vorbit, la Adevărul Live, pe marginea demisiei din PNL, despre noul partid pe care intenţionează să-l înfiinţeze, despre o posibilă candidatură la Preşedinţie şi despre negocierile cu premierul Victor Ponta pentru continuarea proiectului USL.

Principalele declaraţii ale fostului premier:

Despre decizia de a demisiona din PNL

Poate chiar peste noapte nu m-am gânditr să plec din PNl, dar decizia de rupe USL a fost picătura care a umplut paharul. În politică, dacă nu există altruism, o serie de considerente de ordin moral, nu ai ce căuta. Trebuie să ai în prim plan elemente care ţin de interesul naţional, ce ţin de cetăţean. Nu am fost marele susţinător al USL la început, dar odată ce ne-am angajat în acest proiect, aveam datoria să ducem acest proiect la bun sfârşit. Aici este esenţa politicii: nu te poţi juca cu voturile alegătorilor.

Despre situaţia politică actuală

România traversează o lungă criză, n-am crezut că va dura atât, oamenii sunt disperaţi, tinerii nu-şi găsesc un job. Nu mai vorbesc de cum este privită România de partenerii europeni. MCV ne face încă să nu fim parteneri pe picior de egalitate cu ceilaţi parteneri. Dacă adăugă la acestea problemele din Ucraina, care este la graniţă, mi se pare că dăm dovadă de inconştienţă politică să mai venim şi noi cu o criză politică.

La aceste lucruri eu nu mă asociez. Am fost premier şi am o responsabilitate. Mi se pare foarte grav să privim lucrurile cu detaşare faţă de destinul ţării şi faţă de cetăţenii care ne-au votat. 

Despre relaţia cu Antonescu

Crin Antonescu n-are un dialog nici cu mine, nici cu altcineva din PNL care poate avea o gândire pertinentă. Am încercat să vorbesc cu el, dar nu am reuşit. Iar atitudinea lui de veselie dovedeşte că nu e pe deplin conştient de consecinţele gesturilor pe care le face.

De ce a ieşit PNL de la guvernare? Am avut vreo dispută ideologică cu PSD? Electorată a fost propusă de Daniel Chiţoiu, în calitate de Ministru de Finanţe. Mie mi se pare că nu e grav dacă o astfel de măsură care are impact asupra sistemului bancar este lucrată alături de BNR.

Nu au existat în cadrul USL dispute de ordin ideologic. Crin Antonescu este preocupat de politica măruntă, de doi bani. Ăsta e nivelul lui politic. Eu le-am spus colegilor: Dragilor, dacă între noi şi PSD au existat dispute ideologice, atunci am fi putut rupe USL. Din păcate nu au existat acest dispute. Noi ne-am bătut pe posturi ministeriale, să fie  X vicepremier. În faţa electoratului, lucrurile astea nu pot să treacă neobservate şi nesancţionate.

Despre ieşirea PNL de la guvernare

Am promis creştere economică, oamenii nu uită lucrurile astea. Domnul Iohannis este o persoană onorabilă, s-a pronunţat în favoarea ieşirii de la guvernare, dar fără a fi vehement. Îl respect, dar nu împărtăşesc punctul lui de vedere. Nu răstorni un Guvern, nu arunci ţara în criză pentru o funcţie legată de o persoaă. E un lcuru foarte grav, e o doză de iresponsabuilitate.


Călin Popescu Tăriceanu la Adevărul Live FOTO David Muntean 

image

Calculele pe care şi le face Crin Antonescu, după ce a gestionat de o manieră dezastruoasă relaţia cu PSD, cred că o să obţină voturile de dreapta.  În final, nu va avea cum să ocolească sprijinul pe care va fi necesar să-l aibă din partea lui Traian Băsescu şi a PMP. Are nevoie ca de apă de aceste voturi.

E prea mult ca, după ce Băsescu în perioada 2004-2008, a făcut toate efoturile să distrugă PNl, să-l spargă, să-l înghită, a distrus carierile politice ale unor lideri liberali, fiind trimişi în faţa DNA, nu pot să acept că mergem să dăm mâna din nou cu Traian Băsescu, chiar cu scopul de a ne alege preşedintele. Crin Antonescu n-ar nicun fel de tresărire, de reţinere.

Despre prestaţia lui Victor Ponta ca premier

Îl cunosc pe Ponta de pe vremea în care era preşedinte TSD. L-am reţinut de atunci, fără să pot spune că l-am urmărit. De când a ajuns preşedinte PSD; am văzut clar cum a început să se poziţioneze, cum a evoluat, cum a crescut. A avut o evoluţie absolut remarcabilă şi i-a permis să aibă o prestaţie absolut remarcabilă ca premier, la care mulţi nu se aşteptau.

Ca premier, eşti confruntat zi de zi cu probleme variate: de la politică externă, la probleme de mediu. Nu-i un lucru uşor. Este plăcut să văd că avem un premier care a performat bine, cu o agendă nu foarte simplă, într-o peroadă de criză când nu poţi să scoţi din jobenm soluţii miraculoase. De altfel, sondajele certifică acest lucru.  România are în sfârşit un premier de talie, care înţelege să-şi joace rolul de premier, nu de aghiotant al preşedintelui.

Mi se pare că funcţionează foarte bine MAE, dar nu este ministerul cu cel mai mare impact pentru viaţa cetăţenilor. România are nişte mize: intrarea în Schengen, refacerea imaginii în Europa. Avem relaţia cu Moldova care trebuie gestionată. Fără îndoială, sunt ministere unde s-ar putea să meargă lucrurile mai bine.

Despre activitatea Guvernului

Cred că nu ar trebui abandonată construirea Coridorului 4, la care eu ţin foarte mult. Pe aici trec exporturile Dacia şi Ford. Este o arteră esenţială. Strategia Dunării este un alt mare proiect din care România ar putea câştiga enorm. Şi-ar putrea reface infrastructura portuară de-a lungul Dunării.  Zona de Sud a României est cea mai săracă, este o tristeţe totală, o mare tragedie. Strategia Dunării ar putea să revitalizeze zona de Sud. Industria de automobile ar putea revitaliza zona Piteşti-Craiova.  Avem interesul să avem această infrastructură aptă, să ia producţia şi să o exporte.

Îmi doresc ca Ministerul de Finanţe să devină un centru care se relansează politici economice. S-au făcut politici publice, dar ordinea ar fi trebuit să fie diferită: majorarea venitului minim garantat, reducerea TVA la pâine. Aş fi făcut aceste lucruri după ce aş fi dat un plus de oxigen economiei. Am fost pisălogul de serviciu în PNl pentru reducerea contribuţiilor CAS la angajator. Reducerea CAS la angajator are ca fond reducerea poverii pentru capacitarea forţei de muncă. Creşterea nostră economică nu a fost însoţită de crearea de locuri de muncă. Reducerea CAS va intra în vigoare de la mijlocul anului.


Călin Popescu Tăriceanu la Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

image

Reducerea pe impozit pentru profitul reinvestit va da posibilitate aca firmele mici să se recapitalizeze. În economia românească, totalul profiturilor realizate d efirme, este egal cu totalul pierderilor realizate de celelete firme. Numai că, firmele care au făcut profituri sunt marile firme internaţionale, iar cele cu pierderi sunt firmele româneşti mici şi mijlocii. Ăştia trebuie ajutaţi. trebuie să vedem că economia românească nu e perfect omogenă. Ei au fost generatori de locuri de muncă, de profit. Nu pot să fiu indiferent faţă de aceşti generatori, pentru că ne trezim cu o creştere a şomajului. Până la urmă, Guvernul, orice ar face, tot la economie revine.

Despre întâlnirea cu Victor Ponta

Am spus că îl voi căuta pe Victor Ponta după apelul către Antonescu. După ce am făcut această declaraţie, l-am căutat pe premier care a fost imediat dispus să avem o discuţie. În timpul discuţiei am avut ideea de a-l căuta pe Crin Antonescu, l-am sunat, am discutat cu el. A fost ideea mea fără doar şi poate. Antonescu a încercat să se ascunde în spatele organismelor partidelor şi i-am spus că decisivă este dorinţa lui în calitate de preşedinte PNL. Antonescu mi-a spus că nu are nevoie de mijlocirea mea şi că ştie numărul lui Ponta.

Cred că este normal să nu distrugem încrederea acestor cetăţeni şi să existe o componentă liberală în încercarea de a reface USL. Vom încerca să avem cât mai mulţi parlamentari de partea noastră. PRL nu este obligatoriu să se formeze prin smulgerea unei bucăţi din PNL. Dacă există acolo oameni care cred că nu trebuie înşelate aşteptările alegătorilor, sunt liberi să mi se alăture.

Dar există şi oameni din toate judeţele care m-au căutat şi mi-au spus că se alătură proiectele, ceea ce m-a bucurat foarte mult.  Am foarte multe discuţii cu colegi din toate zonele. Important este ce vrem să facem. În acest sens, mi se pare important că în politica românescă vrem o schimbare de stil, noi USL.

Despre profilul preşedintelui

Cred că actualul preşedinte al PNL a demonstrat că începe să devină un nou Băsescu, ca stil de a face politică, ca mod de exprimare, de comportanment. Românii s-au săturat de stilul de politică conflictuală. Nu acesta este rolul preşedintelui. Antonescu încearcă să-l copieze pe Băsescu, dar va fi o copie palidă.  Preşedintele trebuei să fie deasupra partidelor. Trebuie să coaguleze forţele politice. Cu ce rămâne Românai după 10 ani de preşedinţie a lui Traian Băsescu? Nu e posibil aşa ceva.

Am crezut că Traian Băsescu îşi va schimba stilul de politică în al doilea mandat, or el n-a făcut decât o politică distructivă. Cred că viitorul preşedinte al României trebuie să fie antiteza lui Băsescu. La polul opus. Preşedinte Băsescu a vrut să fie permanent premier, ministru de Transporturi.  Preşedintele trebuie să fie activ, dar el nu este un alt factor executiv de putere, cum este guvernul.Nu dezbinarea societăţii trebuie să fie scopul preşedintelui.



Despre relaţia cu PSD

image

Am avut sprijin parlamentar din partea PSD din 2007 până la finele mandatului. Am avut o singură sincopă; moţiunea de cenzură din 2008, depusă de PDL, la care s-a alăturat şi PSD condus de Mircea Geoană, care avea promis postul de premier din partea lui Traian Băsescu. Dar atunci nu s-a alăturat toată lumea.

Cu Ion Iliescu am avut nenumărate conflicte ideologice, dar asta nu mă împiedică să spun că a fost un veritabil om de stat. Adrian Năstase a fost şi el unul din cei cu care am discutat şi am reuşit să evităm o criză politică. Adrian Năstase este un om de cuvânt. Victor Ponta a învăţat foarte mult de la el.

La finele anului 2008, înţelegerea a fost că facem o coaliţie care să meargă la guvernare. Traian Băsescu trebuia constrâns să numească un premier din parte acestei coaliţii. Am ajuns la o înţelegere cu Mircea Geoană, am pus şi pe hârtie, şi l-am rugat pe Geoană să semneze coaliţie dintre PNL şi PSD. Numai că, înţelegerea care a fost făcută seara la ora 10.00, n-a mai funcţionat a doua zi la ora 9.00. Când a trebuit să anunţăm această înţelegere, PSD a ieşit şi a anunţat că au bătut palma cu PDL.

PSD  a avut negocieri secrete cu PDL, în timp ce eu n-am vrut să mă întorc la Alianţa DA. Postul de prmeier în revenea PSD, nu aşa cum s-a scris că l-am râvnit eu. PSD s-a speriat că o confruntare cu Băsescu n-ar fi avut succes şi au ales calea facilă, au intrat la guvernare alături de PDL cu Boc premier.

Despre candidatura la Preşedinţie

Premierul a spus că nu este interesat de o candidatură ala prezidenţiale, iar eu am să mă gândesc la această posibilitate. Deterioarea relaţiillor s-a datorat modului defectuoas în care gestionat Antonescu situaţia. Nu au existat mari neînţelegeri în judeţe, nu asta a fost nota dominantă.

Cei de la nivel local gândesc mult mai limpede decât cei de la centru. Sunt mai prudenţi, mai receptivi şi au spus la Delegaţia Permanentă că nu vor ruperea USL. Aceasta este o bună bază de a reface înţelegerea politică.

Despre o eventuală reîntoarcere în PNL

Am luat o decizie foarte grea, m-a făcut să-mi calc pe inimă. PNL este lipsit de toleranţă faţă de liberatea de expresie politică a fiecăruia dintre noi, Sorin Ilieşiu a fost exclus din partid.  În PNL se practică un stil autoritar de către actualul preşedinte. În partidele moderne există o confruntare de idei, nu sunt blamaţi cei care îndrăznesc să vorbească împotriva liniei oficiale. A existat în ultima perioadă o degradare a comportamentului unor colegi, am luat această hotărâre şi n-am cum să revim.
 


Citeşte şi:

Tăriceanu a demisionat din PNL. Ultimul mesaj: Dragă Crin, îi voi cere lui Ponta să-şi ţină angajamentele faţă de PNL Fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, miercuri, o declaraţie de presă, pe tema ultimelor evenimente politice, şi i-a cerut lui Crin Antonescu să revină în USL. Ulterior, Tăriceanu a mers la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Victor Ponta. După o rundă de negocieri care au eşuat, Tăriceanu a demisionat din PNL.

Tăriceanu îşi face partid cu sprijinul lui Ponta. Cine îl urmează din PNL. Ce spune Crin despre Partidul Reformator Liberal Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a demisionat din PNL şi a pus bazele unei formaţiuni politice noi, Partidul Reformator Liberal (PRL), care îl va însoţi în cursa pentru alegerile prezidenţiale. După ieşirea de la guvernare a liberalilor, premierul Victor Ponta nu exclude o colaborare cu partidul lui Tăriceanu, care îşi propune racolarea membrilor PNL, doritori să continue proiectul USL.

Poporul pesedist l-ar accepta şi nu prea pe Tăriceanu Premierul Victor Ponta a vorbit în cuvinte dulci despre o posibilă candidatură a lui Călin Popescu Tăriceanu la alegerile prezidenţiale. Cei mai mulţi social-democraţi din teritoriu au părut uimiţi şi au evitat, discret, răspunsul, unii spun că l-ar putea susţine pentru Cotroceni, alţii vorbesc despre coloana sa vertebrală. Evident, sunt şi lideri PSD care nici nu vor să audă de Tăriceanu, pentru simplul fapt că nu este social-democrat.

Quintus îl critică pe Tăriceanu: „ A făcut o gravă greşeală politică. Mi s-a părut chiar umilit“ Fostul preşedinte al PNL, Mircea Ionescu Quintus, s-a arătat dezamăgit de gestul lui Călin Popescu Tăriceanu de a părăsi PNL pentru a înfiinţa un nou partid. Preşedintele de onoare al PNL spune că ieşirea sa de unul singur din Guvern, după o discuţie cu premierul Victor Ponta, a fost umilitoare, fiind o greşeală politică gravă.

Tăriceanu şi-a pus partidul pe Facebook, dar este tras înapoi de clone La nici 30 de minute de la anunţul fostului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu, privind înfiinţarea propriei formaţiuni politice, pe reţeaua socială Facebook au apărut mai multe pagini denumite Partidul Reformator Liberal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite