Calendarul votului pentru ridicarea imunităţii lui Ponta. Cum poate fi amânat „cazul Ponta“ până în toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera Deputaţilor va vota cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta FOTO  Adevărul
Camera Deputaţilor va vota cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta FOTO  Adevărul

Premierul Victor Ponta ar putea scăpa de începerea urmăririi penale, şi implicit de suspendarea sa din funcţia de şef al Guvernului, cel puţin până la toamnă, dacă deputaţii vor forţa la limită Regulamentul Camerei Deputaţilor, care a fost modificat recent, în favoarea celor certaţi cu legea.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, vineri, să trimită cererea DNA de avizare a urmării penale în cazul lui Victor Ponta la Comisia Juridică, for care trebuie, mai întâi, să informeze conducerea Camerei Deputaţilor de cât timp are nevoie pentru a studia dosarul, pentru ca apoi să poată întocmi un raport. Pentru toate acestea, Comisia Juridică are la dispoziţie maximum cinci zile.

„Biroul permanent al Camerei Deputaţilor are obligaţia să ceară Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, să prezinte în cel mult 5 zile, o primă evaluare a respectivei solicitări şi o estimare a timpului necesar pentru a realiza audierea deputatului şi pentru a studia documentele înaintate de procurorul general“, se arată la articolul 157 din noul Regulament al Camerei Deputaţilor.

Până la modificarea Regulamentului, Comisia Juridică avea termen de trei zile pentru a prezenta raportul şi pentru a-l supune plenului, fără a mai face o informare în prealabil, aşa cum este în prezent. „S-a modificat regulamentul. Noi am ţipat atunci, l-am respins prima dată, dar a doua doară a fost adoptat. O să împingă votul la limită. Deputaţii noştri din comisia juridică vor încerca să scurteze cât mai mult termenele regulamentare. În Biroul Permanent vom susţine scurtarea acestor termene, cred că decizia plenului trebuie luată cât mai repede în acest caz", a spus liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban.

Raportul Comisiei Juridice: de la 3 zile la trei săptămâni

Practic, Comisia Juridică are la dispoziţie toată săptămâna viitoare doar pentru a informa conducerea Camerei privind calendarul votului în cazul Victor Ponta, ceea ce înseamnă data de 12 iunie. Apoi, Biroul Permanent (conducerea Camerei Deputaţilor) trebuie să se întrunească pentru a stabili data maximă în care Comisia Juridică trebuie să prezinte raportul.

Primul Birou Permanent se va reuni abia peste 10 zile, adică 15 iunie, când va face o altă adresă către Comisia Juridică, care abia atunci se apucă de studierea dosarului, audierea celui învinuit, apoi întocmirea raportului pe care trebuie să-l supună plenului. „Pe baza evaluării preliminare, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor va fixa un termen de depunere a raportului de către Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, termen care nu poate fi mai mare de 14 zile“, se mai arată la articolul 157. Apoi, Raportul Comisiei Juridice trebuie prezentat, din nou, Biroului Permanent, care va decide ziua votului din plen în privinţa cererii DNA de începere a urmăririi penale a deputatului Victor Ponta.

Concret, dacă întinde limitele calendarului, Comisia Juridică poate da un răspuns abia în 29 iunie, cu doar două zile înainte de finalul sesiunii parlamentare, adică de intrarea în vacanţa a aleşilor, care durează trei luni. 

Mai mult decât atât, întreg calendarul prezentat mai sus poate fi depăşit dacă deputaţii vor găsi un motiv sau altul pentru a tergiversa votul, aşa cum am văzut şi în alte cazuri. Spre exemplu, în dosarul Şova, parlamentarii au amânat raportul Comisiei Juridice invocând faptul că documentele primite de la DNA nu erau corect numerotate. Secretarul Camerei, Marcel Ciolacu a precizat că dosarul Ponta numără 1.110 pagini, care trebuie să fie studiate şi de Victor Ponta şi de avocaţii săi. În alte cazuri, şedinţa Comisiei Juridice se amână pentru că nu există cvorum.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia

Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

„La revedere, Victor Ponta! La revedere, România, aşa cum te-am suportat 25 de ani!”

Reacţiile politicienilor după ce Victor Ponta a fost „călcat“ de procurorii DNA

Protest în Piaţa Victoriei faţă de Victor Ponta: „Jos, jos premierul mincinos”

Tovarăşu’ Ponta, mândru că eşti penal? Şi un P.S. pentru mafioţii din Parlament

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite