Calendarul anticipatelor, la mâna PSD. Surse: Orban le-a transmis liderilor PNL să pregătească listele pentru parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban, liderii celor mai puternice partide politice FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban, liderii celor mai puternice partide politice FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

PSD poate pune beţe în roate planului liberalilor şi al lui Klaus Iohannis pentru ajungerea la anticipate, în condiţiile în care formaţiunea condusă de Marcel Ciolacu controlează conducerea Parlamentului şi decide calendarul privind încercările de învestire a două guverne. În cazul unui conflict constituţional, se ajunge la CCR, acolo unde social-democraţii au trimis cei mai mulţi judecători în ultimii ani.

Ludovic Orban vrea ca astăzi să depune noul program de guvernare şi echipa pentru Palatul Victoria. Practic, din momentul depunerii, va începe să curgă termenul de 60 de zile în care cel puţin două guverne să fie demise. Însă un prim hop este acela al momentului învestirii primului Guvern liberal după de Orban şi echipa sa a fost demişi săptămâna trecută. Social-democraţii iau în calcul inclusiv varianta tergiversării procedurilor parlamentare privind învestirea Guvernului.

În mod normal, în maximum 15 zile din momentul depunerii programului de guvernare şi a listei de miniştri, Parlamentul ar trebui să dea votul de învestire. „Birourile permanente, în condiţiile art. 15, stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor”, potrivit articolului 87 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi al Senatului. Surse politice susţin pentru „Adevărul” că nu e exclus ca social-democraţii să încerce să depăşească limita celor 15 zile. În acest caz, disputa ar ajunge pe masa judecătorilor de la CCR, la sesizarea preşedintelui. Iar soluţionarea conflictului de natură constituţională de către Curtea Constituţională ar putea avea loc într-o perioadă scurtă de timp, două-trei săptămâni, sau să aibă loc o amânare de câteva luni.

De exemplu, o interpretare a Regulamentului Parlamentului în cazul Meleşcanu a durat aproape patru luni. Mai mult, la CCR majoritatea e deţinută de judecătorii trimişi acolo de PSD în ultimii ani. Valer Dorneanu (preşedinte), Marian Enache, Cristian Deliorga, Gheorghe Stan şi Mona Pivniceru au fost susţinuţi de PSD să ajungă judecători constituţionali. Aşadar, cinci judecători din nouă vin pe filiera PSD.

Chiar dacă CCR dă dreptate preşedintelui, votul pentru primul guvern trântit în Parlament ar fi amânat spre jumătatea lunii martie. Apoi, încă o dată e luat procesul de la capăt: consultări cu partidele, nominalizare premier, alcătuire Guvern şi momentul învestirii. În funcţie de negocierile cu PSD, până la jumătatea lunii aprilie ar putea să fie două guverne trântite în Parlament, fiind împlinit şi termenul de 60 de zile de la prima solicitare de învestire.

Anticipate în iunie sau iulie?

Ulterior, după consultări cu şefii celor două Camere şi liderii grupurilor parlamentare, preşedintele poate emite decretul de dizolvare al Parlamentului. Un semn de întrebare este şi cel al termenelor care trebuie respectate din momentul dizolvării. În OUG adoptată de Guvernul Orban în penultima zi înainte de a fi demis, apar două termene noi. Astfel, data alegerilor parlamentare anticipate poate fi anunţată în maxim cinci zile de la dizolvarea Parlamentului, iar organizarea acestora poate avea loc în 50 de zile dizolvarea legislativului, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă.   

Practic, în cazul care decretul de dizolvare ar avea loc la jumătatea lunii aprilie, alegerile ar putea fi organizate pe 21 iunie, aşa cum s-au înţeles preşedinţii PNL şi PSD, Ludovic Orban şi Marcel Ciolacu, după cum au precizat surse politice pentru „Adevărul”. Însă o problemă ar putea să apară dacă ordonanţa de urgenţă a Guvernului Orban privind legislaţia electorală e atacată la CCR de PSD şi dă câştig social-democraţilor, pentru că în acest caz alegerile parlamentare ar putea fi puse inclusiv spre jumătatea lunii iulie.

PNL pregăteşte listele pentru parlamentare

Ludovic Orban le-a transmis liderilor liberali, într-o şedinţă a conducerii partidului, să înceapă pregătirea listelor pentru parlamentare. „Trebuie să ne gândim la listele pentru parlamentare. Parlamentarii actuali au primul cuvânt în ceea ce priveşte candidaturile”, le-a spus Orban colegilor liberali, potrivit unor surse politice. De asemenea, premierul demis a subliniat că în condiţiile în care campania pentru locale se va suprapune peste cea pentru parlamentare, o atenţie deosebită va fi mai ales în ceea ce priveşte candidaţii pentru primării şi consilierii locali. „Calitatea candidaţilor noştri va influenţa scorul politic”, le-a explicat Orban care, potrivit unor surse din conducerea PNL, pare convins că se va ajunge la anticipate.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite